Scurt pe doi, din colţu' hărţii
Luni: Mare noroc cu schimbarea asta de guvern, vânzoleala politică ne-a mai făcut să uităm de frig. Când vezi, vorba cuiva, câtă energie se consumă în politică, nu poţi să nu te întrebi cum se face că nu ne ţine de cald? Şi nici de foame! De bună seamă că energia asta e consumată în van. Sau, altfel spus, politicienii ard gazul de pomană. Una cu alta fac două! După ce a fost zgâlţâit din toate ţâţânile şi din afară şi din-năuntru, Guvernul Boc a decis să devină istorie. Masa, cu miel şi mititei, servită, înainte de depunerea demisiei, delegaţiei FMI, a fost un fel de parastas cu „mortul" în viaţă. S-a dus? Ducă-se! Poate că nu e, politico-filosofic, obiectivă, dar senzaţia că, în sfârşit, plătesc şi politicienii pentru privaţiunile ultimilor ani, este o adevărată uşurare.
Marţi: Băsescu mută rapid şi câştigă! Opoziţia a stat mască la schimbarea guvernului. E drept că, ori sunt amorţiţi de frig ori s-au obişnuit cu postura asta, liderii USL s-au transformat în simpli spectatori a ceea ce se întâmplă pe scena politică. Doamne fereşte ca, după atâtea „proteste", să ne trezim că, odată intrată pe teren, echipa Opoziţie e în totală lipsă de formă. Preşedintele a propus ca premier un şef de serviciu secret, şi din acest motiv ne-am fi aşteptat ca pe lista membrilor viitorului guvern să vedem nume ca: Mata Hari, James Bond sau Aldrich Ames. N-a fost aşa. Lista noilor miniştri propuşi de PDL arată ca un titlu de serial: „Tineri şi bogaţi". Numa' de ar fi şi deştepţi!
Miercuri: O ştire de senzaţie scapă agenţiilor străine. În secolul XXI, într-o ţară a Uniunii Europene, un tren de persoane zace înzăpezit undeva în România, timp de 60 de ore. Dacă chestia asta s-ar fi întâmplat în Japonia ministrul transporturilor şi-ar fi făcut harakiri. La noi evenimentul s-a consumat fără nicio consecinţă. La Ministerul Transporturilor procesul de predare-primire era în toi, deci responsabilitatea era, ca de obicei, pe nicăieri. De remarcat faptul că, cei mai buni fii ai naţiei, jucătorii unei echipe de fotbal, au fost „extraşi" cu operativitate din trenul groazei, prin intervenţia a câteva elicoptere. Restul pasagerilor au fost lăsaţi pe linia moartă, să reziste cu grisine şi apă din ţurţuri. Culmea nesimţirii a fost comunicatul SNCFR care preciza că pasagerilor nu li se vor pretinde mai mulţi bani pentru timpul suplimentar petrecut în tren!
Joi: Guvernul Ungureanu intră în pită. În urma unui vot la limită, executivul format, jumate din dinozaurii UDMR şi UNPR şi jumate din grădiniţa de cadre a PDL, a fost pus în fruntea ţării fără avizele comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Dacă ar fi fost acolo, Opoziţia ne-ar fi acordat măcar şansa de a şti cu cine avem de-aface! Culmea, scandalul zilei n-a fost legat de Putere! Discursul, mai mult decât binevoitor, rostit de Victor Ponta cu ocazia şedinţei premergătoare votului de învestitură, i-a iritat pe aliaţii săi liberali. Chiar dacă, public, Crin Antonescu spune că acest flirt cu Puterea nu va duce la destrămarea USL, lucrurile nu arată tocmai bine. În PSD sunt tot mai multe voci care afirmă că „protestul" parlamentar ar trebui să se termine şi că parlamentarii Opoziţiei trebuie să se întoarcă la locurile de muncă. De aici până la ideea unei noi alianţe, cu PDL, nu mai e decât un pas. Oricum, relaţia cu Antonescu e ca şi aceea dintr-un cuplu în care din parteneri, în speţă PSD, are întotdeauna ultimul cuvânt şi zice: „Da iubito, facem cum spui tu".
Vineri: De parcă nu ne-ar fi de ajuns codurile, tot mai intens colorate, un studiu al Comisiei Europene spune că 41% dintre români trăiesc în sărăcie. Ca şi cum asta nu ar fi de-a dreptul alarmant, documentul spune că alte 6,6 milioane de români trăiesc în „lipsuri materiale severe". Una peste alta, nu poţi să nu te întrebi câţi mai sunt cei care o duc bine în ţara asta? Umbrărescu, Diaconescu, Voiculescu... Se vede treaba că sloganul „Să trăiţi bine!", are toate şansele să devină un deziderat etern în România. Diferenţa dintre noi şi greci e că noi suntem obişnuiţi cu răul iar ei s-au prea învăţat cu binele. Unuia care e numai piele şi os poţi să-i ceri să strângă cureaua. O asemenea măsură, impusă rotofeiului, îi va tăia respiraţia.
Sâmbătă: Conform declaraţiei de avere, depusă de Emil Boc la final de mandat, în ultimii aproape patru ani averea fostului premier a crescut cu doar 50.000 de lei. Există două ipoteze de lucru: ori minte ori a fost chiar atât de nătăfleţ încât nici să „se învârtă" şi el o ţâră n-a ştiut. Poate că ar trebui stabilit un „prag al corpuţiei, după modelul cadourilor pe care demnitarii au dreptul să le păstreze. Să spunem că, „micile afaceri ministeriale sau parlamentare", de până la un milion de euro, nu ar trebui sancţionate, ci considerate o probă a dibăciei şi competenţei, trecute la CV şi aprobate ca un criteriu de promovare în funcţie. Unde mai pui că aceşti bani ar putea contribui la ieşirea din criză, prin stimularea consumului de lux!
Duminică: În vreme ce premierul M.R. Ungureanu şi-a început mandatul privindu-ne de sus, de la bordul elicopterului care a survolat România înzăpezită, jos, în „România reală", liderii USL au ajuns să îşi adreseze expresii neprincipiale. După ce Ion Iliescu l-a făcut „cârlan obraznic" pe Crin Antonescu, preşedintele PNL a răspuns invitându-i pe liderii PSD să îşi facă ordine în „ferma proprie". Cum ar veni pesediştii sunt nişte animale domestice sau, mai rău: legume, fructe, plante tehnice, nutreţ... Nevrozele şi frustrările micului dictator liberal sunt cea mai mare ameninţare la adresa unităţii de monolit a USL.
Cetăţeanul surmenat
Surmenatule, nimicuri de doi lei bucata. Iarasi ai baut...verde de Oradea! Hei, Hora ta locala era cu totul altceva, incisiva, agresiva si cu multe ciupeli binevenite! Asa, ne adormi cu un nani-nani fara sare si piper!