În spaţiul generos al Librăriei Universitaria din Oradea, s-a consumat ieri un dublu eveniment editorial. Primul a fost lansarea cărţii „Evanghelia dacilor", semnată de Octavian Sărbătoare, profesor de filosofie şi studii ale religiilor stabilit în Sydney, Australia, iar al doilea, lansarea numărului 2 al revistei de spiritualitate "Focul viu", care apare lunar, la Oradea, avându-l ca director pe dr. Emil Străinu, iar ca redactor şef, pe colega noastră Mariana Gavrilă. Organizatorul manifestării a fost Fundaţia NAD, iar moderator, Florica Opriş, vicepreşedinte al fundaţiei.

„Este prima mea lansare de carte la Oradea şi cea de-a şasea despre tradiţia strămoşească a neamului românesc. Mă bucur că am avut prilejul să o lansez într-o librărie, pentru că până acum am lansat-o în diferite centre. Eu umblu foarte mult prin lume, am trăit chiar şi-n India", ne-a mărturisit autorul, care are în total peste 30 de cărţi scrise. Prezenta sa lucrare este rodul unor cercetări de ani la rând, însă cartea a fost scrisă efectiv în două luni. „Evanghelia dacilor" este prima lucrare din literatură care abordează sistematic o temă care a devenit, nu de mult timp, un subiect serios de cercetare în ştiinţele sociale, şi anume europenizarea creştinismului prin europenizarea lui Iisus, şi conexiunea care se face între doctrina creştină şi cea zamolxiană. Scrisă în formatul evangheliilor creştine, prezenta lucrare diversifică şi continuă tematicile abordate în cartea „Viaţa lui Zamolxe", prima monografie scrisă despre străbunul Zamolxe, pe care autorul a publicat-o în cursul anului 2010. Ambele lucrări monografice elaborează biografiile şi doctrinele a două personalităţi spirituale remarcabile - Zamolxe şi Iisus. Motivaţia celor două lucrări este aceeaşi: să revitalizeze rădăcina cultural-spirituală a românilor de astăzi. Volumul „Evanghelia dacilor" întregeşte viziunea panoramică, portretizată în cartea „Viaţa lui Zamolxe", creând o reevaluare a personalităţii lui Iisus dintr-o perspectivă nouă.

La lansarea de ieri a cărţii a fost prezentată atât ediţia australiană, cât şi cea românească, publicată de Editura „Moroşan" din Bucureşti. Lucrarea poate fi procurată de la Librăria Universitaria, str. Roman Ciorogariu nr. 5, la preţul de 6 lei.