Scurt pe doi din colţu' hărţii
Marţi: Preşedintele interimar al PNL, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi-a făcut o fabuloasă intrare pe prima scenă a vieţii politice. Două grave greşeli de exprimare în mai puţin de un minut! El ştie că lucrurile or să „iese" la iveală, că au să se „debloce" unele dosare... Deh, contabil... Dar tare mă tem că, după actualele rigori, domnia sa nu şi-ar lua nici Bacu'. Cât despre doctorat, e mai bine să ne ţinem departe, cine ştie ce grozăvii s-ar mai putea afla! Că veni vorba despre doctorate. Singura chestie faină din saga plagiatelor la cel mai înalt nivel e că tot mai multe universităţi româneşti îşi achiziţionează softuri capabile să identifice, repede şi fără drept de apel, furtul intelectual. Acu' mai rămâne de văzut dacă o avea cine să „pună" tehnologia pe lucrări.
Miercuri: Curtea Constituţională a României a trântit la gunoi Ordonanţa Guvernului care valida pensionarea preşedintelui cu majoritatea simplă a celor prezenţi la urne. CCR spune că, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie voteze jumătate plus unul din cetăţenii români. Cum, nu-i aşa?, la noi deciziile Curţii se execută nu se discută, au şi început nesfârşite speculaţii pe tema referendumului. Că ar trebui să dureze două, poate trei zile, că data nu e bună, că nu-s destule secţii de votare, că românii din străinătate trebuie, dar, totuşi, ar fi mai bine să nu voteze... Un singur lucru e clar: după 29 cineva trebuie să plece acasă. Sau va fi Băsescu, care, în cazul unui vot nefavorabil, nu are loc de întors vaporu', ori va fi Antonescu, cel care s-ar putea să uite ce a promis.
Joi: E groasă! Doi magistraţi, cu funcţii foarte înalte, au fost dibuiţi în timp ce târguiau funcţiile de procuror-general şi de şef al DNA. Unul dintre ei, cândva şeful actualului prim-ministru, pare că avea destulă trecere la Victor Ponta cât să se autoinvite la o cafea. În scopul demersurilor lor, onorabilii magistraţi pregătiseră chiar şi un dosărel ce priveşte un ministru al PNL. În tot scandalul acest amănunt pare să fi fost trecut cu vederea. De ce fac oamenii PSD dosare tovarăşilor lor din PNL? Şi, mai ales, de ce se fac aceştia că nu bagă de seamă lucrătura? S-ar zice că nu-i momentul să se spargă buba...
Vineri: La cel mai înalt nivel lucrurile sunt complicate, dar par să meargă în aceeaşi direcţie. După ce Victor Ponta l-a luat lângă el pe generalul american Wesley Clark, fost şef de stat major al US Army, ruşii spun că Washingtonul s-a supărat pe Băsescu. Apoi, ce coincidenţă!, tot premierul de la Bucureşti angajează divizia de relaţii publice a gigantului rusesc Gazprom ca să-i spele, în ochii Europei, imaginea care, zice el, n-a avut nimic de suferit de pe urma scandalului „loviturii de stat" de la Bucureşti. Se ştie că politica e o treabă murdară. Dar, de data asta, nici nu trebuie să ştii. Pute! Pute a gaze de şist şi valută forte.
Sâmbătă: Cu o zi înainte, mitingul USL de la Constanţa, ăla anti-Băsescu, s-a ţinut în ritmuri de manele, cu bancnote strecurate, la vedere, prin ţâţarele guristelor, sub ochii mai mult decât îngăduitori ai ministrului (in)Culturii. Adunarea de la Cluj, aia pro-Băsescu, n-a adunat 15.000 de suflete, aşa cum s-a anunţat, ci doar zece. Cu această ocazie, preşedintele suspendat a aprins „flacăra democraţiei", un simbol al campaniei sale. Subtil gest, numa' să nu daţi foc la ţară!
Dumincă: Şi Spania e în criză. N-am spus asta ca să vă bucuraţi, ci ca să dăm un exemplu de cum trebuie începută politica de austeritate. Din acest pachet de măsuri ale guvernului de la Madrid fac parte: suspendarea primelor de Crăciun acordate politicienilor, reducerea numărului aleşilor locali şi a subvenţiilor plătite de stat partidelor sau sindicatelor... La noi nu se poate una ca asta! Politicienii trebuie ţinuţi bine, ca să se poată toca între ei. Da' nici la asta n-au spor!
Cetăţeanul surmenat
Mai bine te semnai ,,cetateanul turmentat,, aa cum e parintele tau spiritual.