Strănutul care a băgat planeta-n boală
O întreagă industrie este în aşteptarea unei pandemii. Lumea medicală este în alertă, dar şi divizată în acelaşi timp. Gripa pândeşte pe toată lumea, dar produce şi colosal de mulţi bani, pentru că pandemia stârneşte panică. Milioanele de doze de vaccin costă, dar sănătatea nu are preţ. Raţionali, tot mai mulţi oameni de ştiinţă încearcă să calmeze spiritele, unii dintre ei, mai radicali, susţinând că actuala criză pandemică este o făcătură întreţinută artificial pentru a scoate profit.
De ce stârneşte cuvântul pandemie panică? Pur şi simplu, din cauza unei coincidenţe care face ca aceste două cuvinte să conţină acelaşi grup de litere. Pandemia se referă însă strict la răspândirea virusului. Transmisibilitatea nu e corelată cu virulenţa. Dimpotrivă. Un virus care îşi ucide rapid gazda nu are şanse să se transmită în rândul populaţiei. "Termenul de pandemie nu are un conţinut înspăimântător, ci unul de alertă şi educativ, atrăgând atenţia asupra unor responsabilităţi particular crescute ale tuturor în societate în astfel de context - populaţie generală, autorităţi medicale, mass-media, guvern", spune prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocşan, şeful Catedrei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", din Cluj-Napoca. Omul de ştiinţă clujean mai susţine că gripa nouă prezintă asemănări, dar şi deosebiri faţă de o epidemie de gripă obişnuită. " Pe plan global, pandemia actuală surprinde prin momentul şi locul debutului, prin numărul relativ redus de cazuri (pentru o boală cu potenţial de difuzare cu mult mai mare decât s-a validat) şi mai ales prin relativa benignitate (8.324 de decese raportate până în 2 decembrie 2009, dintr-un total mondial de cazuri care este greu de evaluat deoarece se raportează numai cazurile spitalizate diagnosticate virusologic). Or, se ştie că în mod clasic - după statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - anual mor în lume aproximativ 500.000 oameni din cauza gripei sezoniere", afirmă profesorul Bocşan.
Vaccinarea: da sau ba?!
Pe subiectul gripei porcine s-au ţesut deja nenumărate legende. Pe internet circulă o mulţime de filmuleţe şi articole de genul "teoriei conspiraţiei". În ele se susţine provenienţa de laborator a virusului, răspândit într-o populaţie înspăimântată cu bună ştiinţă de cei care au imens de câştigat din vânzarea medicamentelor şi a vaccinurilor. În plus, vaccinarea ar presupune multiple reacţii adverse extrem de dăunătoare în timp organismului. Profesorul clujean spune însă că vaccinarea împotriva gripei sezoniere şi pandemice este recomandată. "Vaccinul pandemic utilizat deja în întreaga lume poate să aibă efecte secundare asemănătoare cu cele care se înregistrează după vaccinul gripal sezonier. Oricum, efectele protectoare şi beneficiile lor depăşesc net efectele nedorite, care sunt pasagere şi fireşti - ca pentru orice alt medicament", spune profesorul Bocşan. Cu toate acestea, există persoane chiar din corpul medical orădean care au refuzat să se vaccineze, deşi sunt în prima grupă de risc.
Toată pandemia este o făcătură
Un savant canadian dă de pământ cu gripa porcină şi acuză industria farmaceutică că a provocat deliberat panică. Totul, pentru a face bani în plină criză. "Este adevărat că virusurile gripale sunt imprevizibile, aşa că nu necesită un anumit grad de precauţie. Dar una dintre trăsăturile extraordinare ale acestei gripe este că există unele persoane care fac predicţii, an după an, din ce în ce mai grave. Niciuna nu s-a adeverit. De exemplu, ce s-a întâmplat cu gripa aviară care trebuia să ne omoare pe toţi? Nimic. Dar asta nu-i opreşte pe aceşti oameni să facă alte predicţii. Uneori ai impresia că este o întreagă industrie care aşteaptă izbucnirea unei pandemii", a declarat epidemiologul Tom Jefferson într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel. Omul de ştiinţă îi identifică şi pe cei care au de câştigat din crearea unei stări de panică în rândul populaţiei: OMS, autorităţile din domeniul sănătăţii publice, virusologi şi companiile farmaceutice. Epidemiologul canadian acuză OMS de faptul că a schimbat pe şest definiţia pandemiei. Astfel, înainte de a declanşa alerta de nivelul 6 (cel mai înalt), oficialii au rescris definiţia pandemiei omiţând să mai treacă precizarea "un număr enorm de decese şi îmbolnăviri".
OMS a decretat pandemie de AH1N1 în luna mai, pentru prima dată în ultimii 40 de ani. În acel moment, se raportaseră doar 144 de morţi din cauza infectării cu virusul gripei noi. Imediat, industria farmaceutică a început să producă noi vaccinuri, majoritatea statelor lumii demarând programe naţionale de achiziţionare a zeci de milioane de doze.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.