În faţa membrilor PNL Oradea, reuniţi săptămâna trecută într-o şedinţă de bilanţ, primarul Ilie Bolojan şi-a făcut curaj prezentându-şi raportul de activitate pe anul trecut. Dacă ieri am zăbovit asupra câtorva dintre „gogoşile" electorale dezumflate în al doilea an complet de mandat, trebuie să constatăm că nici atitudinea sa faţă de lucrările de infrastructură realizate pe bani publici nu mai seamănă cu cea din campania electorală

Şi asta pentru că Ilie Bolojan nu se sfieşte să treacă la capitolul realizări amenajările de intersecţii: Bulevardul Dacia cu strada Carpaţi (acolo unde s-a intervenit şi frezat de mai multe ori, fără însă a rezolva problema băltirilor de apă), respectiv Bulevardul Dacia cu strada Transilvaniei (unde s-a constatat acelaşi lucru). Chiar în această săptămână directorul Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, a confirmat că cele două lucrări nu au fost recepţionate, deşi a trecut aproape un an de la finalizare, firma Selina, cea care a executat lucrarea, având un nou termen pentru remedierea deficienţelor: 31 martie a.c.
De asemenea, reabilitarea străzii Matei Corvin vine să infirme vechile convingeri că preţurile nu ar trebui să fie aşa de mari. Cu toate că, la începutul lunii iunie 2010, primarul Ilie Bolojan semna, din proprie iniţiativă, o dispoziţie prin care limita, în mod expres, la maximum 15% majorările prin acte adiţionale la contractele de lucrări executate pe bani publici, nemulţumit de modul în care firmele vin cu note suplimentare pentru lucrări, în cursul lunii august, a şi fost încheiat un act adiţional pentru strada Matei Corvin, care statua o suplimentare cu 47% a sumei iniţiale de adjudecare.
O altă investiţie, care s-a dovedit mai mult nefuncţională, este giraţia Turbo de la Cele trei Crişuri, altminteri o ştruţocămilă rutieră care, pentru a deveni operaţională, a necesitat montarea unor semafoare, deşi valoarea lucrărilor de fluidizare a traficului a depăşit 3,6 milioane de lei.
Şi în ceea ce priveşte salubrizarea, sunt aspecte care lasă în continuare de dorit. Deşi avea în campanie sloganul "Curăţenie în oraş!", actualul primar este departe de a bifa această obligaţie. În ce priveşte acţiunea de a planta 9.270 de pomi, aceasta a luat forma unei campanii de imagine, prea puţin finalizată pozitiv, în condiţiile în care nu mulţi puieţi au supravieţuit peste iarnă. Mai mult, campania de înverzire este departe de a satisface minimele norme europene. În acest moment, unui locuitor i-ar reveni 21,84 mp de verdeaţă, în condiţiile în care normele europene prevăd cel puţin 30 mp/cap de locuitor.
Un alt aspect cu care se laudă primarul este obligarea proprietarilor de chioşcuri de ziare să-şi înlocuiască actualele incinte - încă neamortizate - cu altele noi, care costă 30.000 de euro, cât o garsonieră.
În ce priveşte învăţământul, o altă temă asumată în campanie a fost construirea de grădiniţe. În cei doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, Bolojan a demarat abia în decembrie construcţia primei grădiniţe cu o capacitate de 120 de locuri, în timp ce a uitat să plătească chiria aferentă proprietarilor de bună credinţă care i-au găzduit promisiunile „preşcolare" în primii ani de mandat. O altă lucrare trecută pe lista de investiţii este Teatrul de Vară din Cetate, deşi despre aceasta nu ni s-a vorbit deloc în utimul an.
Pentru anul în curs, Bolojan are ca priorităţi reabilitarea Pieţelor Unirii şi Ferdinand. Potrivit datelor prezentate în raportul de activitate, refacerea Pieţei Unirii ar costa
21 milioane de lei, a Pieţei Ferdinand, 10 milioane de lei, iar contribuţia Primăriei ar fi de 50%. Însă costurile investiţiei nu se opresc aici, pentru înlocuirea reţelelor primare de termoficare din cele două pieţe fiind necesare 2,5 milioane lei, iar pentru cele secundare încă 1 milion de lei. În total, de la bugetul local s-ar cheltui pentru un nou moft al primarului 18,7 milioane lei!

Dar ceea ce a pus bomboana pe coliva activităţii primarului Ilie Bolojan la finalul celor 2,5 ani de mandat pare a fi construcţia faraonică a piramidei din curtea interioară a Primăriei Oradea.Investiţia depăşeşte suma de 1,3 milioane de lei, iar despre utilitatea acesteia vor mai curge râuri de cerneală...