În Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, astăzi, 7 februarie, de la ora 19.00, va avea loc o seară simfonică de excepție. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Walter Hilgers, iar partea solistică a concertului va fi susținută de Joanna Sachryn, care și-a câștigat renumele de a fi printre cei mai buni violonceliști din generația sa.

Din program vor face parte lucrările: uvertura Il Signor Bruschino, de Gioacchino Rossini, Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 85, de Edward Elgar și Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 28, de Max Bruch.

„Maestrul Walter Hilgers este pentru a treia oară oaspetele nostru. Dumnealui dirijează frecvent în România, la București, Ploiești, Sibiu, Timișoara. În ultimii ani, a devenit dirijorul Orchestrei Regionale Santa Fe din Argentina. Solista violoncelistă, Joanna Sachryn, originară din Polonia, se află pentru prima oară la Oradea. Ne bucurăm că avem și o reprezentantă a artei interpretative din această țară, întrucât la noi vin mai rar interpreți polonezi”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în deschiderea conferinței de presă.

În ce privește programul din această seară, Foica a menționat următoarele: „Continuăm acțiunea de reîmprospătare a repertoriului prin includerea în program a Simfoniei nr. 1 în Mi bemol major de Max Bruch. Bruch este cunoscut publicului în primul rând datorită lucrărilor sale dedicate viorii, fiind mai puțin cunoscut pe latura aceasta a simfonismului. A scris în total patru simfonii, iar noi interpretăm joi seara această primă simfonie, dedicată lui Johannes Brahms”.

Referindu-se la uvertura Il Signor Bruschino, Foica a spus că această lucrare contrastează întru totul în acest concert.

„Contrastul se referă la faptul că lucrarea lui Rossini este mai comică, mai veselă, comparativ cu celelalte lucrări din program, mai ales cu Concertul pentru violoncel și orchestră, de Elgar, care este o lucrare romantică, profundă, cu un conținut adânc”, a explicat Vasile Foica.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Walter Hilgers, prezent pentru a treia oară la Oradea. Și-a început activitatea muzicală studiind tuba, contrabasul şi pianul la Universitatea de Muzică din Aachen. Walter Hilgers a fost membru al Orchestrei Festivalului din Bayreuth, timp de 12 ani. Între 1989-1995, a fost profesor la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Hamburg, ulterior devenind profesor de muzică de cameră pentru alămuri, la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar. Ca dirijor, premiul pentru cel mai bun participant la International Conductors Workshop din Košice (1995) a fost şi primul pas într-o lungă colaborare ulterioară cu Orchestra Filarmonicii de Stat din acest oraş. Au urmat invitaţii din partea altor ansambluri din Germania şi din afara ei. Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Orchestra Simfonică Naţională din Buenos Aires, Orchestra de Stat Brandenburg din Frankfurt (Oder), Orchestra Radio din München au fost urmate, în ultimii ani, de colaborări frecvente cu Orchestra Simfonică Radio şi Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, cu Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Oradea şi Timişoara sau cu Orchestra Filarmonicii din Nice. Începând cu stagiunea 2007/2008, Walter Hilgers este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Timişoara.

Solista invitată, Joanna Sachryn, și-a câștigat renumele de a fi printre cei mai buni violonceliști din generația sa prin „cântatul” său, caracterizat de o pasiune intensă, o tehnică strălucitoare și o paletă emoțională fascinantă. Joanna s-a născut într-o familie de muzicieni, debutând cu concertul de Lalo după doar patru ani de studiu. Prima lecție de violoncel a primit-o la Musiklyzeum din orașul său natal, Stettin - Polonia, urmând apoi studii la clasa prof. Gerhard Mantel, la Frankfurt am Main în Germania. La vârsta de 16 ani, a susținut un turneu de concerte alături de Jeunesses Musicales, la Paris și Londra, timp în care „The Observer” remarca deja expresivitatea sa deosebită. La 17 ani, pe lângă studiile muzicale, numeroasele concerte solo și participări la competiții naționale, Joanna a ocupat poziția de solist concertist - violoncel la Opera din Stettin. Dezvoltarea sa muzicală a fost facilitată prin bursa de doi ani cu prof. William Pleeth la Londra (care a fost și profesorul lui Jacqueline du Pré), studiile cu Mstislaw Rostropovich, precum și prin colaborările sale cu artiști precum: Nicolaus Harnoncourt, Murray Perahia, Krzysztof Meyer și Rudolf Barschai. Joanna este violoncelista celebrului ansamblu „Cologne Piano Trio” și, începând din 2008, membra ansamblului „Vienna Cello Ensemble 5+1. Susține cursuri de măiestrie în Germania, America de Sud și Asia, iar din 2013, este profesor invitat la Universitatea Tongji din Shanghai (China).