Utilitatea publică păleşte în faţa intereselor private - Dacă n-ai autorizaţie, construieşti pe "cotizaţie"?!
Cu toate că aleşii locali orădeni au adoptat o hotărâre pentru declararea spaţiului din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, de lângă fostul sediu al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", ca fiind "de utilitate publică", executivul orădean nu a făcut niciun demers în acest sens. Mai mult, în cursul lunii ianuarie 2007, acest spaţiu a fost scos din patrimoniul oraşului, fiind vândut contra sumei de 430.000 lei chiriaşului Rada Exim, al cărei patron era un fost sponsor al PD-L. La un an după ce s-a văzut cu întreaga suprafaţă în proprietate, Rada Exim s-a apucat să-şi construiască în curtea Bibliotecii Judeţene o clădire cu etaj, fără să aibă însă autorizaţie de construcţie. Cu toate că inspectorii Primăriei l-au amendat, Pentie a continuat lucrările, zilele acestea finalizând ridicarea imobilului.
Rada înghite „nada"
În cursul lunii noiembrie 2002, Rada Exim primea în concesiune de la Primăria Oradea un spaţiu comercial de 774 mp situat în Piaţa 1 Decembrie nr.12, ca apoi, la nicio lună, municipalitatea să-i mai acorde alţi 70 mp din curtea interioară. Între timp, a apărut şi problema lipsei de spaţiu a Bibliotecii Judeţene, consilierii locali hotărând extinderea activităţii acestei instituţii de cultură în imobilul vecin, motiv pentru care au şi aprobat în cursul anului 2005 declararea spaţiului deţinut de Rada Exim ca "spaţiu de utilitate publică". Mai mult, această solicitare a venit şi ca urmare a faptului că societatea comercială nu şi-a respectat obligaţiile de întreţinere a spaţiului concesionat. Încă din mai 2005, printr-o notă internă, cu nr. 90.530/27.04.2005, Compartimentul de Spaţii Comerciale solicita Direcţiei Juridice din cadrul PMO rezilierea contractului cu Rada Exim datorită "nerespectării clauzelor contractuale privind lucrările de întreţinere şi reparaţii care trebuiau executate de către chiriaş". Între timp, poate şi datorită legăturilor de la acea vreme dintre conducerea Partidului Democrat Bihor şi patronul firmei Rada Exim, angajaţii Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, actuala Administraţie Imobiliară Oradea, au clasat "subiectul", abandonând atât propunerea consilierilor de a trece acest imobil în patrimoniul public al oraşului, cât şi sancţionarea firmei pentru încălcarea contractului. Indolenţa angajaţilor de la patrimoniu a costat mult oraşul, permiţând ca un spaţiu situat în zona centrală a oraşului, în suprafaţă totală de 844 mp, să fie smuls orădenilor şi vândut la preţul de doar 430.000 lei.
Dar cititorii când se duc, un' se duc?
Motivul pentru care Biblioteca Judeţeană a fost mutată din centru a fost chiar lipsa de spaţiu, în realitate se urmărea de fapt satisfacerea unor interese private. Soluţia mutării din zona centrală a Bibliotecii pare să aibă grave consecinţe asupra numărului cititorilor, care a scăzut la jumătate. Chiar şi aşa, imobilul din Piaţa 1 Decembrie nr.12, rămas gol după mutarea Bibliotecii, putea fi amenajat în întregime pentru alte instituţii de cultură. Însă singura soluţie identificată de conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea şi de primarul de atunci al Oradiei a fost să se lepede de un spaţiu valoros din buricul târgului, în loc să dea acestui spaţiu o destinaţie culturală, de utilitate publică. În condiţiile în care ne plângem că nu avem un centru pentru studenţi sau un spaţiu adecvat pentru o sală de conferinţe, sau o galerie de artă, AIO a găsit de cuviinţă să ofere cadou acest spaţiu unei firme private. Contractul de vânzare a imobilului a fost semnat pe data de 10 ianuarie 2007, iar preţul de vânzare este de 430.000 lei, o sumă infimă comparativ cu faptul că spaţiul este situat în zona centrală a oraşului. Suma este nesemnificativă în condiţiile în care aceşti bani sunt acum folosiţi cu amenajarea cu panseluţe şi buxuşi a intersecţiei de la strada Primăriei cu Decebal.
Nicio fundaţie fără autorizaţie
În loc să se arate recunoscătoare pentru această imensă favoare pe care municipalitatea i-a făcut-o, Rada Exim s-a apucat de câteva luni, fără a avea nicio autorizaţie de construcţie, să ridice în curtea de la imobilul din Piaţa 1 Decembrie nr. 12 o nouă construcţie, cu o lungime de aproape10 metri, etaj şi acoperiş, lucrările fiind deja finalizate. Conform informaţiilor oferite de inspectorii Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul PMO, pe data de 10 aprilie 2008, s-a întocmit un proces verbal firmei Rada Exim pentru lipsa autorizaţiei de construire, firma fiind amendată cu 1.000 de lei. La acea dată, lucrările se aflau la stadiul de fundaţie, zilele trecute, însă, când inspectorii s-au întors pe teren, aceştia s-au trezit cu construcţia ridicată, având etaj şi chiar şi acoperiş. "În mod normal lucrările de construcţie trebuiau sistate. Din păcate, inspectorii noştri au constatat că lucrările au continuat. Vom lua legătura cu Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor şi vom stabili încadrarea faptei într-o infracţiune", ne-a declarat Raluca Covăcescu, şef al Instituţiei Arhitectului Şef.
Unde-i lege-i şi tocmeală...
Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor la articolul 24, aliniat 1, litera a constituie infracţiuni executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, iar la aliniatul 2 se prevede că aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 100 lei la 5000 lei. Mai mult, imobilul ridicat de Rada Exim nu avea nici avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, autorizaţie obligatorie ce trebuie obţinuntă în cazul în care se ridică o clădire în zona de protecţie a imobilelor - monument istoric. Rada Exim a ridicat această construcţie la câţiva metri de clădirea Facultăţii de Medicină, care este trecută în Lista Monumentelor Istorice publicată în M.Of. nr. 646/16 iulie 2004. Hala de Comerţ, fosta denumire a imobilului care adăposteşte Facultatea de Medicină, a fost ridicată în 1893 şi ocupă poziţia 174, având codul BH-II-m-B-01027. În aceste condiţii, potrivit art. 24 din Legea 50/1991, organele de control care au constatat fapta sunt obligate să sesizeze organele de urmărire penală. Lista cu ilegalităţile firmei Rada Exim nu se opreşte aici. Angajaţii Bibliotecii Judeţene s-au plâns că pe toată durata de execuţie a lucrărilor angajaţii firmei s-au folosit în exclusivitate de panoul electric al Bibliotecii Judeţene, în schimb consumul de energie a venit pe factura Bibliotecii Judeţene, care în ultimele luni a achitat peste 1.000 lei. Totodată, pe strada Republicii, Rada Exim a procedat la extinderea unei terase vizavi de Liceul "Ady Endre", şi aici inspectorii Instituţiei Arhitectului Şef confirmând că nu există autorizaţie de construire.
Contactat telefonic, patronul firmei Rada Exim, Radu Pentie, ne-a declarat că el nu cunoştea faptul că trebuia să solicite Primăriei eliberarea unei autorizaţii de construire pentru lucrările demarate în Piaţa 1 Decembrie nr. 12. Potrivit afirmaţiilor lui Pentie el doreşte să amenajeze un restaurant la frontul dinspre stradă, iar în curte, imobilul nou ridicat va deveni un motel cu nouă camere. "Nu ştiam de autorizaţie. Iniţial am dorit doar să renovăm clădirea, dar am văzut că datorită vechimii structura de rezistenţă era slăbită. Oricum nu sunt singurul care am făcut acest lucru", se scuză Radu Pentie. Întrebat de ce nu a încetat lucrările la motel după ce inspectorii Instituţiei Arhitectului Şef i-au pus în vedere că lucrarea este ilegală, acesta a declarat că la acea dată construcţia era deja ridicată, în timp ce procesul verbal de constatare a contravenţiei precizează că la data verificărilor în teren se lucra era turnată deja fundaţia.
Iar apa folosita la constructie merge prin contorul locatarilor, care si ei au de platit sume exorbitante...