Minte multă nu se cere dacă ai mulţi cai putere

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, numărul infracţiunilor comise în domeniul circulaţiei rutiere a crescut în primele nouă luni din 2008 cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul tinerilor care circulă fără permis, sub influenţa băuturilor alcoolice sau cu permisul suspendat este, de asemenea, în creştere. O mare parte dintre accidentele produse anul acesta au fost provocate de şoferi începători, judeţul nostru ocupând din acest punct de vedere primul loc la nivel naţional.


Comisarul şef Liviu Popa, inspectorul şef al IPJ Bihor, declara, încă din primăvara acestui an, că vrea să atragă atenţia tuturor participanţilor la trafic asupra numărului mare de infracţiuni ce se comit pe şoselele din Bihor. Totodată, Liviu Popa a atras atunci şi atenţia părinţilor care le oferă copiilor ajunşi la 18 ani maşini puternice, recomandându-le acestora să se preocupe mai mult de pregătirea viitorilor şoferi în cadrul unor şcoli serioase. Pe lângă viteza excesivă sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, o cauză principală care duce la producerea unor accidente grave este teribilismul tinerilor şoferi. Bilanţul de activitate pe primele nouă luni realizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor arată că, în perioada analizată, au fost constatate 746 (+25%) infracţiuni la regimul circulaţiei şi aplicate 85.449 sancţiuni contravenţionale, din care 30.849 - pentru nerespectarea regimului de viteză, 6148 - traversare neregulamentară, au fost reţinute 3428 permise de conducere, din care 320 pentru consum de alcool şi 373 pentru viteză excesivă. Accidentele grave de circulaţie au cunoscut o uşoară creştere, de la 102 la 103, numărul morţilor proveniţi din accidentele rutiere a rămas acelaşi, 47, iar numărul răniţilor grav a crescut de la 65 la 71. Cele mai frecvente cauze care au determinat aceste creşteri sunt viteza excesivă, traversarea neregulamentară, neatenţia în conducere sau consumul de alcool, vinovăţia aparţinând în special conducătorilor auto amatori şi pietonilor. Cu ocazia bilanţului, îngrijorările de la începutul anului ale poliţiştilor s-au dovedit a fi întemeiate. Astfel, judeţul nostru ocupă primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul şoferilor începători implicaţi în accidente rutiere. În primele nouă luni ale acestui an, conducătorii auto care deţin permise eliberate în perioada 2007 - 2008 au fost implicaţi în 147 de accidente rutiere soldate cu 12 morţi, nouă răniţi grav şi 161 de răniţi uşor. Potrivit Poliţiei Rutiere, în mai mult de jumătate dintre cazuri vina aparţine începătorilor. Concret, tinerii şoferi au produs 80 de accidente în urma cărora şase oameni au murit, 11 au fost grav răniţi şi 87 au avut răni uşoare. Statisticile Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor arată că cei care se prezintă la examen în vederea obţinerii carnetului de şofer sunt destul de slab pregătiţi, procentul de promovabilitate scăzând de la un an la altul.

Astfel, în anul 2003, din totalul celor 12.562 de persoane care s-au prezentat la examen, au fost admise doar 5.455, în timp ce în anul 2004, din 14.442, au fost admise 6.213. În 2006, numărul doritorilor de permis a ajuns la 26.245, dintre aceştia însă promovând testările mai puţin de jumătate. Anul trecut, au obţinut carnetul de şofer 11.848 de persoane din cele 32.057 care s-au prezentat la examen, în timp ce în primele luni ale acestui an, din 9.624 de bihoreni, doar 2.965 au fost admişi. În niciunul dintre aceşti ani, procentul de promovabilitate nu a depăşit 50%. Din 2005 până în prezent, procentul a scăzut destul de mult, de la 43,72% (2005) la 36,95% (2007), în timp ce, în primele luni din 2008, promovabilitatea a fost de 30,80%. Cei mai mulţi candidaţi sunt respinşi la proba teoretică, nereuşind să obţină cele 22 de puncte minime necesare promovării.