Scurt pe doi, din colţu' hărţii
Luni: Ca să cităm un spot notoriu, am zice că „ultimul sport naţional" a devenit guvernarea. Săptămâna asta toată lumea a făcut Guvernul. De la sediile PSD şi PNL, până la vila lui Voiculescu, prin pieţe şi pe la televiziuni s-a vorbit numai despre noul guvern. Asta da democraţie! Deşi, la aşa emulaţie, te-ai fi putut aştepta să iasă ceva mai bine. Până să intre în pită, putem constata că Executivul Ponta putem că a cam început să se bâlbâie. Parcă socoteala din opoziţie nu s-ar potrivi cu cea de la putere.
Marţi: A fost 1 Mai Milităresc. Chiar dacă nu s-au adunat 13.000, aşa cum au promis, protestatarii din faţa Guvenului, de vreo zece ori mai puţini, au redeschis un vechi război. După ce guvernele pedeliste au căzut şi PDL-ul însuşi a fost obligat să părăsească puterea, cadrele militare în rezervă au executat uvertura de artilerie ce trebuie să pregătească ultimul asalt, cel asupra Palatului Cotroceni. Aşa cum îi stă bine unui mogul, Dan Voiculescu a dovedit că are, la ordin, mica sa armată privată. Singura problemă e că, în vreme ce prezidenţiabilul Crin Antonescu arde de nerăbdare să-şi angajeze oastea în asediul Cotrocenilor, Victor Ponta şi ai lui stau cu arma la picior. Oricum, Voiculescu i-a dat un ultimatum lui Băsescu: demisia în 30 de zile sau demiterea în 60!
Miercuri: O minimă analiză a miniştrilor propuşi de Victor Ponta arată că trei dintre ei au probleme la dosar. Actorul Mircea Diaconu, potenţialul titular al Culturii are un meci cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a prins cu oarece incompatibilităţi pe funcţii şi cu nevasta angajată la teatrul (de stat!) pe care îl conduce. Victor Alistar, avocat, reprezentant al societăţii civile, politician, mă rog, tot ce îi trebuie în ziua de azi unui tânăr de perspectivă, inclusiv sprijinul personal al premierului desemnat, are poprire la funcţii publice. Dar figura Corinei Dumitrescu, propusă pentru şefia Ministerului Educaţiei, este de departe cea mai interesantă. Rector al unei universităţi pe cât de private pe atât de bogate, ea a fost dibuită cu niscai greşeli de ortografie în CV-ul personal! Documentul conţine şi o minciună grosieră. Doamna nu are diplomă de la Stanford, aşa cum a scris în autobiografie. În plus, universitatea ei e un fel de „Ştefan Gheorghiu" în variantă pluripartinică. Acolo predau nume grele ale politicii româneşti: de la Titus Corlăţean, la Elena Udrea, de la Rodica Stănoiu la Petru Filip! Dacă Corina Dumitrescu trece examenul comisiilor parlamentare, Guvernul Ponta riscă repetenţia!
Joi: Am zis că guvernul încă neuns are probleme de vorbire? Vrând să facă figură de om cumsecade, care nu politizează aparatul de stat, Victor Ponta a anunţat că nu vor fi schimbaţi din funcţii decât miniştrii şi secretarii de stat. Apoi, a mai pus: prefecţii, subprefecţii şi şefii de deconcentrate. Şi, ca să nu existe dubii că acel punct din programul de guvernare care vorbeşte despre „depolitizarea administraţiei publice" va fi respectat cu sfinţenie, Crin Antonescu, a precizat: „Dăm afară şi femeia de servici, dacă a fost numită pe criterii politice". Apropo, cică săptămâna trecută, majoritatea şefilor de instituţii guvernamentale din judeţ a înroşit telefoanele liderilor locali ai PNL şi PSD, mărturisindu-şi, după caz sau după interlocutor, abia descoperite afinităţi ideologice cu noii stăpâni.
Vineri: De acum e oficial şi, se vede, e cam de stânga! Programul de guvernare, depus la Parlament de premierul desemnat, nu cuprinde prea multe măsuri liberale. Ăsta e semn rău, s-ar putea să ne aştepte o guvernare risipitoare. Hopa! Victor Ponta vrea să „reanalizeze" subiectul Roşia Montană. Alta ne fu vorba în opoziţie! Şi tare mă tem că această nouă analiză nu e decât o invitaţie la... „cotizaţie". În rest, până şi Iliescu a avut un cuvânt de spus în programul de guvernare care reia tema preferată a fostului preşedinte: comasarea exploataţiilor agricole. Partea bună este că se vor restitui pensionarilor cele cinci procente obţinute de stat prin calcularea greşită a impozitelor CASS şi vor fi reîntregite salariile bugetarilor.
Sâmbătă: Atenţie! Salariile bugetarilor vor fi reîntregite dacă vor fi găsiţi banii necesari. Deocamdată fosta putere şi actuala opoziţie, luaţi-o cum vreţi, nu ştiu unde sunt fondurile. Răzvan Ungureanu zice că a pregătit pachetul cu bani. Ponta zice că nu-l află nicăieri. Nu e cazul să vă faceţi griji. Până la urmă o să-l găsească, că doar vin alegerile. E un joc de imagine, gândit să ne convingă că noul premier e mai tare şi decât „greaua moştenire".
Duminică: Umblă vorba că participanţii la lansarea oficală a candidaţilor PDL s-au făcut oameni. Cum mesele întinse pentru eveniment n-au mai fost atât de căutate ca altădată, cei aflaţi acolo, câţi or mai fi rămas prin PDL, s-au întors acasă încărcaţi de merinde. Să le fie pentru patru ani, că vin vremuri grele!
Cetăţeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.