Un lucru pornit greşit cu greu poate fi îndreptat pe parcurs. Acest precept pare să funcţioneze şi în ce priveşte amenajarea Grădinii Zoologice Oradea. Erorile comise în trecut se răsfrâng asupra prezentului, lipsa de profesionalism a autorităţilor locale având consecinţe păguboase pentru una dintre cele mai importante investiţii pentru orădeni. În urma deciziei emise pe data de 17 iulie a.c., de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Primăria Oradea este nevoită să anuleze raportul procedurii de achiziţie publică şi toate actele subsecvente, impunându-i-se continuarea procedurii de achiziţie publică prin reevaluarea ofertelor depuse de cele două firme contestatare. În urma deliberărilor, contractul de lucrări privind "Amenajarea, extinderea şi modernizarea Grădinii Zoologice din municipiul Oradea (proiectare + execuţie)" a fost atribuit firmei SC MBS Group SRL şi asociaţii SC Sanero Composites SRL şi SC Dan&Dan Construct SRL, oferta firmei câştigătoare ridicându-se la 13.034.788,94 lei cu TVA.

La procedura de achiziţie şi-au prezentat ofertele şase firme, printre care şi SC Liva Com Service, respectiv SC Antrepriza Montaj Instalaţii SRL, cele două contestând la CNSC raportul procedurii din 29.05.2009. În contestaţia făcută se arată: "Am suferit grave prejudicii ca o consecinţă a nelegalităţii Raportului procedurii, care a declarat inacceptabilă oferta, având ca efect descalificarea noastră". Cel puţin firmei Liva i se impută că, printre altele, "nu a prezentat cartea de muncă ştampilată conform originalului pentru biolog, respectiv medicul veterinar", în condiţiile în care reprezentanţii firmei precizează că, în fapt, documentele existau la dosar, doar că nu erau ştampilate pentru conformitate, lucru care nu reprezintă o condiţie eliminatorie atâta timp cât în documentaţia de atribuire nu a fost menţionată expres această cerinţă. CNSC a considerat, în baza documentelor prezentate, că ambele contestaţii sunt întemeiate şi a dispus reevaluarea ofertelor. "Pe probleme de eligibilitate nu au fost disfuncţionalităţi grave. O ştampilă lipsă pe un document nu e atât de grav. În schimb, Antrepriza Montaj Instalaţii are grave probleme în ce priveşte oferta tehnică şi cea financiară. Nu a prezentat ofertă de preţ pentru parcare, respectiv organizarea de şantier. Dosarele lor vor fi evaluate, însă se va ajunge la acelaşi rezultat, care va fi din nou, probabil, contestat. Suntem într-un punct mort", ne-a declarat Marcel Boloş, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare şi Finanţări Externe. Chiar dacă am solicitat şi un punct de vedere al Direcţiei Tehnice, cea care a organizat procedura de achiziţie, acesta nu ne-a fost comunicat.

Lacune majore în proiectul de amenajare
În spatele acestei licitaţii, însă, se mai ascund multe alte aspecte care au un pronunţat caracter de nelegalitate. Unul dintre ele ar fi legat de faptul că firma Sanero, care se numără printre asociaţii firmei câştigătoare, MBS Group, a şi elaborat studiul de fezabilitate. Acest document a fost întocmit la solicitarea RAPAS şi are o serie de lacune. Mai mult, dacă suma estimată pentru realizarea investiţiei dată de Sanero în studiul de fezabilitate se ridică la suma de 19.445.238 lei, cu TVA, ulterior, aceeaşi firmă vine cu o ofertă de 13.034.788,94 lei cu TVA. "Când a fost serioasă această firmă? Atunci când, în calitate de proiectant, a estimat că investiţia se ridică la 19 milioane lei sau acum, când a oferit 13 milioane lei. Este imoral ce se întâmplă. E normal ca firma care are acces la toate documentele să facă o ofertă mai bună. În plus, Sanero este o firmă care produce roci artificiale şi, pentru a-şi face reclamă în studiul de fezabilitate, a trecut la fiecare amenajare astfel de produse. Cred că acest aspect intră sub incidenţa legii penale", ne-a declarat Aurel Ţane, fostul director al Grădinii Zoologice din Bucureşti, care, stabilit în Bihor, s-a implicat în ultimul an în acest proiect de amenajare a Grădinii de la Oradea. În plus, acesta a ridicat numeroase obiecţiuni faţă de conţinutul studiului de fezabilitate, cât şi al caietului de sarcini întocmit ulterior, însă conducerea RAPAS şi cea a Primăriei Oradea nu au ţinut cont de observaţii. "Ei vin şi cer firmelor să facă o ofertă pentru un dispensar, însă nu spun dacă această clădire este o simplă hală sau trebuie compartimentată. O hală are un preţ, iar dacă vrei să funcţioneze aici o sală de tratament, o farmacie sau un laborator vii cu un alt preţ. Astfel, fără aceste indicii, toate ofertele firmelor au fost făcute din burtă, mizând pe faptul că au posibilitatea să vină cu suplimentări de până la 50% din valoarea contractului", ne-a mai precizat Aurel Ţane.

"Un studiu de fezabilitate prost întocmit"
Îngrijorată de soarta Grădinii Zoologice s-a arătat şi biologul Eleonora Popescu, care, până luna trecută, a avut un contract de colaborare cu RAPAS pe acest domeniu. Fost specialist în cadrul Ministerului Mediului, aceasta a avut o serie de observaţii la conţinutul caietului de sarcini. Solicitându-i-se un punct de vedere, Eleonora Popescu a analizat filă cu filă documentul în cauză, după care a punctat modificările ce s-ar impune. Din păcate, mare parte dintre aceste observaţii nu au fost luate în calcul. Astfel, s-a ajuns la soluţia aberantă ca adăposturile pentru tigrul siberian, zebră, urşi să fie prevăzute cu încălzire în pardoseală cu agent termic. În timp ce specii ca emu, struţul african, lupul cenuşiu să nu beneficieze de astfel de dotări, deşi acest lucru se impune în cazul lor. Apoi, caietul de sarcini prevede "execuţia de lucrări de nivelare" pentru berbecul cu coamă sau căpriori, or aceste specii care trăiesc în zonele muntoase nu au nevoie de aceste lucrări. "Totul porneşte de la acel studiu de fezabilitate prost întocmit. Dacă se respectă acel document, Grădina Zoologică devine un loc periculos. Dintr-o zonă de agrement va deveni una nefuncţională şi neacreditată. A fost întocmit de nespecialişti, dovadă că macacul, o specie de maimuţe, era trecut la papagali. Eu am parcurs filă cu filă caietul de sarcini şi am făcut unele precizări, însă nu s-a ţinut cont de ele. M-am prezentat chiar şi la Ilie Bolojan, primarul Oradiei, cu documentul în cauză, dar mi-a răspuns că el nu se ocupă de căprioarele de la Zoo. La foarte scurt timp am renunţat să mă zbat, dacă am văzut că nu există bunăvoinţă", ne-a declarat biologul Eleonora Popescu.

Contactat telefonic, Bimbo Szuhai Tibor, directorul tehnic al RAPAS, recunoaşte că studiul de fezabilitate a fost prost întocmit, însă dă vina pe cei care au prezentat tema de proiectare, printre vinovaţi indicând-o chiar pe biologul Eleonora Popescu. "E un studiu de fezabilitate prost făcut, dar nu avem ce face. Dacă anulăm procedurile, pierdem finanţarea. Dar eu sper că vom reuşi să impunem firmelor de execuţie să facă o lucrare de calitate", ne-a precizat Bimbo Szuhai Tibor.