"Scrisorile secrete ale tovarăşului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova" - O carte de vizită remarcabilă
Actuala ediţie a Zilelor oraşului Ştei a adus o noutate incitantă. Este vorba de romanul epistolar "Scrisorile secrete ale tovarăşului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova", de avocat dr. Paşcu Balaci, lansat sâmbăta trecută la Casa de cultură Miron Pompiliu.
Cartea cuprinde 62 de sonete, tot atâtea "traduceri" în forma sonetului ale unor epistole imaginare ale unui inginer rus, pe nume Ivan, trimise clandestin iubitei sale Liudmila de la Moscova. O poveste dramatică de iubire în care îndrăgostitul de la Ştei descoperă o lume nouă în care nu există permafrost siberian, ci un loc ciudat numit Băiţa, unde este posibil să se fi născut chiar savantul Mendeleev, din pricina bogaţiei minereurilor din zonă, un El Dorado... de uraniu spre care se îndreaptă zeci de mii de mineri, lucrători şi soldaţi, despre ospitalitatea românilor, despre munca grea stahanovistă a minerilor cărora nu li se spune că exploatează cel mai bun minereu de uraniu din lume, despre simbioza ciudată a aurului şi uraniului sub adâncurile Băiţei, despre aşteptarea unei debarcări a americanilor, despre singurul sat cu ministru şi aeroport din România- satul Ştei, despre războiul rece, despre arestarea unor mineri originari din Basarabia etc. Impresionat de munca titanică şi periculoasă a atâtor mii de lucrători, eroul nostru Ivan propune ca Şteiul să primească titlul de ORAŞ EROU, pe care îl deţin marile oraşe ruseşti cu numele de odinioară Stalingrad ori Leningrad, datorită Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În cazul nostru, ar fi vorba tot despre un alt Mare Război... din adâncurile tenebroase ale Băiţei, destinat să facă din fosta URSS prima putere nucleară a lumii. Eroul Ivan munceşte să strângă bani pentru viitoarea nuntă cu draga sa Liudmila, proiectată a avea loc chiar la Moscova, locul unde s-au cunoscut cei doi. În chip fatal însă îndepărtata şi nerecunoscătoarea sa iubită îi trimite o invitaţie la nunta sa... cu altul, fapt ce determină sinuciderea eroului nostru de la Ştei (Eu plicul l-am deschis: băui otrava/ Din care mi-ai trimes o cupă plină:/ O invitaţie la nunta-ţi ?!? Crimă!!!/ Cu altul să cunoşti iubirea, slava?!?/Iar în pachet- epistole! Să-ţi scriu?/Îmi ţine de urât un revolver/ La troika nopţii astăzi, surugiu/ Am să pornesc spre Rusia stingher/ Cum vei citi scrisoarea, n-am să ştiu:/ Uraniul s-a preschimbat în fier !)
Mărturisesc cu emoţie că, deşi am lucrat aproape 25 de ani la minele de uraniu, nu m-aş fi aşteptat la apariţia acestei cărţi atât de tulburătoare în umanitatea sa, dar şi extrem de grăitoare despre ce s-a întâmplat pe vremea exploatării uraniului românesc, poveste de dragoste, unită cu reportajul, ambele având izvorul în adâncurile Băiţei pe care le cunosc atât de bine. Ţin ca de pe această pagină de ziar să îl felicit călduros pe autor pentru această minunată carte, o adevărată carte de vizită a Şteiului şi închei cu un citat din folclor: Doamne, dă-i tărie/Unei mâini să-i scrie !".
Ing. miner Ioan BORZA, specialist şi expert în energia nucleară
Comentarii
Nu există nici un comentariu.