Relansarea economică - o himeră?
Este cunoscut că singura cale de ieşire din criză este asigurarea unui ritm ascendent şi profitabil al economiei prin sprijinirea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă prin investiţii cu capital propriu sau fonduri europene. Din păcate, pachetul de măsuri implementat de Guvern nu pare să ţină cont de aceste deziderate, ci, din contră, duce la incapacitatea de plată şi falimentul multor firme, iar pe investitorii străini îi determină să părăsească ţara, lăsând în urmă grave probleme sociale. Un exemplu în acest sens îl reprezintă un grup de trei societăţi comerciale: S.C. Manfred Euro SRL, S.C.Vog Rom SRL şi S.C.Soletech SRL care funcţionează de mulţi ani pe teritoriul României în principal în oraşul bihorean Aleşd.
Activitatea principală a grupului
de firme este producţia de încălţăminte şi accesorii pentru încălţăminte, care asigură locuri de muncă pentru aproximativ 1200 de angajaţi, dintre care mai mult de jumătate sunt de etnie rromă. Din discuţiile avute cu d-nul Gironacci Manfredo, administrator al firmelor, precum şi din alte documente puse la dispoziţie, am reţinut următoarele: actuala conjunctură economică nefavorabilă afectează grav firmele cu capital autohton sau străin, cu importante prejudicii pentru muncitori, pentru activităţile economice auxiliare şi pentru toată sfera economico-socială în general. Grupul de firme menţionat se confruntă cu mari dificultăţi financiare, astfel încât trebuie să ia serios în considerare posibilitatea de a opri producţia. Vor urma concedieri, care vor lăsa familii întregi fără locuri de muncă şi, ce este mai grav, fără mijloace de existenţă. Persoanele concediate nu vor putea beneficia de ajutorul de şomaj, întrucât grupul de firme are restanţe la bugetul asigurărilor sociale de stat de peste un an, datoriile fiind reeşalonate până la 1 august 2010!
Pe de altă parte, firmele au
de încasat importante sume de bani de la clienţi şi parteneri de afaceri, cum sunt: S.C. Probe Import Export SRL - 210 mii euro; S.C.Ovi 69 Impex SRL - 115 mii euro ; S.C.Imform SRL - 291 mii euro; S.C. Leonardo SRL - 471 mii euro; Asma Kids SRL - 75 mii euro; S.C. Stadal Com - 57,5 mii; S.C. Unigar SRL - 750 mii euro. Un total de cca 2 milioane euro, din care s-ar putea achita datoriile restante faţă de stat şi autorităţile locale şi s-ar putea revigora activitatea productivă. Din păcate, unele din aceste firme se află în incapacitate de plată, altele, în faliment, iar altele s-au desfiinţat ori şi-au schimbat numele. Pentru recuperarea acestor importante sume au fost sesizate instanţele judecătoreşti, urmând calea ierarhică, dar acestea tergiversează fără motiv soluţionarea cauzelor, iar în unele situaţii pronunţă sentinţe contradictorii şi de neînţeles. Modul în care s-au finalizat unele procese penale este edificator, după cum susţine Manfredo Gironacci, administratorul firmelor. În anul 2004, s-a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, împotriva numitului Matei Ioan, administratorul firmei S.C. Alucons SRL, pentru săvârşirea în calitate de antreprenor a unor infracţiuni privind calitatea în construcţii.
Din dovezile depuse la dosarul
cauzei reiese indubitabil colaborarea în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave dintre numitul Matei Ioan şi fostul administrator al S.C. Manfredo SRL, Paniccia Giuseppe, care au creat un prejudiciu firmei de 1.800.000 lei, prin executarea unor lucrări de construcţii necorespunzătoare, sub valoarea facturată. Paniccia Giuseppe a pretins un comision de 10% din valoarea lucrărilor contractate, sume ce urmau să fie virate în contul unei societăţi fictive. În săvârşirea acestei infracţiuni au fost implicate şi alte persoane din firmă. Întrucât la audiere, Matei Ioan, prin declaraţia sa, a recunoscut infracţiunea de dare de mită, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus declinarea competenţei şi înaintarea dosarului Departamentului Naţional Anticorupţie, care, în cazul infracţiunilor de corupţie, exonerează de răspundere doar dacă denunţul este făcut înainte de descoperirea faptelor. În cazul de faţă, denunţul s-a făcut după şi nu are valoare de autodenunţ exonerator de răspundere. După expertize şi dezbateri interminabile, prin soluţiile date de ambele instanţe, cât şi de procurorul general de pe lângă Curtea de Apel Oradea, plângerile au fost respinse ca neîntemeiate şi s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
O situaţie fără precedent s-a
petrecut în ziua de 5 mai 2008, când, la sediul din Aleşd al firmei S.C. Manfred Euro SRL, s-a prezentat delegatul firmei S.C.Inform SRL Cluj-Napoca, Aurel Tighineanu, căruia firma din Aleşd i-a livrat marfă. Acesta s-a prezentat în scopul semnării a două file CEC, care din eroare nu au fost semnate. De bună credinţă, contabila societăţii le-a înapoiat, deşi acestea erau corecte. Pe fondul unor neînţelegeri dintre reprezentanţii celor două firme, Aurel Tighineanu a rupt filele CEC, predându-le apoi contabilei. Ulterior s-a constatat că sumele înscrise în filele CEC nu erau acoperite de soldul existent în conturile societăţii debitoare. Plângerea a rămas fără rezultat, întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a soluţionat cauza cu neînceperea urmăririi penale, apreciind că litigiul nu este de natură penală, ci de natură civilă. Pentru recuperarea acestei creanţe, instanţele din Italia au pronunţat o hotărâre irevocabilă de admitere a cererii, ce este în fază de executare silită în Cluj-Napoca. Aflând că s-a pornit procedura de executare silită, S.C.Inform SRL a intrat în procedura insolvenţei, blocând astfel executarea silită. Faţă de aceste cauze şi modul de rezolvare a lor, Manfredo Gironacci, administratorul firmei amintite, declară că: "Sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, apreciem că organele de urmărire penală au instrumentat defectuos cauzele prezentate, fapt ce a creat în patrimoniul S.C.Manfred Euro SRL un serios prejudiciu, în cuantum de aproximativ 18 miliarde lei vechi".
Un alt exemplu edificator îl reprezintă reintroducerea în firmă a sumei de 150 mii euro, recuperată oficial de la un fost angajat neloial, care i-a sustras din firmă, sumă reinvestită pentru înviorarea activităţii de producţie. Cu toate acestea, Garda Financiară a blocat suma recuperată, aducând motivaţii greu de înţeles şi pentru specialiştii români din firmă.
Pentru compensarea creanţelor
cu datoriile faţă de stat şi celelalte instituţii creditoare, conducerea firmelor s-a adresat tuturor forurilor competente, inclusiv ambasadorului Italiei în România, sperând într-un ajutor în recuperarea sumelor pentru menţinerea societăţilor pe linia de plutire. În prezent, producţia poate asigura doar plata salariilor şi costul materialelor necesare producţiei. "Firmele pe care le reprezint, declară Manfredo Gironaci, nu au fost niciodată obişnuite să concedieze angajaţi, dimpotrivă, s-a investit mereu în capitalul uman, garantându-i acestuia cele mai bune condiţii de muncă posibile, salarii decente şi siguranţa locului de muncă. Grija faţă de angajaţi, consultaţii medicale periodice şi alte măsuri de protecţie socială au contribuit la ridicarea nivelului cultural şi de civilizaţie în special pentru salariaţii rromi. Din păcate, acest lucru astăzi nu mai este posibil, însă nu putem accepta să se distrugă ce am creat bun pe acest teritoriu".
Acest demers jurnalistic doresc să se constituie într-un semnal de alarmă adresat tuturor autorităţilor care pot şi trebuie să se implice în susţinerea legală a acestor firme, care pot să contribuie la relansarea economică a ţării şi susţinerea financiară a mii de familii. Subiectul trebuie să constituie o prioritate pentru clasa politică, pentru asigurarea acelor facilităţi fiscale care să ducă la dezvoltarea afacerilor, investitorilor români şi străini. De asemenea, trebuie gândite alternative viabile în eventualitatea falimentului unor firme, pentru ca muncitorii să nu îngroaşe rândul şomerilor, generând cheltuieli suplimentare care apasă pe bugetul asigurărilor sociale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.