Scurt pe doi din colţu' hărţii
Luni: Cum să faci un milion? De euro! Se pare că europarlamentarul PSD Adrian Severin cunoaşte cel mai bine reţeta. Despre el se ştia, încă dinaintea scandalului cu traficul de influenţă, că e milionar în valută europeană. Acum aflăm şi cum a reuşit această performanţă. Procurorii au extins ancheta, bănuindu-l pe Severin de escrocherii şi contracte fictive, făcute cu bani UE şi firme fantomă, a căror valoare se ridică la circa 430.000 de euro. Şi când te gândeşti că, mai acum un an, europarlamentarul social-democrat avea tupeu să ţină conferinţe despre corupţie, sub înaltul patronaj al lui Adrian Năstase şi al unui institut pesedist. Cum teoriile celor doi corifei politici au fost invalidate de justiţie, n-ar strica să li se dea şansa unei laborioase revizuiri. Aceşti Marx şi Engels ai socialismului de piaţă merită o vacanţă la Rahova.
Marţi: De ceva vreme şi fără să ştim am devenit cu toţii doctori în doctorate. Probabil şi ultimul corturar al ţării a înţeles cum vine chestiunea cu doctoratul premierului. Însă nimeni nu poate să spună cu certitudine dacă a fost s-au n-a fost plagiat? În aceste zile, Victor Ponta a fost când nevinovat, când autor de plagiat, în funcţie de comisia care l-a judecat. Sunt câteva amănunte care merită remarcate. Unul ar fi acela că, în conformitate cu regulile academice din 2003, Victor Ponta nu s-ar face vinovat de furăciune intelectuală, după cum spune una dintre comisii. Deci, cel puţin ştim sigur că plagiatul a fost descoperit în anul de graţie numărul trei al secolului XXI. Şi al doilea că, în conformitate cu zisele premierului, în noiembrie, poporul va decide dacă el trebuie să plece. Păi, dacă tot suntem un popor de doctori în doctorate, cine să decidă, ăia de la Academie care abia acum învaţă ce e plagiatul?
Miercuri: Ai putea să juri că Băsescu se cere acasă. "Voi pleca dacă la referendum vin sub 50% din alegători", a declarat suspendatul, provocându-şi parcă norocul. Teoretic, fiindcă în ţara noastră una-i teoria şi alta practica, dacă se întâmplă cum spune el, n-ar trebui să plece. Rămâne la Cotroceni fiindcă, în acest caz, referendumul nu poate fi validat. Cel care pleacă e, în acest caz, Antonescu. Pe de cealaltă parte, unii pedelişti îndeamnă poporul să nu meargă la vot, urmărind tocmai invalidarea consultării populare. Şi uite aşa suspendatul şi partidul său par să fi găsit formula eşecului. Când dai semnale contradictorii nu are cum să iasă treaba bine. Desigur, în dulcele stil al politicianului român, după ce s-o vedea cu boii la căruţă şi cu azimutul stabilit spre palatul din deal, şi preşedintele poate uita că, în campanie, a zis că pleacă.
Joi: Pensiile cadrelor militare de ieri şi de azi au fost readuse la statutul privilegiat abolit de guvernul de tristă amintire al premierului Boc. Marii strategi ai zilelor noastre gândesc probabil că, la nevoie, "dictatura parlamentară" trebuie să se poată sprijini pe braţul înarmat al oştirii. Mai mult, Guvernul Ponta a scos, de la fodul de rezervă, o căruţă de bani pe care i-a distribuit gospodăreşte primăriilor: PSD, PNL şi, câte puţin, celor conduse de UDMR. Frapant e că, în urmă cu mai puţin de trei luni, premierul de astăzi şi tovarăşul său, interimarul la Cotroceni, au dat Guvernul MRU în judecată pentru o manevră similară. În plus, prima măsură luată de Victor Ponta, după instalarea sa la Palatul Victoria, a fost aceea de a lua înapoi ceea ce a decartat predecesorul său primăriilor PDL. Una fumăm şi alta... finanţăm!
Vineri: Scandalul "în pat cu duşmanul" întinde punţi sentimentale peste partide şi lumea bună. Consoarta fostului şef de cabinet al celebrului Sorin Blejnar, Codruţ Marta, cel dispărut "în misiune", a fost reţinută sub acuzaţia de a fi coordonat o reţea de prostituţie. Că la tarife, ce începeau de la 3.000 de euro şi ajungeau până la zece mii, nu mai poate fi vorba de prostituţie, e deja artă, e una, dar să acuzi matroana de evaziune fiscală e de-a dreptul ridicol! Cum putea sărmana să taie chitanţă pentru nişte servicii care nu există în nomenclator? Una peste alta, de plăcerile amorului plătit s-au bucurat deopotrivă: baronul Marian Oprişan, prinţul Adrian Mutu, zâna Daniela Crudu şi zmeul Ilie Năstase.
Sâmbătă: În sfârşit o veste bună! Cheltuielile în sectorul de stat au fost reduse drastic. Asta mai ales că, de astăzi, telefonul "mefistofelic", cu legătură directă la serviciile speciale, din sediul de campanie al lui Traian Băsescu, a fost decuplat, la ordinul preşedintelui Crin Antonescu. Degeaba a ţipat suspendatul că are dreptul la protecţia SPP şi că trebuie să comunice cu oamenii acestui serviciu. Interimarul i-a sugerat să încerce comunicarea prin SMS, cu ajutorul telefonului personal. Acum, după ce i-au tăiat linia, urmează să-l şi aresteze? Ca totul să aibă precedent în istorie, cel mai potrivit ar fi să o facă în ziua de 23 august. Atunci nu se va putea spune că a fost lovitură de stat ci că s-au întoars armele.
Duminică: S-a decis, dar nu e definitiv. Peste o săptămână, referendumul începe la ora şapte şi durează până aproape de miezul nopţii. Dacă ziua ar fi avut 48 de ore ar fi durat şi mai mult. Aşa cel puţin vor putea să ajungă să îşi exprime opţiunile, în mod democratic, şi cei pârliţi de soare şi cei păliţi de băutură. Dacă birturile închid la zece, e timp berechet să sosească şi cheflii la urne. Chiar şi pe trei cărări, ţara trebuie să meargă înainte!
Cetăţeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.