Peste 400 de sindicalişti bihoreni au plecat la Bucureşti pentru a lua parte la mitingul de amploare programat astăzi de confederaţiile sindicale. Cele mai consistente delegaţii sunt cele adunate sub umbrela BNS - Filiala Bihor şi sindicaliştii din învăţământ. Delegaţii bihoreni au plecat în Capitală încă de ieri, cu autocare, microbuze şi cu trenul.

 

Confederaţiile sindicale au anunţat pentru astăzi un miting de amploare în faţa Guvernului, din Piaţa Victoriei, la care ar urma să participe aproximativ 60.000 de oameni. Principalele centrale sindicale au mobilizat salariaţi din toate colţurile ţării, dar grosul protestatarilor îl constituie sindicaliştii din Capitală şi împrejurimi: confederaţia Cartel Alfa susţinea că va aduce 15.000 de oameni, CNSLR - 15.000, CSDR - 15.000, BNS peste 10.000, Meridian peste 5.000.

Sindicaliştii vor hotărî după miting dacă vor recurge la o grevă generală din 25 mai sau la o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia, respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei în fiecare zi.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) - Filiala Bihor, Nicolae Morgovan, ne-a declarat ieri că organizaţia pe care o reprezintă a trimis 220 de delegaţi, majoritatea dintre ei plecând aseară cu trenul. „S-au făcut presiuni asupra noastră, asupra sindicaliştilor, să nu participăm la miting, dar aşa nu se mai poate. După miting urmează să decidem ce acţiuni vom întreprinde în continuare", a spus liderul de sindicat.

A doua delegaţie ca mărime din Bihor este cea a dascălilor, liderul judeţean al FSLÎ Bihor, Ioan Ţenţ, spunând că 100 de sindicalişti vor participa la miting. „Au plecat de ieri cu autocarele. Sper să avem succes şi guvernanţii să renunţe la măsurile pe care vor să le ia", a spus acesta.

Aproximativ 70 de sindicalişti aparţinând de Cartel Alfa, Filiala judeţeană, au mers pe cont propriu la Bucureşti. „Se pare că va fi o primăvară fierbinte, aşa că la acest prim miting s-a decis ca participanţii să fie din zonele mai apropiate Capitalei. Pentru noi costurile financiare şi de timp sunt mai mari, trebuie să ne drămuim resursele", a spus liderul judeţean al Cartel Alfa, Florin Paşcu.

Delegaţia CNSLR „Frăţia" Bihor va fi alcătuită din aproximativ 30 de sindicalişti de la Sanitas şi membri ai sindicatului funcţionarilor publici de la Finanţe.

Poliţiştii bihoreni nu vor participa la mitingul de astăzi strict din raţiuni economice. Liderul judeţean al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), comisarul şef Petru Martin, spune că decizia a fost luată din raţiuni strict economice: „Nu a plecat nimeni de la noi. Am constatat că procentul de participanţi pe care trebuie să-l dea SNPPC se poate realiza cu Bucureştiul şi cei mai apropiaţi, aşa că doar ei vor participa."

Sindicatele feroviare au adoptat aceeaşi tactică, la miting urmând să participe doar doi delegaţi bihoreni, grosul protestatarilor din CFR fiind dat de regionalele din Sud şi din Capitală.

În urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social (CES) şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul acestuia. CES nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea respectivă, sindicatele şi patronatele cerând Executivului redactarea unei noi scrisori către FMI, în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.

Astfel, doar cei 15 membri ai Guvernului au votat, luni, pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil. Partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă. Şedinţa plenului CES s-a amânat pentru 24 mai.