După ce joi social-democraţii bihoreni anunţau debutul acţiunii "Luna porţilor deschise", ieri, colegii lor de guvernare i-au prezentat pe primii membri PNL achiziţionaţi în campania de iarnă 2008-2009. În frunte cu inspectorul general adjunct Silviu Torjoc, noii membri ai PD-L Bihor au fost prezentaţi, ieri, la Hotel Continental. Liderii democrat-liberali au precizat că acesta este doar începutul, anunţându-se valuri de înregimentări ale liberalilor atât în Bihor, cât şi în celelalte judeţe din ţară.

Odată cu pierderea puterii, PNL nu mai pare un partid atractiv pentru membrii săi, aceştia alegând să se înscrie fie în PSD, fie în PD-L. 19 persoane şi-au depus adeziunea la PD-L Bihor, la sfârşitul săptămânii trecute. Printre noile achiziţii se numără şi Emil Chirilă, care a făcut parte din grupul de iniţiativă pentru constituirea filialei judeţene a PLD, dar care a refuzat să intre în PD-L la momentul fuziunii dintre democraţi şi liberali-democraţi. Potrivit lui Torjoc şi Chirilă, unul dintre motivele care i-au determinat să părăsească PNL Bihor a fost faptul că părerea lor nu a fost luată în considerare de actuala conducere. "În ultimele opt sau nouă luni, ne-am întâlnit să discutăm, fiind catalogaţi ca un cuib liberal ilegal. Am crezut că până la urmă PNL va avea nevoie de noi, dar am fost abandonaţi", a declarat Chirilă. Acesta a precizat că grupul de liberali şi-a depus adeziunea la PD-L abia după împărţirea posturilor, pentru a dovedi că nu vizează vreo funcţie în deconcentrate. Pe de altă parte, Silviu Torjoc, care şi-a depus adeziunea la PD-L înainte de finalizarea împărţirii funcţiilor de conducere a serviciilor deconcentrate neagă că ar fi făcut acest pas pentru a-şi păstra fotoliul de inspector general adjunct în cadrul ISJ Bihor. "Faptul că am venit după alegeri e o simplă coincidenţă. N-a fost niciun gând ascuns. Am venit în PD-L fără să forţez. Eu mai sunt inspector general adjunct încă un an pentru că am dat concurs pe post. Sigur că mi-aş dori să rămân, dar nu mă cramponez de acest lucru. N-am venit în PD-L pentru funcţia de inspector general adjunct. Nu e mare scofală de această funcţie", susţine, senin, Torjoc. Acesta s-a declarat nemulţumit de faptul că statutul PNL, potrivit unei prevederi introduse de Theodor Stolojan, impune alegerea preşedintelui împreună cu echipa sa. În acest fel, echipa care pierde este total exclusă de la conducerea filialei. "Din acest moment începe un proces de atragere a membrilor PNL în PD-L", a precizat Torjoc, adăugând că grupul care tocmai a fost primit în PD-L a fost izolat în PNL de acum doi ani, când a avut loc dizolvarea conducerii organizaţiei municipale. Mai mult, Silviu Torjoc şi-a adus aminte, într-un final, că a fost marginalizat şi când a fost vorba de stabilirea candidaţilor pentru alegerile parlamentare din toamnă. El reclamă faptul că în loc să fie nominalizaţi liberali autentici, au fost desemnaţi candidaţi oameni importaţi, precum Gheorghe Carp şi Eduard Hellvig. În cazul lui Hellvig, Torjoc susţine că într-un interval de 30 de minute, acesta a fost făcut membru de partid, a fost nominalizat drept candidat şi a primit derogare de la statutul PNL, care prevedea că pentru a candida trebuie să ai o vechime de doi ani.
În ceea ce-i priveşte pe liderii PD-L Bihor, aceştia au anunţat că partidul lor este deschis pentru primirea şi a altor liberali. "La Oradea s-a demarat o mişcare mai amplă, care se va derula la nivelul întregii ţări", a declarat deputatul Octavian Bot. La rândul său, secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, îi avertizează pe liberalii bihoreni că "urmează zona Aleşd". "Nu vrem să absorbim PNL, luăm doar ce-i mai bun", a mai precizat Matei. "Mai puţin ne interesează motivele pentru care au plecat din PNL. Pentru noi important este să aducem oameni care au confirmat în viaţa politică", a precizat liderul PD-L Bihor, senatorul Petru Filip.