Municipalitatea orădeană a pus la bătaie 5.639.588 lei pentru reamenajarea peisagistică a scuarurilor şi cvartalelor dintre blocuri. În cadrul acestui proiect, conducerea Primăriei Oradea pare să-şi fi propus, printre altele, tăierea oricăror copaci care nu s-ar încadra în stilul "art nouveau" visat de funcţionarii orădeni pentru parcurile orădene.

În zilele de 25 şi 26 aprilie a.c., Direcţia Tehnică din cadrul PMO a organizat mai multe licitaţii în vederea amenajării a 24 de spaţii verzi din Oradea. S-a recurs la procedura cererii de ofertă, fiecare obiectiv fiind scos separat la licitaţie. Patru firme au cumpărat caietele de sarcini, în final doar SC Romprest Service SA, SC Dacardi şi SC Eco Horticultura SRL şi-au împărţit banii publici alocaţi la capitolul amenajare spaţii verzi. Firmei SC Romprest Service îi revine reamenajarea scuarului Cele Trei Crişuri-Centrul Civic, a cărei valoare se ridică la 420.583 lei, reamenajarea scuar Decebal-Primăriei, apeciată la suma de 326.854 lei, reamenajarea cvartalelor de locuit de pe strada Călugăreni (zona Complex Master), pentru care s-a oferit 95.570 lei, respectiv reamenajarea cvartalelor de pe strada H. Coandă, evaluată la suma de 17.326 lei. Firmei Dacardi, o abonată la bugetul local, i-a revenit o singură lucrare, amenajarea Parcului 1 Decembrie, însă suma alocată este de-a dreptul impresionantă, 1.508.058 lei. Asta, după ce anul trecut aceeaşi firmă a încasat 500.000 lei pentru montarea unei instalaţii de stropire în parc. De asemenea, anul trecut, municipalitatea orădeană a alocat o sumă similiară celei din acest an pentru reamenajarea celor două scuaruri din vecinătatea Statuii Ostaşului Român, banii intrând tot în contul firmei Dacardi. Tot anul trecut, aceeaşi firmă a mai încasat 245.359 lei pentru amenajarea peisagistică în zona Sălii Sporturilor. Cu cei 1,5 milioane de lei alocaţi pentru Parcul 1 Decembrie, firma orădeană va amenaja cvartalul dintre Statuia Ostaşului Român şi Casa de Cultură a Sindicatelor şi cel dintre statuie şi linia de tramvai. Nici în acest caz, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Dan Gherdan, nu exclude tăierea de copaci aflaţi de-a lungul aleilor din parc.
Celei de-a treia firme câştigătoare a licitaţiei, SC ECO Horticultura SRL, îi revine amenajarea a 19 spaţii verzi. Cum s-au trezit cu aşa mult de lucru, muncitorii s-au apucat de treabă la o zi de la semnarea contractelor. Primul obiectiv spre care utilajele firmei s-au îndreptat a fost Piaţa Unirii. Astfel, pe data de 1 Mai, aceştia s-au apucat să secere de la rădăcini toţi tuia din prima alveolă situată în faţa Bisericii cu Lună, următoarea etapă fiind defrişarea şi celorlalte trei alveole. Aici, mai marii Primăriei au gândit să realizeze o grădină în stil "art nouveau" în valoare de 961.512 lei. "Aceşti tuia se aflau în declin vegetativ. Au fost plantaţi în anul 1960, trebuia să-i tăiem", s-a justificat Dan Gherdan. "Arborele vieţii", aşa cum se mai numeşte, tuia este o specie extrem de rezistentă la praf, fum şi gaze care trăieşte o mie de ani! Cu toate acestea specialiştii PMO au decis că prezenţa lor în una dintre cele mai aglomerate locuri din oraş nu este oportună, hotărând că panseluţele şi trandafirii se vor încadra perfect stilului "art nouveau". În ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui subiect, Gherdan spune că nu ştie nimic, în consecinţă, atât el, cât şi angajaţii firmei Eco Horticultura îşi pot vedea nestingheriţi de treabă, doborând în stânga şi în dreapta copacii din Oradea.