Luni: Andrei Chiliman, şeful organizaţiei Bucureşti a PNL, a fost înlocuit din funcţie, fără explicaţii şi fără drept de apel, de către preşedintele partidului, Crin Antonescu. Mazilirea a devenit prilej de speculaţii. Pleacă sau nu pleacă? Până la urmă e problema lor. Observaţia care poate stârni fiori reci se leagă de demiterile discreţionare operate în ultima vreme atât de Crin Antonescu cât şi de Victor Ponta. Dacă mai capătă şi puterea politică peste stat cum se vor comporta cei doi? E de speriat până şi gândul că nişte politicieni ce pretind că s-ar vrea „altfel" riscă să-l întreacă în materie de autoritarism chiar şi pe preşedintele Băsescu.

Marţi: O dramă de proporţiile unei telenovele a zguduit politica românească. După o lungă şi fericită coabitare, care a durat doar trei săptămâni, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor au decis să se despartă. Tribunul s-a supărat că oamenii lui Gigi n-au vrut să se înscrie în PRM aşa cum, se pare, fusese înţelegerea iniţială. Din divoţul declarat prin SMS, am aflat că oamenii Becali voiau prea multe locuri pe listele de candidaţi ale PRM. Cum bunul creştin Vadim nu vrea să împartă ciolanul iar Gigi cel smerit nu şi-a ţinut cuvântul, marea alianţă naţional-creştină s-a destrămat înainte să fi dat prima ei bătălie electorală. De supărare, Gigi a plecat la Muntele Athos, cu 100.000 de euro bani de buzunar.

Miercuri: Cu prilejul ceremoniei de instalare a noului ministru de la Mediu, preşedintele Traian Băsescu i-a zorit pe guvernanţi că înceapă exploatarea resurselor solului românesc, în strânsă colaborare cu investitori străini. Preşedintele zică că România nu îşi poate permite tehnologiile „curate" necesare exploatării: aurului, cuprului şi a gazelor de şist. După cum se vede ţara noastră a ajuns în situaţia tăranului care nu mai are putere nici cât să îşi lucreze ograda şi atunci o dă altuia, să tragă foloase de pe urma ei. Asta ştiind foarte bine că ăla îi va secătui pământul, îi va otrăvi fântâna, ba i-ar putea dărâma şi casa. „Săracă ţară bogată"...

Joi: N-am aranjat şi noi de o scurtă celebritate naţională. După demisiile lui Sorin Frunzăverde şi a fostului primar PDL din Slobozia, Ştefan Seremi s-a bucurat şi el de atenţie. Ex-preşedintele PDL Bihor a trecut ca o cometă pe ecranele televiziunilor de ştiri, după ce, vreme de patru ani, dinspre Parlament nu s-a auzit mai nimic în legătură cu activitatea domniei sale. Ce am aflat cu acest prilej despre Ştefan Seremi? Că s-a recăsătorit la o vârstă destul de înaintată şi că şefa lui de cabinet e lipsită inhibiţii, punându-şi pe site-uri poze de-a dreptul ispititoare. Asta da, democraţie şi liberalism!

Vineri: Convinşi că e treaba lor e să ne conducă, parlamentarii sunt pe care să schimbe, iar, sistemul electoral. De data asta vom vota şi liste şi candidaţi individuali. Sistemul mixt, adoptat deja de Comisia pentru Cod Electoral, îi fericeşte pe toţi. Politicienii care se simt în formă vor candida pe cont propriu iar clientela se va pitula pe liste! Numai noi nici nu vom mai şti ce, cum şi pe cine votăm? Parte din bucuria ce ni se făcu o datorăm pedeliştilor. După ce au tot dat-o cu rezultatul referendumului şi cu votul uninominal, au întors-o ca la Ploieşti. În aparenţă, Puterea s-a răzgândit fiindcă n-a vrut să voteze proiectul Opoziţiei. De fapt, au făcut din nou cum a vrut UDMR-ul. Unde mai pui că, fiindu-i tot mai clar că va avea mari probleme la următoarele alegeri, nici PDL nu mai ştie ce ar vrea...

Sâmbătă: Deşi s-a autoproclamat „arbitru" între Putere şi Opoziţie, senatorul independent Mircea Geoană a anunţat că va vota moţiunea legată de înfiinţarea secţiei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Nicio mirare, aşa-s toţi arbitrii politicii româneşti, când cu Tanda, când cu Manda. Până una alta, e de remarcat că, taman în Săptămâna Patimilor, Parlamentul pare a fi intrat într-o zodie satanică. Puterea şi Opoziţia au, în Senat, câte 66 de reprezentanţi. Dacă îi luăm ca pe nişte ostaşi ai lui Michiduţă, putem ajunge lesne la concluzia că niciunii nu-s mai breji decât ceilalţi. Scuipă-n sân şi fugi de dânşii!

Duminică: Am fost la un pas de a rata până şi Învierea. Anul acesta Lumina Sfântă n-a ajuns la timp de la Ierusalim. În lipsă de alte subiecte, întâmplarea a devenit nesfârşit prilej de dezbateri pseudo-teologice. Ne trebuie nouă lumină din Oraşul Sfânt? E „valabilă" lumina de anul trecut? Vine lumina de la Sfântul Mormânt sau impostorii politicii o iau din aeroport, poate de la duty-shop?... La cât suntem noi de rămaşi în urmă, anul viitor, vom afla că lumina din 2012 era de fapt aia din '92. Dar altceva contează cu adevărat: Hristos a înviat!

Cetăţeanul surmenat