O echipă tânără, pusă pe fapte şi hotărâtă să atragă lumea spre cultură cu orice preţ. Este vorba de cei de la Fundaţia Alternative şi Experiment.Teatru.Clandestin (ETC), care au organizat, la finele săptămânii trecute, "Gala Traficantului de Cultură Internaţional". GTCI îşi propune practica unui eveniment cultural cu o acoperire vastă a domeniilor artei şi cunoaşterii şi cu un potenţial crescut de satisfacere a dependenţei de cultură. În acest an, evenimentul s-a desfăşurat în incinta Palatului Sonnenfeld, într-o locaţie ce include actuala cafenea Moszkva.

"GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi Oradea să devină vizibilă în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural", explică Sebastian Bărbălan, iniţiatorul GTCI. Mai exact, spune el, Gala Traficantului de Cultură Internaţional este festivalul producţiilor de nişă, al experimentului şi experimentalului, al noilor formule şi răsturnări de convenţie sau, altfel spus, este piaţa de schimb a noutăţilor spectaculare. Printre secţiunile ediţiei din acest an a Galei, s-au numărat: piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Instalaţia pe verticală a fost realizată cu contribuţia artiştilor: Experiment. Teatru. Clandestin. - Ieronim Moruţ, Sergiu Savin, Andrei Ciurdărescu, Alina Staicu, Mira Maricaş, Raluca Avrămuţ, Laura Ogruţa Praţa, Anca Dănilă, Cristina Pecherle, Ioana Orţan, Diana Avrămuţ şi Steven Lew, din Malaezia. Printre cei care au susţinut concerte în cadrul festivalului, este de remarcat prezenţa tânărului Cozmin Sime, care a interpretat mai multe arii din opere, şi a Cvartetului Intermezzo, de la Filarmonica de Stat Oradea, sectorul muzical al festivalului fiind bine reprezentat şi de "R.O.G.V.A.I.V." şi "Blues Effect Machine".

"Şi în alte oraşe din ţară se promovează teatrul sau muzica experimentală, dar nu sub forma unui festival", ne-a declarat Emilia Bradea, de la Fundaţia Alternative. Ea a menţionat că anul trecut festivalul a fost realizat în întregime de E.T.C., şi s-a desfăşurat în Cetatea Oradea.