Luni: Un singur lucru mai e limpede în ţara asta, anume că, vorba unui învăţat: „Confuzia-i clară". Nu mai ştim câţi suntem, nu ştim dacă taxa auto se va lua iar ori se va da înapoi, nu mai ştim nici care va fi, până la urmă, verdictul Curţii Constituţionale... Totuşi, săptămâna politică a început în forţă, cu o destul de consistentă remaniere guvernamentală. Atât de consistentă încât, în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, ea n-a fost isprăvită nici până astăzi. Chiar dacă s-a declarat dispusă să renunţe la privilegiile cuvenite membrilor CSM, persoana nominalizată pentru acest portofoliu, Mona Pivniceru, n-a putut să îşi preia funcţia din pricina unor chichiţe procedurale. Ambiţia acestei doamne, care e dispusă să abdice până şi de la imunităţile conferite de poziţia sa de magistrat pentru a se implica în politică, este impresionantă şi, din câte se spune, Dan Voiculescu ştie cel mai bine care sunt resorturile acestei lăudabile tenacităţi.

Marţi: Miniştrii pe care nu-i laşi să moară nu te lasă să trăieşti. Ioan Rus a plecat demn de la Interne, fără să se sfiască a spune că nu vrea să îşi petreacă bătrâneţile în puşcării. Rus n-a avut curajul să „producă" atâţia morţi pe listele electorale cât să-i iasă lui Ponta şi lui Crin cvorumul pentru referendum. Nici cu titularul de la Externe lucrurile n-au mers prea simplu, însă resorturile par a fi fost altele. Andrei Marga nu s-ar fi lăsat dus din funcţie decât direct într-o ambasadă elegantă, undeva în vest. Fiindcă nu i s-a făcut pe plac, fostul rector a început să dea din casă. Cică un mare grangur pesedist i-ar fi vrut capul. Cum devotamentul liberalului faţă de USL risca să fisureze alianţa, lui Marga i s-a promis o splendidă sinecură: Institutul Cultural Român. Aşa cel puţin nu o să poată rata ocazia de a ne face din nou ţara de râs.

Miercuri: Nicio zi fără vreun scandal. Curtea Constituţională, sau mai precis o parte a ei, spune că n-a cerut liste electorale reactualizate ci aşa cum arătau ele la data referedumului. Celaltă parte zice că avem de-a face cu o diversiune băsistă, că era logic ca, dacă a fixat un termen atât de îndelungat, să îşi dorească să aibă la îndemână o situaţie exactă a românilor cu drept de vot. N-ar fi rău, totuşi, ca judecătorii CCR să se grăbească puţin. Numai în aceste zile, judeţul Olt a pierdut, din câte se pare, vreo 40.000 de alegători. Dacă o ţinem tot aşa referendumul va fi declarat valid dar o să ne trezim că nu mai sunt români să-l aleagă pe viitorul preşedinte.

Joi: Deşi nu e prea clar, se pare totuşi că „mini-recensământul", anunţat şi contramandat de premierul Ponta, continuă. Cel puţin aşa au declarat mai mulţi primari şi prefecţi din ţară, unii mai independenţi din punct de vedere politic decât ceilalţi. Chiar şi pe şestache, democraţia trebuie să triumfe! E prea puţin interesant că domnul Barosso se declară foarte preocupat de „presiunile politice făcute asupra judecătorilor Curţii". Desigur domnia sa „nu are toate informaţiile". Nici măcar faptul că preşedintele interimar vorbeşte, de la Cotroceni, despre posibilitatea organizării unui nou referendum nu mai impresionează pe nimeni. Ne-am obişnuit şi cu asta. O să tot mergem la vot, ca repetenţii, până învăţăm să alegem cum vor ei!

Vineri: Pentru ca numărătoarea să iasă ca la carte, nu mai puţin de nouă categorii de cetăţeni ar urma să fie scoase de pe listele electorale permanente. În aceeaşi groapă cu morţii vor fi puşi şi românii plecaţi peste hotare. Ce dacă trimit bani în ţară? Pentru USL ei sunt ca şi morţi! Dacă nu mânâncă salam cu soia... Aş profita de moment ca să îl rog pe domnul Victor Ponta să-l scoată de pe lista electorală şi pe sus-semnatul. Poate aşa îi ies scotelile... În plus, ce rost mai are să mergi să votezi, când e limpede ca lumina zilei că nu contează că am ales noi, cât e important cum numără ei?!

Sâmbătă: Scenariul demisiei asumate a lui Ioan Rus pare din ce în ce mai plauzibil. Cel puţin aşa reiese din stenograma unei discuţii pe care fostul şef de la Interne a avut-o cu un subaltern. E clar, o spun amândoi, că aveau misiunea de a „aranja" listele electorale după pohta şi interesele USL. Cum n-au vrut să facă asta, amândoi au fost declaraţi incompetenţi şi daţi afară. Acum rămâne de văzut dacă noii miniştrii se vor conforma directivelor de partid. Logic ar fi să o facă, doar de aia au jurat să respecte legile ţării... Volumul stenogramelor şi interceptărilor „scăpate" în presă de la referendum încoace este de-a dreptul îngrijorător pentru liderii USL. Aceste dezvăluiri riscă să fisureze alianţa de stânga-dreapta, dezvăluind adevăratele intenţii ale preacinstiţilor ei şefi. Justiţia trebuie pusă la respect. „Noi vrem respect!"...

Duminică: Un ziarist american, care a recunoscut că plagiase, a fost concediat de CNN. Uite d'aia e presa numai a patra putere în stat. În primele trei: Legislativă, Judecătorească şi, mai ales, EXECUTIVĂ, aşa ceva nu se poate întâmpla!

Cetăţeanul surmenat