Luni: Am trecut prin istorie ca un popor camuflat. Am supravieţuit ca o civilizaţie a efemerului, clădită pe lemn. Nici astăzi, din câte se pare, lucrurile nu sunt prea clare. Victor Ponta zice că avem cele mai mici impozite din U.E., Banca Mondială spune taman pe dos. Adică, deşi suntem săracii Uniunii, am fi cei mai zeloşi sponsori ai bugetului de stat. Normal ar fi ca Ponta să ştie mai bine, că doar nu-i degeaba prim-ministru? Însă noi ştim chiar şi mai bine cum stă treaba. Plătim mai mult decât putem şi cam degeaba...

Marţi: Cam cât costă prostia? Se vorbeşte mult despre faptul că preşedintele C.E.C. va fi dat afară din funcţie pentru că ar fi comis imprudenţa de a-i da Ioanei Băsescu celebrul credit necesar achiziţionării şi mai celebrei tarlale din Călăraşi. Foarte bine! Cine a greşit să plătească. Doar că, după contract, încetarea, înainte de termen, a mandatului domnului Gheţea, costă până la 500.000 de euro? O vrea PSD să falimenteze C.E.C.-ul? Greu de crezut. Mai degrabă, cazul Gheţea se vrea a fi un avertisment: "Cine colaborează cu «duşmanul» Băsescu plăteşte cu capul". Nu e prea clar dacă plăteşte aşa-zisul vinovat sau plătim noi toţi. Dar, probabil, după logica uselistă, merităm. Noi l-am ales, nu-i aşa?

Miercuri: Bombă! În vreme ce unii îşi numără bănuţii, de la o leafă la alta, atenţi să le ajungă de întreţinere şi biruri, alţii muşcă cu nesaţ din buget. Preşedintele tinerilor social-democraţi, Mihai Sturzu, s-a învârtit de un onorariu fabulos, acordat doar pentru a onora statutul de "invitat permanent" al unei emisiuni ce urmează a fi prezentată de TVR. Este vorba de 140.000 de euro pentru douăsprăzece emisiuni, adică peste zece mii de euro pentru fiecare prestaţie. Meliţele cu statut de invitaţi permanenţi, care bat din gură nu glumă pe la televiziunile de ştiri, crapă de invidie. Unde mai pui că domnul deputat şi-a aranjat şi colegii din trupa HI-Q, acordându-le statutul de amfitrioni ai emisiunii. Uite d'aia producţia se numeşte "Ţara minunilor". Cum era să-i zică altfel? Ţara hoţilor?!

Joi: Reorganizarea administrativă sau "descentralizarea", cum îi zic mai nou ăştia de la putere, schimbându-i pe nevăzute şi sensul şi forma, are efecte perverse. Comasarea unor instituţii de stat, trecute în subordinea administraţiilor judeţene, înseamnă că vreo 10% din funcţionarii care au lucrat pentru administraţia centrală îşi vor pierde slujbele. Unii zic, totuşi, că salariile lor ar fi bugetate şi pentru anul viitor, alţii că măsura trebuie luată cât mai rapid, chiar din primele zile ale lui 2014. Până una alta, măsura a fost adoptată şi asumată de Guvern, dar va trebui aplicată de autorităţile locale. Regionalizarea asta e chiar curioasă. Se vorbeşte despre descentralizare şi despre organizarea unor administraţii regionale, dar se dau tot mai multe atribuţiuni Consiliilor Judeţene şi Primăriilor. Ăştia ori nu ştiu ori nu pricep ce fac? Parcă ar şti foarte bine, însă o fac înadins. Baronii ştiu de ce!

Vineri: În sfârşit, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României a vorbit. Decoraţia acordată lui Tokes Laszlo se cuvine a fi retrasă. Răspopitu' s-a tras pe dos, a cerut avocat, a simulat un plâns de crocodil, s-a declarat neînţeles, a făcut presiuni pe mâna ambasadei maghiare şi, ca de obicei, a sfârşit prin a ameninţa. Cică tocmai d'aia avem nevoie de "supravegherea" Ungariei, fiindcă pe el îl ia gura pe dinainte. Păi să-l supravegheze pe el. Oare cum s-o fi zicând ungureşte că "ulciorul nu merge de multe ori la apă"? Poate pricepe şi domnia sa... Până una alta, aşteptăm decizia - finală - a preşedintelui. Aşteptăm, că... Băsescu e pe câmp.

Sâmbătă: Se mai petrec lucruri bune, chiar şi în Parlament. Bugetul Culturii pe 2014 a fost suplimentat cu aproape trei milioane de lei. O bună parte din bani, vreo trei sute de mii, au fost luaţi de la Preşedinţie, unde s-a tăiat din cheltuielile cu bunuri şi servicii. Restul sunt din bugetul ANI, al CCR şi al ÎCCJ. Pe pariu că, fiind vorba de Cultură, Băsescu nici n-o să bage de seamă? În plus, logica pare corectă, înainte să avem preşedinţi şi judecători buni, trebuie să ne îngrijim să avem un popor cultivat. Sau ăştia nu fac parte din popor?

Duminică: Ceea ce a început exploziv, luni, s-a terminat apoteotic, odată cu săptămâna. Acu' vreo şapte zile, lui Voiculescu i s-a căşunat pe Antonescu. Cică preşedintele PNL i-ar fi trims bezele lui Băsescu. În replică, Antonescu a anunţat obştescul sfârşit al alianţei cu P.C. „Era pe când nu s-a zărit...", spune liderul liberal, adăugând că, A.C.D. nu mai există de mult. Pe tema asta, celebrul primar Piedone zice că încă "USL e o navă spaţială care se află pe orbită şi gravitează în jurul României". Cu asemenea politicieni, vă miră că nimeni nu poate spune dacă alianţa la putere mai există sau nu? Poate cândva se vor întoarce totuşi printre noi, îi va aduce votul la pământ, măcar pe unii dintre ei...