Luni: O zi cu adevărat istorică. Fostul premier, ex-preşedintele PSD, Adrian Năstase a ieşit de la mititica. Era chiar de necrezut că, sub o guvernare la care PSD e şi el părtaş, fostul preşedinte al partidului să ispăşească până la capăt. Şi mai ciudat e faptul că partidul îl aşteaptă de parcă n-ar fi un condamnat pentru corupţie ci un fel de Iancu Jianu al vremurilor noastre. Funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD i-a fost rezervată, s-ar spune, pe viaţă. Asta ar putea fi o metodă eficientă de reintegrare socială a celor care tocmai au fost eliberaţi din detenţie. Ce-ar fi dacă i-ar înscrie pe toţi în PSD? Ca să nu rateze, tăcând, acest moment istoric, Gigi Becali s-a găsit vorbind. Cică o să facă el o lege care să-i dea voie lui Năstase să se întoarcă în viaţa politică înainte să-i expire condamnarea. De ce n-ar face una să-l pună direct prim-ministru? Da', înainte să lăudaţi gestul de omenie al latifundiarului de la Pipera, luaţi în calcul ideea că, făcând asta, Gigi s-ar putea gândi şi la el.

 

Marţi: Raporturile sistemului penitenciar cu PSD par a funcţiona după principiul că: "Nimic nu se pierde, totul se transformă". Nici nu i s-a răcit patul lui Adrian Năstase, că baronul de Gorj, Nicolae Mischie, a fost băgat la raţia penitenciară. Patru ani de puşcărie a primit fostul preşedinte de consiliu judeţean, pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Acu', precum în cazul colegului său de partid, rămâne de văzut cât va executa. Conform aceluiaşi algoritm, Mischie ar trebui să iasă la anu', cam pe vremea asta, cu aceleaşi onoruri.

 

Miercuri: Scandal românesc la Paris, mai precis la Târgul de Carte organizat anual în capitala Franţei. Scriitorii "lui Băsescu": Pleşu, Cărtărescu, Liiceanu, mai nou şi Djuvara, au refuzat, în semn de protest, să răspundă invitaţiei ICR de a participa la eveniment. Dincolo de toate controversele legate de persoana noului preşedinte al Institutului, Andrei Marga, semnificativ e faptul că până şi premierul Victor Ponta s-a jenat ca, în condiţiile acestea de iarmaroc, să participe la Târg.

 

Joi: Scandalul aşa-ziselor provocări naţionaliste, iscat de o fătucă din judeţul Covasna, este pe buzele tuturor românilor. O elevă de clasa a X-a, din Covasna, este acuzată că i-ar fi provocat pe secui fiindcă, în zilele din preajma aniversării maghiarilor de pretutindeni, ar fi îndrăznit să meargă la şcoală purtând o bentiţă în roşu, galben şi albastru. Ce-a ajuns România, dacă faptul de a purta culorile naţionale este un act provocator? Desigur, huiduielile, ameninţările şi înjurăturile, la care s-au pretat colegii Sabinei, pe 1 Decembrie, când s-au prezentat la cursuri purtând tricouri cu harta Ungariei mari, n-au fost provocări ci manifestări democratice. Asta înseamnă să nu mai fii stăpân la tine acasă. E o constatare, nu o provocare.

 

Vineri: Dacă tot a băgat coplata, în termenii căreia orice pacient va avea de plătit o taxă de ieşire din spital, generosul Guvern Ponta s-a gândit să desfiinţeze, tot acum, programul "Cornul şi laptele". La fel ca şi în ceea ce priveşte coplata, impactul nu va fi major asupra majorităţii copiilor, dar nu poţi să nu te gândeşti că, aşa cum există români pentru care cei 10 lei, pe care ar trebui să-i plătească la spital, înseamnă nişte bani, din păcate, sunt în România copii pentru care cornul şi laptele înseamnă singura masă sigură a unei zile. Până la urmă, şeful guvernului s-a răzgândit. Nu din bunătate, ci fiindcă blocarea programului ar fi fost imposibilă fără binecuvântarea UE. În plus, industriei alimentare, greu încercată de scandalul laptelui infestat, atât i-ar mai fi lipsit.

 

Sâmbătă: Altă zi de pus în calendar! FSN-ul, mai precis PDL-ul de astăzi, se sparge încă o dată. Convenţia Naţională l-a ales pe Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului, în ciuda semnalelor clare, transmise de însuşi Traian Băsescu, că Elena Udrea este favorita Cotrocenilor. Că, practic, partidul e acum scindat între oamenii lui Blaga şi cei ai lui Băsescu e una. Mai grav e că, precum într-o repetiţie pentru alegerile viitoare, pedeliştii au băgat în urne vreo 300 de voturi în plus, faţă de numărul delegaţilor. Uite aşa, înainte să se rupă, au reuşit şi să se facă de râs. Următoarea consecinţă a realegerii lui Vasile Blaga a fost un gest neobişnuit al lui Traian Băsescu. Într-un mesaj postat pe site-ul unei reţele de socializare, preşedintele României a spus, în sfârşit!, "Adio PD, FSN..." sau, mă rog, ce mai e ori ce o mai fi rămas.

 

Duminică: A durat ceva vreme, dar face! Ministerul Educaţiei a decis, în ciuda deciziilor contrare ale Universităţii Bucureşti şi Consiliului Naţional de atestare a titlurilor, diplomelor şi certificatelor universitare, să nu-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor în drept, chiar dacă serioasele suspiciuni privind plagiatul n-au fost nici pe departe elucidate. Uite, un motiv serios pentru care se cerea modificată, din nou, Legea Învăţământului. De acum înainte, numai Ministerul decide cine a furat şi cine nu. Cum, de regulă, ministrul e tovarăş de ciolan cu premierul, astfel de episoade stânjenitoare nu vor mai avea loc în biografiile mai-marilor noştri. E încă un semn că, de la o anumită treaptă socială în sus, şi furatul e... activitate intelectuală.

Cetăţeanul surmenat