Una caldă, alta rece, trecu şi 2010 (I)
Într-o discreţie totală, departe de ochii alegătorilor şi ai reprezentanţilor mass-media, primarul Ilie Bolojan şi-a făcut curaj prezentându-şi raportul de activitate pe anul trecut în faţa membrilor PNL Oradea, reuniţi săptămâna trecută într-o şedinţă de bilanţ. În aceeaşi şedinţă, consilierii orădeni şi-au citit în plen propriile rapoarte de activitate. Faţă de aceşti aleşi, care şi-au trecut printre activităţile prestate participările la depuneri de coroane, serbări de Crăciun şi expoziţii, Ilie Bolojan s-a dovedit mai inventiv, copiind unele pasaje din raportul pe anul 2009.
La fel ca în primul raport de activitate aferent anului 2009, Ilie Bolojan îşi scuză nerealizările, aruncând vina pe criza economică şi pe Guvern. Pasajul de început este identic cu cel din raportul precedent, fiind înlocuit doar anul. "Anul 2010 a fost un an de criză economică severă, un an în care Guvernul României s-a ocupat mai mult de politică şi mai puţin de economie. Un efect al acestei abordări a fost faptul că în sectorul de stat nu s-au făcut practic reforme", este formula de început menţinută, ad literam, de către Bolojan. O altă secţiune din raport, în care primarul poate fi acuzat de "copy-paste" este cea privind "Direcţiile de acţiune", cele trei pasaje fiind aceleaşi din 2009. În următoarele pasaje, vorbeşte despre reducerea cheltuielilor, Oradea reuşind, după părerea primului său edil, "să atragă o serie de investitori străini care au venit să investească în Oradea şi să creeze mai multe locuri de muncă". În ce priveşte nominalizarea acestor investitori şi precizarea numărului de locuri de muncă nou-create, am avut mari nedumeriri. Abia pe la mijlocul raportului, când Bolojan vorbeşte despre Parcul Industrial, se aminteşte de crearea a 450 de locuri de muncă. Referitor la creşterea nivelului de trai şi promisiunile legate de creşterea veniturilor salariale, nici măcar aceste noi oportunităţi nu par să fi schimbat viaţa locuitorilor. Cei 450 de salariaţi sunt plătiţi, în mare parte, cu salariul minim pe economie. La capitolul "gestionarea cheltuielilor locale" primarul aminteşte şi de "gestionarea eficientă a cheltuielilor de personal, eventualele economii de cheltuieli fiind utilizate pentru realizarea de investiţii". Amintim că valoarea totală a stimulentelor acordate de la începutul anului 2010 celor 283 de funcţionari proprii ai Primăriei Oradea se ridica la 1.192.145 lei, urmând ca în cursul lunii decembrie să fie pregătit un alt fond de stimulente în valoare de 197.824, aferent lunii octombrie. De asemenea, funcţionarii municipali au fost recompensaţi şi cu salarii de merit, în valoare totală de 22.028 lei, respectiv prime de vacanţă, care se ridică la 294.282 lei, la care se adăugă un fond de 1.257.801 lei, sume acordate cu titlu de drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă. În opinia edilului şef, gestionarea cheltuielilor locale s-a făcut şi prin "atragerea unor credite", care în realitate îi îndatorează pe orădeni până în 2028. Efectul acestei politici se va simţi chiar din acest an, datoria publică crescând cu 88%.
În ce priveşte atitudinea faţă de lucrările de infrastructură realizate pe bani publici, aceasta s-a schimbat radical. În manifestele din campania electorală din 2008, Bolojan clama: "Se vede cu ochiul liber că multe din lucrările făcute în oraş sunt de mântuială. Sunt cunoscute şi preţurile foarte mari la care s-au făcut unele lucrări din oraş. Se pune problema de ce administraţia a acceptat aceste lucruri. Nu există decât două cauze: ori cei care aveau decizia erau nepricepuţi, ori au un interes". Faţă de acest diagnostic, pus unor realităţi, situaţia din zilele acestea este identică. Însă, de această dată, doar "nepricepuţii" s-au schimbat. (va urma)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.