Expoziţia "Paşi în timp prin Situl NATURA 2000 Tăşad", propusă de Muzeul Ţării Crişurilor în cadrul programului "Şcoala Altfel", s-a bucurat de un real succes. Peste 2.000 de elevi au luat cu asalt Palatul Baroc, grupurile făcând coadă pe coridoare în fiecare dimineaţă.

Aşa cum explică organizatorii, în general, expoziţiile dedicate elevilor şi copiilor se bucură de succes. Anul acesta, în cadrul programului "Şcoala Altfel", elevii şi preşcolarii au demonstrat din nou că sunt curioşi să-şi sporească cultura generală şi să vizioneze totodată exponate alese special pentru a se potrivi cu programa şcolară. Peste 2.000 de elevi, din întreg judeţul, au vizitat Palatul Baroc în săptămâna 7-11 aprilie şi, deşi programul "Şcoala Altfel" se încheie, numărul de cereri din partea şcolilor este mare şi pentru perioada următoare. Vizitatorii, mici şi mari, au fost de acord să lase şi câteva impresii scrise în "cartea de oaspeţi". "Plec cu speranţa că elevii şi tinerii din ziua de azi învaţă din aceste expoziţii şi vor încerca să preţuiască natura şi frumuseţile locurilor în care trăim", a scris unul dintre profesori, în timp ce copiii au arătat prin cuvinte simple şi directe că au fost impresionaţi de gazdele lor: "Ghidul a fost interesant şi explicit". Cei mici au fost entuziasmaţi şi de sala interactivă în care au avut la dispoziţie jocuri cu imagini şi informaţii despre animalele expuse.

Biodiversitatea din situl Natura 2000

Expoziţia prezintă medii de viaţă din Miocenul mediu, prin exponate de nevertebrate marine fosile, dar şi vertebrate marine care au populat marea ce acoperea o parte din judeţul nostru în urmă cu 15-12 milioane de ani.
O sală îi este dedicată sitului arheologic Cetăţeaua, unde se prezintă obiecte din preistorie şi epoca dacică, precum şi alimentaţia populaţiei în acele epoci. Biodiversitatea din situl Natura 2000 (speciile reprezentative, rare şi ocrotite, printre care şi cele incluse pe lista speciilor de interes comunitar) este prezentată atât prin fotografii realizate în timpul cercetărilor de teren, cât şi prin exemplare din colecţie. Elevii au admirat: barza neagră, prigoria, ciuful de pădure, diferite specii de ciocănitori; salamandra, ariciul etc., iar printre nevertebrate: racul de râu, melcul banatic,  fluturele roşu de mlaştină, fluturele cu coadă de rândunică, sau rădaşca. Jocurile interactive şi fişele de lucru au fost concepute pentru două categorii de vârstă: elevi de grădiniţă (4-6 ani) şi  cei de şcoală primară (7-10 ani).