Soliştii de talie internaţională Mihaela Anica (flaut) şi Horia Maxim (pian), pedagogi dedicaţi şi valoroşi, se află în Oradea pentru a susţine cursuri de măestrie dedicate tinerilor orădeni. Elevi şi studenţi cu vârste între 8 ani şi 20 de ani se perfecţionează, timp de o săptămână, alături de cei doi artişti prestigioşi.

Este pentru a doua oară când Mihaela Anica susţine un astfel de curs în Oradea, prima ediţie, din anul 2014, având un real succes. Muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, Mihaela Anica desfăşoară - atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia - o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Concomitent cu activitatea sa concertistică, Mihaela Anica se dedică pedagogiei, prin implicarea sa în proiecte de educaţie muzicală. Anul acesta, alături de ea, în Oradea s-a aflat, în postura de pedagog şi Horia Maxim, artistul considerat unul dintre cei mai valoroşi pianişti ai generaţiei sale. Horia Maxim este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte din România şi de peste graniţă oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. Cei doi solişti au venit la Oradea motivaţi de dorinţa de a ajuta tinerii să evolueze şi să descopere drumul spre succes.

Îmi doresc să găsesc cheia fiecărui elev. Ştiu că atunci când o găsesc pot să-l ajut să se depăşească pe sine pentru a reuşi. Pentru mine aceasta este cea mai mare satisfacţie", a spus Mihaela Anica. Solista s-a arătat impresionată de progresele pe care le-au făcut cursanţi ediţiei precedente. De altfel, numărul tinerilor care s-au înscris la curs anul acesta a crescut simţitor, de la 10 elevi în 2014, la 17 elevi în acest an. De asemenea, 14 pianişti au optat pentru cursul de măestrie susţinut de Horia Maxim. Pe lângă lecţiile de instrument, copiii vor avea ore de corepetiţie (flautiştii), iar părinţii, elevii şi profesorii vor avea posibilitatea să participe la un workshop susţinut de doi psihologi, care vor vorbi despre ideea de competiţie, despre conceptul de lucru în echipă, despre rolul emoţiilor în actul artistic, despre pregătirea copiilor în vederea apariţiei în public, dar şi despre rolul studiului muzicii, a părintelui şi a profesorului de specialitate în vederea unei dezvoltări armonioase a copilului. Cursurile de măestrie au fost inaugurate printr-un concert susţinut de cei doi artişti duminică, 21 iunie, la Centrul Posticum şi se vor încheia duminică, 28 iunie, când elevii îşi vor primi diplomele.