Un monument istoric uitat aşteaptă să fie resuscitat: Pasajul din Bazar, groapa de gunoi din buricul Oradiei
În buricul Oradiei un pasaj pietonal exponenţial pentru arhitectura oraşului zace părăsit de mai mulţi ani. Uşile din grilaj metalic peste care a fost pus lacătul au fost rupte, locul devenind adăpost pentru boschetari sau maidanezi şi loc de depozitat gunoiul. Pasajul dintre străzile Republicii pietonal şi strada Madach Imre a fost construit în urmă cu mai bine de un secol de către municipalitate, pentru asigurarea fondurilor făcând un împrumut uriaş pentru acea vreme.
Pe vremuri, pasajul pietonal care traversează clădirea vechiului bazar adăpostea câţiva vânzători de cărţi, reviste şi ziare plus un mic anticariat. Trecerea timpului şi-a spus cuvântul, pasajul degradându-se continuu în lipsa fondurilor alocate de primărie pentru reabilitarea lui. Locul devenise un pericol public din cauza bucăţilor de zidărie care se desprindeau din tavan, motiv pentru care, în ultimul mandat al administraţiei Petru Filip, Pasajul Madach a fost închis, ocazie cu care s-a promis reabilitarea lui şi găsirea unei destinaţii mai potrivite.
După ani întregi în care a zăcut în uitare, niciun gospodar al oraşului nebăgându-l în seamă, soarta unui loc pitoresc al oraşului şi cu potenţial comercial şi turistic pare să devină mai bună. "Există un proiect pilot 'Locus festi sacri varadini', care a fost depus împreună cu Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Oradea la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, în prezent aflându-se în faza de evaluare", ne-a transmis Cristian Beltechi, directorul general al Administraţiei Imobiliare Oradea.
Obiectivul general al proiectului realizat de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională vizează realizarea unei reţele "policentrice de turism" în Pasajul Madach din clădirea Bazarului, urmând să fie relocat Centrului Municipal de Informaţii Turistice din Cetatea Oradea.
Proiectul depus de municipalitate este însă mult mai cuprinzător, urmărind reabilitarea a încă două clădiri: Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea şi Biserica Reformată (Oraşul Nou). Conform informaţiilor primite de la AIO, cele trei obiective sunt trecute în lista monumentelor istorice elaborată în 2004.
Vechea clădire a Bazarului orădean a fost construită în acelaşi timp cu Teatrul de Stat, având parter comercial, pasaj pietonal şi locuinţe la etaj. A fost botezată încă de la construcţie "Bazar". În 1900 Primăria orădeană a contractat un împrumut de 2.600.000 coroane, bani cu care a fost ridicată clădirea Teatrului, complexul Bazar, zece grădiniţe, precum şi alte investiţii în oraş. Suma era enormă pentru acea vreme şi creditul a fost contractat pe un termen de 65 de ani, urmând să expire în 1965! Pentru realizarea teatrului, a depozitului de decoruri şi a bazarului s-au cheltuit în cele din urmă 1.800.945 de coroane, lucrările fiind gata în aproximativ un an şi jumătate.
"găsirea unei destinaţii mai potrivite" iată 5 cuvinte citate din articolul de mai sus, care m-au oripilat! Ce poate fi mai "potrivit" decât valorificarea cuvântului scris??? Iată o dilemă!!! Propun ca primăria să închirieze spaţiul Bazarului Madach, unor oameni care plătesc foarte bine (printre altele pt. că nu plătesc niciodată impozite): vrăjitoarele care dezleagă de blesteme, ghicitoarelor cu ghiocul şi de ce nu(?) unor "dispeceri" care să întocmească liste de aşteptare pt. cei dornici de amor tarifat. Cu reduceri pt. pensionari, pe perioada când gratuitatea lor la ştrandul din Ioşia, le este suspendată...