Serendipitate
S-a descoperit întâmplător o metodă foarte eficientă de topire a metalelor. Germania își obligă cetățenii prin lege să-și facă provizii de apă și alimente, iar europenii își cumpără tot mai mult arme personale neletale și dispozitive de autoapărare. Începând cu anul viitor, rândurile armatei noastre vor crește legal cu rezerviști voluntari, iar Marea Neagră „va da în clocot în următorii patru ani”.
Când se urmărește înțelegerea unui lucru anume, dar se descoperă altceva pe parcurs, se cheamă că avem de-a face cu un fenomen de „serendipitate”. Ceva a fost descoperit întâmplător, deși s-a dorit altceva. Când s-a descoperit celebra „pastilă albastră” s-a urmărit inițial să se găsească un leac împotriva diabetului, dar cobaii pe care se făceau experimentele au devenit foarte prolifici. Acum s-a urmărit încărcarea unui nou tip de baterie mai performantă, doar că s-a descoperit o metodă revoluționară de topire a metalelor, mult mai ieftină, mai eficientă și mai puțin dăunătoare mediului. Deși „glumele școlărești” din curtea campusului de la CERN au făcut senzație doar la vremea lor, lumea științifică încă mai freamătă de bucurie și speră că noul mod de topire a metalelor nu va alimenta negativ vreo imaginație mai savantă.
Amazon este cea mai mare companie americană de comerț online și a început să aibă probleme cu vânzările în China. Cu câteva săptămâni în urmă, chinezii lansau pe orbită primul satelit cuantic, ale cărui transmisiuni nu pot să fie încă interceptate. Tot chinezii au mai inaugurat și primul autobuz electric gigantic, care se deplasează peste mașinile din trafic, iar norvegienii au ajuns la concluzia că este mai ieftin dacă își construiesc tuneluri subacvatice pentru autostrăzi. În schimb, Airbus, o companie europeană cu sediul în Franța, anunța oficial în aceste zile că intenționează să testeze la sfărșitul anului viitor primele autobuze spațiale, care zboară efectiv pe de-asupra orașelor și se conduc singure. În cel mult 10 ani, ne arată site-ul de știri CNBC, reprezentanții companiei cred că noile „autobuze zburătoare” CityAirbus vor avea un imens succes pe piață. Aeronavele acestea vor fi de tip dronă și de mărimea unui elicopter. Aceeași companie europeană a mai anunțat că anul viitor va testa și „taxiurile zburătoare”. „Smartphone-ul va fi folosit pentru a chema un taxi zburător la ușa casei noastre”, spunea Tom Enders, directorul general al Airbus într-o conferință de presă organizată cu acest prilej. La noi vor „zbura” probabil prețurile, căci prețul benzinei de la pompă a trecut din nou peste cinci lei. Deși pe fundul Mării Negre s-au găsit imense resurse de gaze, tehnologia bazată exclusiv pe acest tip de energie nu a pătruns suficient în rândul marilor consumatori. Nici în rândul micilor consumatori. Sunt foarte mulți bani în joc, dar avantajul este teritorial de partea noastră. În plus, Marea Neagră pare acum mai deferecată, căci o minune inginerească a făcut ca un șeic să intre în istorie și să sponsorizeze hotărât un al treilea pod care să lege și feroviar Asia de Europa. Indiferent de prețul petrolului, nimeni nu afirmă oficial că dorește să dețină monopolul gazelor din subsolul Mării Negre. „Noroc cu americanii”,considera Gabriel Comănescu, un magnat antreprenor din zona Mării Negre. În același interviu acordat Ziarului Financiar a mai spus că „vor urma patru ani, în care Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în cea mai bună poziție”. Pretutindeni în lume se forează după tot felul de gaze, deși s-a constatat că se pot produce turbulențe grave la suprafață. Oradea nu a fost declarată zonă seismică și nu poate să fie afectată natural de vreun cutremur nemilos. În acest oraș, tinerii instruiți superior încă mai caută siguranța unui loc de muncă.
Pe continentul nostru cresc vânzările de arme neletale și de dispozitive de autoapărare. Germania vrea chiar să-și protejeze cetățenii prin lege și să-i oblige astfel să-și asigure din timp provizii cu apă pe 10 zile și cinci zile cu mâncare. Armata noastră se va întregi cu rezerviști voluntari, începând din prima zi a următorului an.
Banca Mondială ne spune că Suedia este cea mai „bună” țară din lume, pentru că își protejează social cel mai bine cetățenii. Tot Banca Mondială susține că Marea Britanie e liderul lumii în științe și în tehnologie și că Islanda investește cel mai mult din lume, ca să protejeze clima planetei. Între timp, japonezii au inventat ceapa fără miros, care nu te pișcă la ochi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.