Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR) "Alexandru loan Cuza", structură asociativă reprezentativă a celor peste 80 mii de pensionari militari proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, apreciază că se impune, pentru prima dată de la înfiinţare, în 1925, şi reînfiinţare, în 1990, să adopăte o atitudine oficială de protest, generată de campania denigratoare şi de umilire a armatei, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a pensionarilor militari.


Conform notei de protest remise la redacţie, ANCMRR arată că prin această campanie ,"ofensivă antiarmată" promovată la diferite nivele de analiză şi informare, se încearcă inducerea unor neadevăruri, a unor invective, acuze şi inepţii prin care cadrele militare în rezervă şi retragere şi pensionarii militari sunt etichetaţi şi asimilaţi cu tagma "jefuitorilor de buget", a celor cu "salarii şi pensii de lux", cu noii aristocraţi ai societăţii româneşti.
"Suntem dezamăgiţi de atitudinea unor guvernanţi, politicieni, "analişti" şi "formatori" de opinie de adoptarea poziţiei de eludare a identificării caracteristicilor carierei militare, prestată din fragedă tinereţe (14 ani) sub rigorile asumate şi impuse în acelaşi timp prin jurământul de credinţă faţă de ţară şi neamul românesc, de regulamente militare şi ordinele ministrului Apărării Naţionale. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să amintim, chiar şi sumar, că afirmarea în cariera militară are la bază studii liceale, de educaţie militară generală şi de specialitate, de educaţie civică şi patriotică, începând cu liceul militar, şcoala militară, academia de înalte studii militare, cursuri postacademice, postuniversitare, a unor facultăţi şi instituţii civile. În rândul cadrelor militare există numeroşi profesori universitari, cercetători, ingineri, medici, diplomaţi, analişti politici, membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă, autori de carte şi formatori de opinie etc", se arată în documentul citat.
Memmbrii ANCMRR reamintesc faptul că serviciul militar a fost frecvent marcat de reale privaţiuni unice şi specifice, suportate fără crâcnire de către cadrele militare acum în rezervă şi retragere. La toate acestea pot fi adăugate şi condiţiile speciale impuse de folosirea armatei, ca unică forţă de muncă ieftină şi chiar de cele mai multe ori gratuită la lucrările în economia naţională. De asemenea, Armata a aderat cu trup şi suflet din primele momente la idealurile Revoluţiei din 1989, având în final numeroşi morţi şi răniţi, a facilitat instalarea statului de drept în România şi statornicirea democraţiei în această perioadă în ţară, fără a cere sau a se bucura de avantaje de ordin material sau de altă natură, nici măcar de "statutul de revoluţionar", dar, în schimb, s-a ales cu blamul public. .
În această ultimă perioadă, Armata a suportat şi rigorile impuse de numeroasele reduceri şi restructurări, de peste 2/3, sub "masca" impunerii acestor măsuri de către NATO în perioada premergătoare şi postaderare la Alianţă,acesteia reducându-i-se efectivele de la peste 350 mii la aproximativ 75 mii de militari la toate categoriile şi specialităţile militare. Pe fondul situaţiei create şi al aplicării unei concepţii insuficient justificată, în ultimii ani au fost disponibilizate cadre militare între 35-47 ani, cu pensii anticipate, inconsistente, care nu le permit o viaţă decentă în familie şi societate.
În spiritul adevărului pe care-l reclamăm, menţionăm că o pensie militară integrală s-a obţinut în urma unei activităţi de 35-45 ani în serviciul armatei, fiind acordată diferenţiat pe categorii de grade, funcţii, specialităţi şi condiţii speciale de muncă, acestea situându-se în limitele:
- 500 - 1000 lei pentru maiştri militari şi subofiţeri;
- 1000 - 1500 lei pentru ofiţeri cu grade inferioare;
- 1500 - 2500 lei pentru ofiţeri cu grade superioare;
- 3000 - 3600 lei pentru generali şi amirali.

La acestea pot fi adăugate pensiile de invaliditate din cauza unor îmbolnăviri sau răniri în teatrele de acţiuni militare şi condiţii speciale de muncă care nu depăşesc 500 lei.
Valoarea acestor pensii, comparativ cu cele ale pensionarilor din armatele celorlalte ţări NATO, cu acelaşi nivel de competenţă profesională, de specialitate şi de stat major, care asigură nivelul de interoperabilitate cerut în acţiuni comune, este mult diminuată.
Astfel un militar din armatele din Franţa, Anglia, Germania, Belgia, Polonia, Cehia este onorat la pensie lunar, în medie, cu:
- 600 euro - pentru subofiţeri;
- 2300 euro - pentru ofiţeri;
- 3500 euro - pentru generali şi amirali.

În spiritul demnităţii şi corectitudinii civice, apreciem că aspectele semnalate de Guvern trebuie analizate separat, diferenţiat pe categorii socio-profesionale, iar dacă în armată sunt identificate situaţiile reclamate suntem de acord să se aplice corectivele generale şi specifice propuse.
În concluzie, faţă de aspectele sus-menţionate, ANCMRR apreciază că se impune şi cerem în regim de urgenţă retractarea acuzelor faţă de cadrele militare în rezervă şi retragere şi pensionarii militari proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, acceptarea particularităţilor serviciului militar şi disocierea acestora totală de celelalte segmente sociale de pensionari acuzaţi public. Considerăm necesară o înţelegere superioară a condiţiilor particulare din armată care impun reglementări speciale referitoare la condiţiile de muncă, de salarizare şi pensionare existente, asigurându-se în acelaşi timp şi o atractivitate faţă de "hulita" carieră militară în prezent.

Suntem hotărâţi să menţinem "starea de alertă" şi, în spiritul crezului nostru, deviza: "PATRIE, ONOARE, DEMNITATE", să continuăm lupta, apelând la judecata instanţelor naţionale şi europene pentru asigurarea drepturilor consfinţite prin Constituţia României şi dobândite prin lege. Fie ca bunul Dumnezeu să ne ocrotească şi să ne călăuzească în continuare paşii spre biruinţă!