Sonda nemulţumirilor erupe la Suplac
Conflictul de interese de la Petrolsub, pe un butoi de pulbere!
Zeci de angajaţi ai rafinăriei SC Petrolsub SA din Suplacu de Barcău s-au adunat ieri, în faţa societăţii, înaintând un protest, prin care au cerut reluarea activităţii rafinăriei, care nu mai funcţionează de cinci luni. Oamenii se tem că aceasta va fi închisă, iar ei vor rămâne fără locuri de muncă şi fără posibilitatea de a se angaja în altă parte.
Rafinăria din Suplacu de Barcău fiinţează din anul 1969, fiind una dintre cele mai profitabile din ţară, cu o cifră de afaceri de 3000 de miliarde în anul 2003. De mai bine de cinci luni, societatea nu mai funcţionează, din cauza unor conflicte mai vechi între acţionarii principali ai acesteia şi conducerea SNP Petrom S.A. În toată această perioadă, angajaţii şi-au primit salariile provenite din vânzarea materiei prime existente în stoc, care este însă pe sfârşite, iar oamenii se tem că vor rămâne fără loc de muncă şi fără posibilitatea de a se angaja în altă parte. Neînţelegerile dintre cele două părţi se datorează faptului că SNP Petrom are de recuperat o creanţă de peste 700 de miliarde de la rafinărie, adică costul materiei prime livrate acesteia, în perioada 2000-2001. Pentru aplanarea conflictului, Guvernul României a dispus, în 2001, încheierea unui contract de recuperare a creanţei, prin care rafinăria a trecut în administraţia SNP Petrom. Astfel, Petrom avea la dispoziţie trei ani pentru a-şi recupera datoria din profitul realizat de rafinărie, lucru care, însă, nu s-a întâmplat, din întreaga sumă fiind achitate doar 40 de miliarde de lei. Din acest motiv, începând cu luna iunie a acestui an, Petrom a sistat furnizarea ţiţeiului, blocând în acest fel producţia rafinăriei, care poate prelucra doar acest tip de materie primă, unică în ţară. De atunci, au existat mai multe runde de negocieri, ambele părţi venind cu diferite propuneri, fără a se ajunge, însă, la nici o înţelegere. Acum, cei 400 de angajaţi ai rafinăriei se tem că aceasta, datorită lipsei de materie primă, va intra în faliment, iar ei vor fi nevoiţi să îşi caute de lucru în altă parte. Oamenii s-au adunat în faţa societăţii, spunând că nu doresc decât ca cele două părţi să se înţeleagă, iar ei să aibă posibilitatea să muncească pentru a-şi întreţine familiile.
Contactat telefonic, Florin Constantin, membru în Consiliul de Administraţie a SC Petrom SA a spus că, azi, urmează a avea loc, la Bucureşti, o nouă întâlnire în care se va discuta situaţia de la Suplac şi se va încerca găsirea unei soluţii. Muncitorii sunt sceptici în ceea ce priveşte rezolvarea conflictului, spunând că au mai existat asemenea discuţii care nu au dus la îmbunătăţirea situaţiei. Un alt lucru de care se tem oamenii este că, odată cu venirea iernii, instalaţia rafinăriei va îngheţa deoarece este oprită, pentru prima dată de când există, ceea ce va duce la o adevărată catastrofă. Muncitorii cred că de vină pentru conflictul existent sunt atât acţionarii rafinăriei, cât şi conducerea SNP Petrom SA, care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, şi spun că, dacă situaţia nu se va schimba, vor demara acţiuni de protest mult mai ample, mergând până la demontarea şinelor căii ferate pe care Petrom trimite ţiţeiul la Piteşti.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.