S-ar putea spune că săptămâna politică a început în forţă, în sala de forţă. Daniel Ghiţă, om de bază în PRU-ul lui Bogdan Diaconu, a înfiinţat garda civilă "Vlad Ţepeş", afiliată formaţiunii politice din care luptătorul face parte.

Prima de acest fel din România, structura, de inspiraţie paramilitară, şi-a stabilit atribuţiuni care puşcă cu cele ale poliţiei şi jandarmeriei. Cum statul n-a avut nicio reacţie până acum, s-a putea spune că a luat... ţeapă!

* DNA a stabilit că fostul vice-premier Gabriel Oprea a abuzat de folosirea coloanei oficiale. Scotea alaiul pe traseu, în medie, cam de cinci ori pe zi. Chiar şi când mergea să ia masa la restaurant, zic procurorii. Bine că n-a mers cu coloana oficială şi acolo unde, cum se spune, "până şi regele se duce de unul singur". Da' parcă poţi să ştii?!

* Ei, cu puţină protecţie de sus, chestiunea coloanei oficiale s-a rezolvat ceva mai bine în cazul BOR. Mai-marii Bisericii au declarat că s-au folosit de alai numai când transportau moaşte. Ciudat! Ce nevoie or avea moaştele de coloană oficială, că nici nu se grăbesc nicăieri şi nici vreun pericol de moarte nu le paşte?!

* Ei, dacă Oprea ar fi declarat sfânt în viaţă, problema - penală - a coloanei oficiale ar fi ca şi rezolvată.

* Oprescu s-a întors în sala de operaţie. De această dată, în calitate de medic şi nu de pacient. Culmea ironiei ar fi ca un pacient să-l întrebe cât e şpaga sau, mai rău, comisionul! Şi cum se calculează el? Să spunem, un 20% din valoarea instrumentarului şi a consumabilelor medicale utilizate ar fi rezonabil?

* Consecvent cu el însuşi, Remus Cernea, deputat ecologist, i-a cerut doamnei Iohannis să nu mai îmbrace haine din blană de animale. Dacă prima doamnă a României ar fi sensibilă la cruzimea sacrificării bietelor necuvântătoare, ne-am putea aştepta să procedeze exact ca soţul ei. Adică să dea cu blana de pământ.

* PSD şi PNL, două partide cu datorii "istorice", adică de peste patru ani, vor să intre şi în această campanie electorală fără să îşi fi achitat vechile facturi. Parlamentarii celor două formaţiuni politice, altminteri adversari ireductibili, s-au înţeles să umble la Legea finanţării campaniilor. Va fi introdus un amendament conform căruia teremnul de plată al datoriilor cu caracter electoral o să fie la Sfântu' Aşteaptă.

* Preşedintele Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în toate spaţiile închise. Excepţie fac celulele de maximă siguranţă din penitenciare. Ca să vezi cum devin deţinuţii mai liberi decât cei aflaţi în libertate!

* Vanghelie candidează! Aflat în plin proces penal pentru corupţie, primarul "care (nu mai) este" şi-ar mai dori un mandat. Păcat că i-a fost ridicată interdicţia de a părăsi domiciliul. O campanie în care alegătorii să meargă la candidat, nu invers, ar fi fost cel puţin inedită.

* Mecanismul de Cooperare şi Verificare, meceveu' adică, spune că Parlamentul României a dat dovadă de inconsecvenţă în situaţiile în care a fost pus să decidă asupra trimiterii în judecată a unor membri de-ai săi. Deci, dacă "numai boii sunt consecvenţi", clar, aleşii neamului nostru nu sunt boi. Sigur că nu. Sunt o turmă, care merge, adică votează, după cum măgarii din faţă dictează!

* Un membru al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, spune că, în lucrarea sa de doctorat, ministrul de Interne, Petre Tobă, a plagiat "munţi de texte". Rătăcit, se pare, prin munţii pe care el însuşi i-a adus în "Cetatea Ştiinţei", nu s-a auzit un cuvânt despre demisia domnului ministru. Parcă nici Cioloş nu mai e atât de aspru ca la început.

* Altă demisie importantă e acum pe ordinea de zi, cea a procurorului general, Tiberiu Niţu. Ca şi Oprea, şeful procurorilor e acuzat că a abuzat de alaiul cu girofar. Da' nici el nu pare c'ar avea de gând să plece. Zice că a respectat legea, că ancheta împotriva sa nu afectează funcţionarea instituţiei şi aşa mai departe. Nu pleacă şi pace! Poate dacă l-ar sălta procurorii...

* Când tace, Dragnea pare a fi băiat deştept. Cum liberalii o ţin una şi bună în ceea ce priveşte alegerea primarulor într-un singur tur de scrutin, şeful PSD a zic că, dacă se umblă la legile electorale, partidul său va boicota votările. Adică nu va participa la alegeri?! Un singur amănunt i-a scăpat marelui om politic, liberalii abia aşteaptă să se întâmple una ca asta!

* Doi români, printre care şi o jurnalistă, au fost săltaţi de jandarmi fiindcă fotografiau casa preşedintelui Iohannis de la Sibiu. Cu o seară înainte, alţi doi turişti, care făceau acelaşi lucru, au fost şi ei "verificaţi" de poliţişti. Totuşi, nu e bine să fotografiezi casele preşedintelui. S-ar putea să te încurci la numărătoare. El ştie cel mai bine cât de complicat este.

* După ce pesediştii au spus că sunt gata să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Oprea, oastea UNPR-istă a început demersurile pentru separarea oficială de PSD. Prima etapă a divorţului este părăsirea „domiciliului conjugal". Adică, Uniunea pentru "interesul naţional" va avea grup parlamentar propriu la Cameră şi la Senat.

* Situaţia suferit o răsturnare neaşteptată după ce PSD a anunţat că, în vederea alegerilor locale, şi-ar dori alianţe cu UNPR şi ALDE. Ai lui Tăriceanu au zis, imediat: „Ce daţi?". Oprea şi oastea lui încă îşi numără izmenele din dotare. Să nu cumva să descopere că sunt mai mult galbene decât roşii!

* De aici vine reformarea clasei politice! Mai nou, avem şi partide comunale. Unul e chiar în Bihor, la Popeşti. Dar primul s-a născut lângă Bucureşti şi se cheamă Alianţa pentru Domneşti. Cum preşedintele partidului se numeşte Mihaela Vlad, n-ar fi trebuit să-i zică Alianţa pentru Domniţe?

* Consiliul Superior al Magistraturii a respins ideea ministrului de Justiţie, Raluca Prună, cu privire la desfiinţarea prevederilor legale care i-au transformat pe puşcăriaşi în mari oameni de ştiinţă. Evident, înalţii jurişti ai acestei ţări visează şi ei să devină coordonatorii unor opere de inestimabilă valoare teoretică şi practică. Nu-i lucru de ici de colo să îţi treci în CV că ai îndrumat paşii făcut de Gigi Becali, Cătălin Voicu, etc. către lumina ştiinţei.

* 12 primari ai PSD, din judeţul Vâlcea, au anunţat că trec la PNL. Bravo lor! Cum s-ar spune, când e în interesul nostru, traseismul nu mai e o ruşine. I s-ar putea zice "infuzie de capital uman", însă, nici capitalul, nici omenia, nu-s de găsit. Mişto ar fi ca acum, conform prevederilor legale în vigoare, prefectul sau Guvernul, de ce nu?, să le ridice mandatul. Măcar să nu îşi mai facă propagandă de la primării.

* UNPR propune ca, la următoarele alegeri, buletinele de vot să aibă imprimate şi fotografia candidaţilor. Exact! Alegătorii trebuie şi ei stimulaţi cumva, nu-i deloc uşor să scuipi atâtea liste. *

Cetăţeanul surmenat