Consiliul Naţional (CN) al PSD de azi va reprezenta ultima înfruntare desfăşurată într-un for statutar al partidului, înainte de Congres, a taberelor Geoană-Năstase, care vor folosi momentul pentru a-şi etala arsenalul şi aliaţii într-o dezbatere privind ideologia PSD şi modificările la Statut.

 

Lupta taberelor Geoană - Năstase din cadrul Consiliului Naţional a fost prefigurată încă de la Comitetul Executiv (CExN) al PSD, de acum două săptămâni, când tema principală a confruntării a constituit-o însăşi organizarea sau nu a Consiliului Naţional. Deşi gruparea Geoană, întrunită rapid la Poiana Braşov, prezentase în CExN propunerea potrivit căreia Consiliul Naţional ar trebui să se reunească în ziua Congresului sau să nu se mai reunească deloc - încercând astfel să diminueze rolul preşedintelui acestui for, Adrian Năstase - aceasta nu a repurtat un succes, decizia fiind convocarea Consiliului Naţional de o manieră distinctă, cu două săptămâni înainte de Congres.

Victoria repurtată în CExN în faţa grupării Geoană i-a înlesnit lui Năstase posibilitatea de a crea o stare de aşteptare privind candidatura sa la şefia PSD, acesta anunţând că nu va mai candida, apoi precizând că a glumit când a spus acest lucru. El şi-a exprimat, ulterior, în câteva emisiuni televizate, hotărârea din ce în ce mai clară de a candida la şefia PSD, urmând ca anunţul efectiv să îl facă la Consiliul Naţional, adică într-un for statutar al PSD.

Taberele Geoană-Năstase s-au înfruntat, deopotrivă, în răstimpul dintre CExN şi Consiliul Naţional, şi prin intermediul platformelor ideologice avansate sau al propunerilor de modificare a Statutului, care avantajau vădit una sau alta dintre grupări, funcţie de iniţiatorul propunerii. Astfel, Consiliul Naţional al PSD va implica, într-o primă fază, o dezbatere pe teme ideologice, cu referire la Statutul actual al partidului, la poziţionarea sa de până în prezent, precum şi la rezultatele electorale avute în ultimele cicluri electorale.Astfel, este posibil ca propunerea lui Adrian Năstase privind limitarea mandatului conducerii PSD la doi ani să întrunească majoritatea opţiunilor la nivelul BPN. Părerile ar fi împărţite în ceea ce priveşte instituirea funcţiei de preşedinte executiv (cum propune Adrian Năstase) sau de prim-vicepreşedinte (cum propune Mircea Geoană).

Pe de altă parte, ideea votului pe liste nu ar fi agreată, întrucât ar putea duce la scindarea partidului. O propunere distincă vine de la preşedintele de onoare, Ion Iliescu, acesta dorind alegerea preşedintelui şi a secretarului general de către Congres, iar a vicepreşedinţilor - în mod necesar, desemnaţi pe domenii - precum şi a secretarilor generali, de către Consiliul Naţional.

Un punct aparte al Consiliului Naţional de azi va viza anunţarea oficială, probabil, a candidaturii lui Adrian Năstase la preşedinţia PSD. Lupta dintre grupările Geoană-Năstase vizează în mod deosebit acest moment al Consiliului Naţional. Astfel, Năstase ar încerca să facă din Consiliul Naţional un eveniment important, de dezbatere în interiorul PSD, pentru a-l folosi ca "trambulină" în ceea ce priveşte lansarea propriei candidaturi.

Pe de altă parte, tabăra Geoană va încerca diminuarea importanţei Consiliului Naţional, prin limitarea atribuţiilor acestui for. Astfel, se va prolifera ideea că modificările de Statut ţin de Comisia de statut, care a elaborat deja un prim proiect cu acestea, pe care l-a şi trimis spre dezbatere Conferinţelor judeţene extraordinare. Astfel, după dezbatere, propunerile vor fi retrimise către Comisia de statut, care va face un proiect final şi îl va pune în dezbaterea Congresului.

În ecuaţia luptei electorale interne din PSD îşi va face simţită prezenţa şi gruparea Mitrea, care însă poate fi privită în relaţie cu tabăra Năstase. De altfel, Mitrea i-a şi solicitat lui Năstase să facă parte din aceeaşi echipă, care să reformeze PSD şi conducă partidul la guvernare până în 2012.

Ecuaţia are însă, chiar şi înaintea Consiliului Naţional de azi, o "necunoscută". Este vorba despre candidatul atipic Cristian Diaconescu, ofertat de toate taberele şi aflat în discuţii cu toate taberele situate în competiţie. Susţinut iniţial de Mitrea pentru funcţia de preşedinte al PSD, Diaconescu a declinat oferta acestuia, punându-l în poziţia de a-şi anunţa propria candidatură la şefia partidului. După anunţul făcut de Mitrea, Diaconescu şi-a anunţat el însuşi candidatura, creând o stare de aşteptare asupra sa.

 

În condiţiile în care Diaconescu menţine încă, în acest moment, această stare de aşteptare, el rămâne în continuare "necunoscuta" din ecuaţia alegerilor interne din PSD. Numai că atitudinea sa atipică în relaţia cu taberele aflate în confruntare, dar şi faptul că a rămas evaziv în acceptarea uneia dintre oferte, l-ar putea costa, urmarea fiind scoaterea sa din jocul de putere care are ca finalitate obţinerea şefiei PSD. Asta doar dacă nu-şi va da mâna cu Miron Mitrea, pentru refacerea "tandemului" negociat iniţial, conform precizărilor de ultimă ora ale surselor din partid. Ceea ce, să recunoaştem, ar readuce paloarea violetă în obrajii livizi ai lui Geoană...