Lumea teatrului orădean este mai săracă. Actorul George Voinese a plecat spre veșnicie la vârsta de 68 de ani. Vestea tristă a adus multă suferință în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut și i-au apreciat munca.

George Voinese, actor al Teatrului Regina Maria, s-a stins din viață, după ce a luptat cu boala multă vreme.

„Cu multă tristețe și făcând o reverență adâncă ne luăm rămas bun de la colegul nostru, actorul George Voinese. A plecat dintre noi acum, după ce a luptat cu boala multă vreme... Cuvintele nu sunt îndeajuns pentru a exprima durerea pe care o resimțim în acest moment. Amintirea sa va dăinui mereu în sufletele tuturor, iar fiecare răsunet de gong va purta în muzica sa puțin din vibrația spiritului său. Actor, poet, visător, dar înainte de toate un om bun, cu o blândețe aparte, așa cum lumii acesteia rar îi este dat să vadă. Îi vom simți cu toții lipsa: colegi și spectatori deopotrivă. Vă mulțumim, domnule Voinese, pentru fiecare zâmbet, lacrimă, trăire, cuvânt! Teatrul orădean este mai bogat astăzi pentru că v-a avut și mai sărac pentru că nu vă mai are. Dar acolo, sus, printre stele, în infinitul care v-a fascinat atât de mult, să duceți mai departe emoția”, au anunțat sâmbătă, 14 noiembrie, reprezentanții Teatrului Regina Maria din Oradea.

George Voinese s-a născut în data de 17 octombrie 1952, în Oltenia. Numele său vine de la comuna Voineasa, de unde se trage. A absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş în 1982 și „a venit la Oradea ca tânăr absolvent unde, cu o pauză de „rătăcire”, așa cum îi plăcea lui să îi spună, a rămas până la sfârșit...” (Elisabeta Pop) Fișa sa de creație cuprinde roluri numeroase și felurite, care l-au transformat într-un actor iubit de către public.

A cules sute de aplauze pentru roluri precum: Figaro în „Bărbierul din Sevilla” de Beaumarchais, Baronul van Swieten în „Amadeus” de Peter Shaffer, Pantalone de Bisognosi în „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, Corin în „Cum vă place” de William Shakespeare, Leonida în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L.Caragiale, Smith în „Pygmalion” de G.B.Shaw, Toma în „Satul blestemat” de Mircea Bradu, Luka în „Ursul” de A.P. Cehov, Theseu în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, Dumnezeu în „Ivan Turbincă”, adaptare după Ion Creangă, Stalin în „Cabaretul DADA”, de Matei Vișniec, Proxenetu în „Cafeneau Pirandello”, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu – după texte de Luigi Pirandello, Regele în „În inima nopţii – Episodul Macbeth”, scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie, regia: Gavriil Pinte sau Baronul Elberfeld în „Sunetul muzicii” după romanul „The Trapp family singers” de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan; „Împăratul”, în „Hainele cele noi ale Împăratului”, în colaborare cu Trendart Company Oradea.

„Rămas bun, maestre! Dumnezeu să te odihnească în pace!”