20 de milioane de euro pentru opera brâncuşiană - Sculptura "Cuminţenia Pământului", la vânzare
"Una dintre cele mai semnificative opere brâncuşiene şi probabil cea mai importantă sculptură a artistului aflată încă pe teritoriul românesc, «Cuminţenia Pământului», parte a unei colecţii bucureştene private, a fost pusă în vânzare, făcând obiectul mai multor oferte de achiziţie, unele aparţinând unor colecţionari români, altele provenind de la colecţionari şi instituţii culturale internaţionale", se spune în comunicatul care a fost remis de casa de licitaţii Artmark. Potrivit sursei citate, întrucât capodopera este clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural naţional, "Casa Artmark", în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preemţiunii, conform obligaţiei reglementate de legea patrimoniului naţional". Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost prezentată, luni, într-o expoziţie privată dedicată marilor artişti români ai avangardei începutului de secol, organizată la sediul din Bucureşti al Artmark. La expoziţia privată au participat "importanţi colecţionari internaţionali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de artă din lume, Tate Modern din Marea Britanie.
În prezent, nu a fost stabilit un preţ de pornire pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", întrucât aceasta nu va putea fi achiziţionată în cadrul unei licitaţii clasice. Contactat Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că Ministerul Culturii nu are în buget 20 de milioane de euro pentru a cumpăra sculptura "Cuminţenia Pământului" de Brâncuşi, însă l-a informat pe Victor Ponta şi Guvernul va decide dacă vor fi demarate negocieri cu proprietarii lucrării. El a mai spus că în documentul pe care l-a primit Ministerul Culturii se spune, de asemenea, în mod explicit că proprietarii sculpturii vor să vândă această lucrare. "Este vorba de Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, cei doi proprietari, şi au încheiat un contract de mandat de reprezentare, pe o perioadă de şase luni de zile, cu Artmark", a mai spus Kelemen Hunor.
Doina Lemny, cercetător la Centrul Pompidou din Paris, şi Maria Rus Bojan, critic de artă şi membru în comitetul de achiziţii al Tate Modern din Londra, consideră că sculptura "Cuminţenia Pământului" ar trebui să rămână în România şi în acest sens s-ar putea face inclusiv o chetă naţională.
Comentarii