Zeci de angajaţi ai MAI - Cercetaţi pentru corupţie
Peste 120 de persoane au fost, anul trecut, cercetate de Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, dintre acestea 52 fiind angajaţi ai MAI. Potrivit bilanţului de activitate pe anul 2015, 19 persoane au fost reţinute, iar 16 au şi fost arestate de judecători, pentru fapte de corupţie.
Potrivit bilanţului de activitate al DGA, în anul 2015 s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchete 55 de dosare penale (+ 37% față de anul 2014). Dintre acestea, 29 au fost inițiate din sesizare proprie (52% din total), iar 26 au fost primite de la parchete. Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către lucrătorii de poliţie judiciară ai SJA Bihor pe baza celor 68 de ordonanțe de delegare (+36%) procurorii de caz au emis rechizitorii în 14 dosare (+7% față de anul 2014) și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în 4 dosare (+33%). Totodată, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor au efectuat, în temeiul ordonanţelor de delegare emise de procurori, 40 de percheziţii domiciliare (+185% față de anul 2014), 3 percheziţii ale autoturismelor şi au pus în executare 16 mandate de aducere. Referitor la numărul de persoane cercetate, în anul 2015 au făcut obiectul cercetărilor 121 de făptuitori (+57%), au fost învinuite 65 de persoane (+41%) şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 67 inculpaţi (+59%). Dintre cele 121 de persoane cercetate, 52 sunt personal MAI, din care 2 cu funcţii de conducere şi 50 cu funcţii de execuţie. În dosarele penale instrumentate împreună cu lucrătorii de poliție judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, procurorii de caz au dispus reţinerea a 19 persoane, faţă de 16 inculpaţi instanţele de judecată hotărând cercetarea acestora în stare de arest preventiv, 5 dintre ei fiind angajați ai structurilor județene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Printre cazurile semnificative finalizate cu trimitere în judecată, care au necesitat activități complexe de cercetare și implicit un volum mare de muncă se numără dosarul privindu-i pe cei 5 agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Salonta, formațiunea de ordine publică, cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție; dosarul privindu-i pe cei doi subofițeri din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor; cauza privindu-l pe adjunctul inspectorului șef al IPJ Satu Mare și pe un ofițer din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice; cauza privindu-l pe fostul director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, dosarul privindu-l pe liderul romilor din Iaşi, Ferdinand Stănescu, prins în flagrant la data de 9 decembrie 2015, când a primit suma de 12.000 euro din cea de 30.000 euro pretinsă, pentru a-și exercita influența asupra a 3 magistrați. În ceea ce priveşte finalitatea judiciară a cazurilor instrumentate cu participarea lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, în anul 2015, instanţele competente au pronunţat 19 hotărâri din care 7 definitive, prin acestea din urmă fiind condamnați 13 inculpați.
Activitatea de prevenire
În cursul anului 2015, pe linia prevenirii faptelor de corupție, Serviciul Județean Anticorupție Bihor a desfășurat 110 activități de instruire/informare anticorupție (+ 17% față de anul anterior) la care au participat 2.609 persoane (+ 5% față de anul anterior) dintre care 1.690 cu funcții de execuție, 177 cu funcții de conducere și 742 alte categorii de participanți. Au fost vizate în principal structurile de poliție de frontieră, poliție rutieră, cazier judiciar, precum și cele din cadrul Serviciului Prevenire aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crișana" al județului Bihor, respectiv Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor. În cadrul proiectului intitulat "Plătește zero pentru ce ți se cuvine", în colaborare cu Asociația Pro Democrația, s-au organizat și desfășurat activități de informare a cetățenilor asupra corupției și a riscurilor inerente asociate acestui fenomen. Reamintim că Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro. Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00, şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.