Se demontează scenariul segregării culturale: Aleşii judeţeni, somaţi să intre în legalitate
Instituţia Prefectului judeţului Bihor nu a avizat hotărârile privind reorganizarea celor trei instituţii de cultură bihorene, solicitând conducerii Consiliului Judeţean Bihor ca azi, când are loc şedinţa ordinară a legislativului orădean, revocarea tuturor hotărârilor privind Filarmonica, Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, care au bulversat activitatea celor instituţii şi a atras un val de critici vehemente din partea societăţii civile.
În mod normal, revocarea unei hotărâri se face în prima şedinţă a Consiliului ce se organizează după înregistrarea solicitării de revocare. "Nu suntem la dispoziţia Prefecturii şi când zic ei "hăi" noi să sărim în apă. Şi noi avem jurişti, avem 30 de zile să ne conformăm solicitării Instituţiei Prefectului", a motivat Voloşeniuc faptul că nu vor da azi curs solicitării Direcţiei Juridice de la Prefectura Bihor.
"Cererea noastră de reanalizare a hotărârilor în vederea revocării lor se bazează pe mai multe încălcări ale unor legi şi acte normative. În primul rând, articolul 1 din Regulamentul de reorganizare a instituţiilor publice de cultură subordonate Consiliului Judeţean Bihor este în contradicţie cu restul prevederilor, pentru că nu conţine dispoziţii cu privire la reducerea posturilor sau la preluarea personalului, al patrimoniului sau al bugetului instituţiilor existente supuse reorganizării. În al doilea rând, termenul de "reorganizare" este impropriu, fiind vorba, în fapt, de desfiinţarea unor instituţii şi înfiinţarea altora noi", a precizat, ieri, prefectul Gavrilă Ghilea într-un comunicat de presă. În urma analizei hotărârilor, juriştii Instituţiei Prefectului judeţului Bihor au constatat că nu se face nici o referire la posturile reduse, aşa cum ar fi cazul dacă am avea de-a face, într-adevăr, cu o reorganizare. De asemenea, se invocă faptul că Hotărârile 5, 6 şi 7 luate pe data de 27 ianuarie încalcă prevederile OG nr. 21/ 2007, care prevede că elaborarea regulamentelor de organizare şi funcţionare, precum şi propunerile pentru organigrame şi state de funcţii se fac de către instituţia de cultură, iar autoritatea administraţiei publice judeţene, care are în subordine respectivele instituţii, are doar obligaţia să le aprobe. "Au fost încălcate prevederile OG nr. 63/2002, prin adoptarea Hotărârilor 6 şi 7, deoarece pentru noile denumiri ale instituţiilor de cultură publice nu s-a solicitat avizul Comisiei judeţene Bihor de atribuire de denumiri. Hotărârile în cauză încalcă şi dispoziţiile Codului Muncii, în ceea ce priveşte concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, deoarece personalul instituţiilor de cultură reorganizate nu este preluat de noile instituţii, posturile acestora fiind ocupate prin concurs, caz valabil atunci când se desfiinţează instituţii existente pentru a se înfiinţa altele noi", mai precizează Gavrilă Ghilea. Nu în ultimul rând, au fost nesocotite prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, deoarece proiectele de hotărâri nu au fost supuse dezbaterii publice pentru a se primi sugestii şi propuneri.
Trist este că ieri consilierii locali orădeni au acceptat să fie şi ei părtaşi la mârşăvia anihilării instituţiilor de cultură orădene. Fără nicio documentaţie legală care să însoţească proiectul de hotărâre, consilierii PNL, PSD, UDMR şi ai PD-L, cu excepţia democrat-liberalului Dorin Corcheş, au votat redenumirea Teatrului de Stat Oradea în Teatrul de Stat "Regina Maria". Păcat că orbirea acestor reprezentanţi locali a mers până într-acolo încât au votat această schimbare fără să fi cerut, în prealabil, avizul Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri.
Azi scenariul se va repeta, însă, de această dată, protagoniştii piesei de teatru vor fi consilierii judeţeni, care şi ei vor mima doar respectarea legii. Am solicitat vicepreşedintelul CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, documentul care ar putea să justifice această redenumire. "Teatrul a mai purtat denumirea 'Regina Maria' în perioada interbelică. Nu ştiu între ce ani", a precizat Dumitru Voloşeniuc, care ne-a furnizat aceeaşi fotografie trucată cu clădirea teatrului având pe frontispiciu inscripţionată denumirea "Teatrul orăşenesc Regina Maria", o imagine pe care specialiştii au catalogat-o fără echivoc: un fals ordinar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.