Nu de puţine ori, mai mulţi cetăţeni ai municipiului s-au declarat revoltaţi de faptul că indivizi necunoscuţi le vandalizează faţadele caselor cu inscripţii în limba maghiară.
Din păcate, astfel de situaţii au fost sesizate încă din cursul anului 2007, fără ca autorităţile locale să găsească soluţii concrete pentru eradicarea lor.

Imprimarea pe zeci de clădiri din Oradea a unor noi denumiri de străzi în limba maghiară este dovada clară a unui act premeditat. Cetăţenii nemulţumiţi de acest lucru sunt convinşi că în spatele unor acte de vandalism sunt interese politice, persoane răuvoitoare care încearcă prin orice mijloace să stârnească certuri între români şi maghiari. "Nu se poate ca într-un oraş ca Oradea să avem asemenea inscripţii pe clădiri. Probabil, cei care se ocupă de astfel de lucruri au un suport financiar, iar cei care îi susţin ar trebui traşi la răspundere", ne-a declarat revoltat Mircea Nica, din Oradea. În acest timp, str. Tudor Vladimirescu a devenit "Korosz" (Criş), Vasile Alecsandri - "Zoldfa Utca" (Copac Verde), iar Roman Ciorogariu - "Ur" (Domn). Cel puţin 15 simboluri româneşti au fost profanate în acest fel, noile "nume" ale lor nereprezentând nimic pentru orădeni. Un alt exemplu, strada Moscovei a primit denumirea de "Szilagyi Dezso", care a fost unul dintre foştii miniştri ai Justiţiei din timpul Imperiului Austro-Ungar. Specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor cred că aceste denumiri reprezintă numele străzilor de până la 1944. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Oradea recunosc că au cunoştinţă despre astfel de fapte, însă măsurile vin destul de anevoios. "Am aflat şi noi despre această situaţie, care, de altfel, este foarte neplăcută. Am localizat deja imobilele care sunt inscripţionate, de aceea am şi început să remediem situaţia. Din păcate, persoanele care se dedau la astfel de practici sunt foarte greu de identificat", ne-a declarat Dumitru Fildan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea. Contactat telefonic, Mihai Groza, primarul interimar al Oradiei, a ţinut să precizeze: "Am dispus Direcţiei Tehnice să revopsească toate acele inscripţii. Cei care fac aşa ceva se plasează în afara legii". Cei care ar putea interveni sunt poliţiştii, dar pentru aceasta trebuie înregistrată o reclamaţie la Inspectoratul de Poliţie de către proprietarul clădirii sau de către Primăria Oradea.

Dacă aceşti indivizi îşi vor continua "activitatea" fără ca cineva să ia o măsură împotriva lor, nu va mai trece mult şi toate străzile oraşului vor fi inscripţionate în limba maghiară, lucru de care niciun român nu se poate bucura în vreun oraş din Ungaria.