Luni: O săptămână care ameninţa să se topească sub codul portocaliu  de caniculă şi sub fastul searbăd al ceremoniilor de instalare a noilor aleşi locali a "degenerat" într-o adevărată furtună tropicală pe scena politică. Bine că, până la urmă, totul s-a terminat cu bine şi, cum zice bihoreanul, n'o murit nime! Până să ne răpească vârtelniţa vieţii politie să menţionăm, în treacăt şi fără pretenţii de literaţi, prima intervenţie publică a doamnei primar de la Craiova. "Emil Cioran este un personaj literar", a spus Olguţa Vasilescu. Ei lasă, că nu pentru cunoştinţele sale de filosofie au ales-o, ci pentru că ea însăşi este un personaj, politic!

 

Marţi: Da' ce sunt veleităţile literare ale unui primar faţă de capacităţile intelectuale ale unui ditamai prim-ministrul? Vestea că premierul Victor Ponta a plagiat pentru lucrarea sa de doctorat ne-a vârât în gura Europei, mai tare decât conflictul domestic dintre preşedinte şi premier pe tema deplasării la Bruxelles. Şi ilustra serie a copiştilor cu ştaif academic a fost complectată, mai spre sfârşitul săptămânii, de Robert Negoiţă. Primarul PSD a copiat, din câte se pare, taman după guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

Miercuri: Trecerea Institutului Cultural Român, din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, a declanşat proteste în rândul intelectualilor. Oamenii de cultură zic că schimbarea raporturilor de subordonare este doar un prim pas înaintea înlocuirii lui Horia Roman Patapievici din funcţia de preşedinte al ICR. Evenimentele au declanşat o manifestaţie de susţinere a lui HRP, la care toţi cei solidari cu şeful ICR s-au prezentat purtând papioane. La 21 de ani de la prima mineriadă „golanii" nu vor să-şi bage minţile-n cap! Întrebarea e unde sunt azi minerii? Nu cumva în Parlament?

 

Joi: Prima tentativă nereuşită de suicid a unui fost premier s-a consumat la Bucureşti. Condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în deja celebrul dosar "Trofeul calităţii", Adrian Năstase s-a împuşcat în gât. De ce în gât şi nu în cap? Fiindcă gâtul nu e o parte vitală a corpului unui politician. Nici sinuciderile nu mai sunt ce au fost odată! Pe vremuri, când vreun sus pus îşi trăgea un glonţ în cap, o făcea cu simţ de răspundere, ca să nu dea greş. Dar, cum la noi din mâna politicienilor nu iese nimic ca lumea, nici nu ne puteam aştepta la mai mult decât o tentativă ratată. Există oameni care, în ciuda statutului social foarte înalt pe care l-au atins, şi-au ratat existenţa. Cum se face că noi românii ne tot legăm destinele de ei?

 

Vineri: Învătământul şi Cultura sunt în suferinţă. Nu din pricina crizei ci datorită titularilor portofoliilor lor. Instanţa l-a dibuit pe Mircea Diaconu în conflict de interese şi actorul a fost nevoit să demisioneze de la Minister. Culmea e că, cu tinicheaua de coadă, actorul senator şi ministru a avut tăria să afirme că decizia instanţei nu-i impune niciun termen de ispăşire prin oprirea sa de la orice demnităţi publice. Preşedintele ANI a avut şi el tăria să spună că decizia instanţei vine cu un supliment de trei ani în care actorul va fi obligat să îşi câştige pâinea exclusiv pe scenă. E ca la comunişti, pedeapsa retrimiterii în producţie. Ce film de geniu!

 

Sâmbătă: MRU nu vrea în PDL! Deci, Vasile Blaga e candidat unic. Asta spune totul de spre democraţie şi viitorul PDL. Până şi "intelectualii" care, se ştie sunt laşi de la mama lor, au decis să voteze cu el. Ce mai intelectuali! În schimb MRU a anunţat că, la toamnă, candidează în numele organizaţiei civice căreia încearcă să-i dea consistenţă, "pe o platformă de dreapta". Nu trebuie să te cheme Brucan ca să ghiceşti cine va sta pe acelaşi palier cu premierul de două luni: Blaga şi Neamţu. E timpul platformelor: platforma de guvernare şi platforma de dreapta. Atâta doar că nu poţi bizui nimic pe niciuna din ele.

 

Duminică: Cea mai mişto declaraţie politică a săptămânii îi aparţine lui Victor Ponta. Premierul a dezvăluit că are trei aşi la manşetă, cu care poate împiedica deplasarea lui Traian Băsescu la Bruxelles. 1: Nu-i semnează preşedintelui ordinul de deplasare. 2: În calitate de "şef" al Autorităţii Aeronautice, nu dă aprobare de zbor aeronavei prezidenţiale. 3: Dacă Băsescu insistă, nu aprobă alimentarea cu combustibil a singurului avion în care are voie să urce şeful statului pe durata mandatului. Şi, dacă preşedintele nu-şi bagă minţile în cap, săptămâna asta Parlamentul mai schimbă câteva legi ca să facă mai uşoară suspendarea lui!

Cetăţeanul surmenat