"Dialoguri interioare", cu şi despre teatru - Ion Caramitru, o întâlnire cu surprize
Cea mai recentă ediţie a "Dialogurilor interioare" l-a avut invitat pe maestrul Ion Caramitru. Chiar dacă Sala Mare a Teatrului Regina Maria nu a fost plină, ea a fost gazda adevăraţilor admiratori ai marelui actor şi regizor. Actor care, aşa cum a anunţat amfitrionul Radu Vaida, n-a ajuns, pentru că i-a întârziat avionul.
"Va trebui să improvizăm", a spus Radu Vaida spectatorilor, care aşteptau nerăbdători întâlnirea cu Caramitru. După cum aveau să afle mai târziu orădenii, gluma regizorului Vaida era inspirată dintr-un caz real, iar vorbele au fost folosite de însuşi Ion Caramitru, fără intenţii hazlii însă, când a fost nevoit să anunţe bucureştenii, înainte de spectacol, că actriţa n-a ajuns. Îi întârziase avionul.
La Oradea însă, din fericire, nu se (mai) poate ajunge cu avionul, cel puţin deocamdată. Iar Ion Caramitru a fost prezent. S-a descris de la bun început drept un om "mai retras". Însă a dezvăluit, cu generozitate, partea cea mai sensibilă a sa: aceea de artist. Un artist care a jucat în zeci de filme şi spectacole de teatru, care s-a afirmat ca regizor, care s-a bucurat de premii şi decoraţii (din care amintim Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic - decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord; Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997); Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000, sau Crucea Casei Regale a României).
Şi-a amintit de "Hamlet" (un rol cu care viaţa l-a întâlnit de două ori, în 1963, în regia lui Costache Antoniu, şi în 1985,) în regia lui Alexandru Tocilescu), de intervenţiile Securităţii în lumea artei. Căci acel Hamlet care s-a născut din duo-ul creator Caramitru-Tocilescu a fost un Hamlet cu mesaje profunde, ascunse, politice în contextul comunismului, iar Caramitru le-a adus britanicilor revelaţia "unui Hamlet necunoscut", câştigându-şi graţie aprecierii din The Times locul în top cinci cei mai buni interpreţi ai acestui rol, din toate timpurile. Şi-a adus aminte şi de Eminescu, al cărui geniu continuă să uimească prin actualitatea versului său în raport cu realitatea cotidiană. Eminescu cel de care, paradoxal, puţini dintre marii artişti reuşesc să se apropie, să-l includă în repertoriul lor, aşa cum a reuşit Caramitru.
Şi de această dată, regizorul Radu Vaida a dezvăluit, prin "Dialoguri interioare", fărâme din esenţa unui creator, fragmente dintr-un puzzle încă neterminat, la care publicul are acces din ce în ce mai rar.
Cum să comentezi, cum să vorbeşti despre ceva ce nu se pretează a fi măsurat, cântărit..., ci doar trăit,simţit "suferit" De la actul cultural românesc au fost lipsiţi de îmbogăţirea spirituală toţi poeţii bihoreni "consacraţi" O excepţie: Mircea Emil Neşiu, care onorează (ca să nu scriu salvează notabilii bihoreni prin prezenţa sa permanentă...