Şoricul baronilor şi cuţitul DNA-ului
Agenda conducătorului politic român nu e atât de grea pe cât pare din exterior. Trebuie bifate anumite momente care se petrec anual. Iarna sunt înzăpeziri şi apare pe tapet problema firmelor căpuşă, care doar iau bani, indiferent de vremea de afară, ca să nu facă nimic. Primăvara sunt inundaţii şi se discută câteva zile de lipsa îndiguirilor, că nu s-a făcut nimic de douăzeci şi patru de ani. Efortul e minim, nişte cizme de cauciuc, o barcă, o fă, după care rămâne aceeaşi gargară plină de tupeu şi minciună.
Aşa sunt toate problemele în România, veşnice, păstrate la conservă şi scoase la timpul lor în fiecare an. Politicianul român ştie că poate trece mai departe fără să rezolve nicio problemă. Ciclul tuturor disfuncţiilor se repetă an de an, iar fiecare guvernare îşi asortează ţinuta, de la şapcă la cizme de cauciuc. Românul se obişnuieşte cu orice. Nu există sancţiune din partea poporului. Ele au apărut acum cu justiţia, dar şi aici dorinţa de a imuniza baronii, parlamentarii, nu va fi uşor de înfrânt. Deja preşedinţii de Consilii Judeţene îşi pot delega, prin lege, atribuţiile unor funcţionari şi astfel ies de sub incidenţa DNA. Am mai avut şi legea amnistierii şi a superimunităţii pentru parlamentari, la care nu s-a renunţat. Deocamdată se ascute ţeapa şi se strânge laţul, tot felul de baroni de prin judeţe sunt săltaţi de DNA, care a devenit un abator de baroni, fapt de salutat. Se pare că a venit rândul şi pentru un colind penal de Bihor. Cam mult le-a trebuit, dar niciodată nu e prea târziu. E de lucru aici, mai ales că trebuie recuperat timpul în care justiţia în Bihor n-a existat decât pentru boschetari şi cerşetori. Rămâne de văzut la alegeri, dacă poporul va empatiza cu baronii, aşa cum ne spunea eminenţa rozalie, Vasile Dâncu. Probabil că nu, dar asta nu înseamnă că oamenii nu se vor lăsa cumpăraţi. Dacă studenţii de la Cluj au fost racolaţi din cămine pentru a merge să-l aplaude pe Crin Antonescu, pentru 15 lei, viaţa politicianului român e una foarte uşoară. Românii au ajuns nişte prostituate ieftine în ochii lor, iar grav e că o bună parte dintre cetăţeni acceptă să devină asta. Ce diferenţă mai e între alegătorul student, care primeşte tichete pentru băutură gratis în cluburi, şi o centuristă care prestează pentru bonuri de masă? Una peste alta, e nevoie şi de civism, pentru că instituţiile care pot face curăţenie în politică au nevoie şi de susţinerea publică. Cât timp alegătorii vor vota penali şi se vor lăsa cumpăraţi de baroni, lupta cu putregaiul corupt e pe muchie de cuţit.
"Mostenirea grea" pe care o duce acest popor din care facem si noi parte este lipsa de educatie, ca sa nu spunem prostia si ignoranta. E greu sa progresezi ca natiune cand marea masa a populatiei nu cunoaste notiuni elementare din legile bunului simt. Cine profita de pe urma acestei situatii? Propagandistii si speculantii de cea mai joasa speta, carora de asemenea le lipseste cea mai vaga urma de bun simt, dar in plus poseda o mare doza de cinism si ticalosie! Acestia sunt clasa organizata politic sub umbrela "socialismului" a sindicatelor si a "organizatiilor patriotarde"! Adica lupul in blana de miel, care numai intr-o lume a prostilor mai poate avea succes! Dar se vede ca asta e lumea in care traim.Aici se face diferenta intre o societate avansata si una inapoiata: la nivelul clasei de mijloc si a "proletariatului", la educatia minima a acestora, educatie care permite sau opreste patrunderea populismului in mintile oamenilor de rand. "Varfurile" de la noi pot fi compatibile cu cetatenii liberi europeni de aceeasi categorie, ca dovada ca cei mai multi oameni educati tineri renunta la Romania si reusesc sa se realizeze in oricare loc din lume. "Prostii" nostri insa sunt mult prea