Joi, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", Simona Vrăbiescu Kleckner şi-a lansat cel de-al doilea volum al cărţii "Pe urmele mele în două lumi: România - SUA". Volumul a fost prezentat de Emil Hurezeanu şi Ioan Moldovan, iar evenimentul a adăugat o nouă pagină, importantă, literaturii româneşti contemporane.

Simona M. Vrăbiescu Kleckner este descendenta unei ilustre familii româneşti, fiică şi respectiv nepoată a lui Gheorghe Vrăbiescu şi Nicolae Vrăbiescu, remarcabili jurişti din perioada interbelică, şi nepoată prin alianţă a marelui profesor latinist Nicolae Herescu. A absolvit ea însăşi Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti în 1949, fără să poată vreodată profesa în domeniu, înainte de a părăsi, în 1965, România comunistă. Cartea "Pe urmele mele în două lumi: România-SUA", dezvăluie publicului imagini din epoca interbelică, impactul comunismului asupra aristocraţiei româneşti, inversarea valorilor, degradarea forţară a unei lumi care se vroia redusă la tăcere, precum şi exodul (în cel de-al doilea volum), adaptarea refugiatului politic la noua viaţă de pe tărâmul făgăduinţei (SUA).

"I-am citit plângând cărţile", a mărturisit episcopul greco-catolic Virgil Bercea. "Această doamnă este un model pentru noi toţi. Ne-am împrietenit într-o manieră extraordinară. Legătura care s-a creat este mai puternică decât relaţiile de zi cu zi, pentru că este legătura pe care o realizezi când cunoşti sufletul unui om", a mai spus Virgil Bercea.

Ce vom găsi în ea, a definit Ioan Moldovan într-o singură propoziţie: "Este romanul unei vieţi şi cronica unei epoci".

"Această carte este o expresie a continuităţii. Este dovada tinereţii pe care nu o atinge trecerea timpului. O tinereţe sufletească şi spirituală. O tinereţe a voinţei de a duce un lucru până la capăt. Un lucru închegat, bine făcut", completează directorul revistei Familia. Pe importanţa cărţii în literatura contemporană, a pus accent Emil Hurezeanu.

"Această carte este un miez tare al unor întâlniri foarte importante. În acest miez intră o experienţă personală cu o aură extraordinară, un destin neobişnuit al unei persoane şi al României", a punctat Hurezeanu.

"Simona Vrăbiescu Kleckner nu vrea să fie scriitor, ci o persoană care-şi aminteşte. Războiul autoarei a ţinut mai mult de jumătate de secol. Autorul care nu vrea să fie scriitor sau diarist (n. r. autor al unui jurnal), contruieşte în spaţiul intermediar o structură de rezistenţă a lumii româneşti", a spus Emil Hurezeanu.

Orădenii care vor să cunoască amănute dintr-o istorie nescrisă în manuale şi povestea unei familii, a unui destin, a puterii şi a voinţei de a fi, îşi pot trece în bibliografia personală "Pe urmele mele în două lumi: România - SUA".