La finele lunii iulie municipalitatea orădeană va organiza două proceduri de achiziţie publică în vederea reabilitării a două unităţi şcolare: Şcoala cu clasele I - VIII "Avram Iancu", respectiv Liceul Teoretic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna". Valoarea estimată a lucrărilor se ridică, fiecare, la peste 5 milioane lei, iar durata de finalizare este de 20 de luni.

Lucrările de reabilitare a Şcolii "Avram Iancu" vor fi licitate pe data de 29 iulie, urmând ca pe data de 30 iulie să fie deschise şi ofertele pentru Liceul Reformat. În cazul unităţii şcolare de pe str. Gh. Pop de Băseşti, clădirile care fac obiectul prezentei lucrări sunt corpul B, care reprezintă şi corpul principal al clădirii, respectiv corpul C. Construcţia corpului B a început în anul 1965, iar a corpului C, în 1978. Prin memoriul tehnic întocmit de specialişti s-a solicitat reabilitarea, dotarea şi extinderea cu grupuri sanitare a celor două corpuri, precum şi mansardarea corpului B, pentru suplimentarea spaţiului de învăţământ aferent şcolii. Lucrarea cuprinde reparaţii la tencuieli interioare şi exterioare, refacerea pardoselii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din profile PVC şi geam termopan, înlocuirea instalaţiei electrice, refacerea instalaţiei de încălzire centrală etc. Mansardarea înseamnă mărirea suprafeţei utile cu 800 mp, aici urmând să fie amenajate şapte cabinete medicale şi două laboratoare.
În ce priveşte Liceul Teoretic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna", acesta a fost retrocedat, în anul 2002, Eparhiei Reformate de pe Lângă Piatra Craiului din Oradea. Clădirea a fost construită în anii 1896-1897, ca sediu al Institutului Reformat de Educaţie pentru Fete. Toate spaţiile necesită reabilitarea integrală a finisajelor (tencuieli, zugrăveli, pavaje, faianţă), precum şi a instalaţiilor de apă, încălzire termică, canalizare şi electrice. Cele două săli de sport de la parter se află într-o avansată stare de degradare, una dintre ele neprimind aviz de funcţionare pentru anul şcolar 2008/2009. Baia şi vestiarul fetelor vor fi amenajate în spaţiul curţii interioare. Funcţiunile propuse după restructurare sunt: 19 săli de clasă, patru laboratoare, trei cabinete, o sală festivă, sală radioficare, un cabinet pentru consiliul elevilor şi unul medical, o sală de bibliotecă şi una de lectură, un bufet, două săli de sport, o sală de mese, un oficiu, o sală de club, un birou redacţie revistă şcolară, o sală grădiniţă socială etc.

Valoarea fiecărei lucrări este estimată la peste 5 milioane lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.