O dorinţă mai veche a liderilor UDMR se va îndeplini în curând şi anume înfiinţarea unei televiziuni maghiare în Transilvania. Proprietarul Televiziunii maghiare din Transilvania şi anume Fundaţia "Janovics Jenö", constituită de liderii UDMR, a şi început deja campania de recrutări pentru alcătuirea echipei de producţie, care va demara activitatea în vara aceasta.

Televiziunea maghiară din Transilvania a fost înfiinţată în scopuri publice, dar, din cauza legislaţiei româneşti, nu poate funcţiona decât sub forma unui post comercial. Ministerul ungar al Informaticii a alocat 300 de milioane de forinţi (aproximativ 1,2 milioane euro) în vederea înfiinţării unui studio media digital. Anul trecut a început transmisia programelor de radio, iar în câteva săptămâni va fi gata şi studioul televiziunii. Pentru primele zece posturi scoase la concurs s-au prezentat peste 50 de persoane. "Îmi exprim încrederea că în cursul verii vom putea începe transmisia primelor emisiuni. Ne aflăm în stadiul în care desfăşurăm mai multe activităţi în paralel, anume: achiziţionarea mijloacelor tehnice şi punerea lor în funcţiune, recrutarea personalului, alcătuirea grilei de programe, precum şi identificarea partenerilor şi încheierea contractelor", a declarat preşedintele fundaţiei, Zsolt Nagy. Înfiinţarea acestui post media se bucură şi de sprijinul Fundaţiei "Communitas", aparţinând UDMR, fundaţie care gestionează resursele financiare obţinute de la bugetul de stat al României, destinate maghiarilor din Transilvania.
Mai pe şleau spus, statul român finanţează naşterea unei televiziuni maghiare cu emitere în zona Transilvaniei, iar românii contribuabili vor plăti din munca lor o televiziune maghiară în inima ţării. Nu cred că poate cineva sa fie atât de naiv încât să creadă că acest canal media, patronat de UDMR, va fi neutru din punct de vedere cultural şi politic, vizavi de relaţiile româno-maghiare din Ardeal. Politica paşilor mărunţi pe care UDMR o practică din 1990 încoace iată că începe să dea roade sub privirea pasivă şi complice a guvernanţilor români. Speculând dezbinarea noastră mioritică, precum şi faptul că mai presus de interesul nostru comun stă bucuria de a vedea moartă capra vecinului, dar nu a vecinului maghiar, cum poate ar mai fi de înţeles, ci a vecinului frate român, promotorii iredentismului maghiar, bine susţinuţi şi de statul maghiar, recurg la cea mai eficientă armă a momentului prin care ei îşi pot atinge scopurile şi anume manipularea mediatică.
În prelungirea acestei poziţii din ce în ce mai agresive vizavi de spiritul românesc vin şi ultimele declaraţii ale preşedintelui UDMR, Marko Bela, care afirmă că uniunea, al cărei lider este, a avut o opinie tranşantă în ceea ce priveşte Kosovo, care a fost aceeaşi cu cea formulată de SUA, Marea Britanie sau Franţa, spre deosebire de organizaţiile civice maghiare, considerate radicale, care "s-au bâlbâit în această problemă". Siguranţa de sine a liderilor UDMR, întemeiată pe o poziţie comună cu cea a marilor puteri în privinţa recunoaşterii independenţei Kosovo, se mai sprijină şi pe biroul de lobby maghiar înfiinţat de Laszlo Tokes la Bruxelles, iar nu peste mult timp şi pe Televiziunea maghiară ce se pregăteşte să emită în Transilvania.

Dincolo de toate acestea, am putea spune că încrederea în propriile forţe ale iredentismului maghiar se bazează, în primul rând, pe slăbiciunea de caracter şi atitudinea capitulardă a statului român.