Opera Naţională Română din Cluj a prezentat sâmbătă, 13 decembrie, spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci", la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea. Sute de orădeni au fost prezenți la unul dintre cele mai importante evenimente culturale care anunță, prin mesajul său, venirea sărbătorilor de iarnă.

Unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet din lume, Spărgătorul de Nuci, s-a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu balerini, coregrafi și muzicieni ai Operei Naționale din Cluj. Ca de fiecare dată, orădenii s-au arătat receptivi și dornici de a fi martori ai unui eveniment artistic de prestigiu. Spectatorii s-au lăsat purtați într-o lume de basm, pe acordurile semnate de Piotr Ilici Ceaikovski. Feeria Crăciunului s-a dezvăluit în paşi de dans și a purtat publicul la petrecerea lui Silberhaus. În timp ce musafirii dansează, copiii se bucură de cadouri, iar Maria primește în dar de la unchiul Drosselmeye un spărgător de nuci. În joaca lor, copiii strică spărgătorul de nuci, dar Maria îl îngrijeşte chiar şi pe ascuns, noaptea, după plecarea musafirilor. După ce fetița se confruntă cu o armată de șoricei răi, unchiul Drosselmeyer transformă spărgătorul de nuci într-un fermecător prinţ. Alături de el, Maria ajunge în Ţara Zăpezilor (unde ninsoarea prinde viaţă în "Valsul Fulgilor de Nea") şi în Ţara Dulciurilor, unde Zâna Dragee o transformă în prinţesă. Ceremonialul cuprinde dansuri de caracter: dans spaniol - "dansul figurilor de ciocolată" (Allegro vivace), dans arab sau "dansul cafelei " (Comodo), dans chinezesc - "dansul ceaiului" (Allegro moderato), dans rusesc (Molto vivace). Urmează pastorala - "Pas de trois" şi dansul comic al celor trei paiaţe. În ultima parte a călătoriei de basm, protagoniştii ajung în Ţara Florilor, şi dansează minunatul "Pas de deux", iar gazdele entuziasmate se prind în celebrul dans "Valsul Florilor". Cum era de aşteptat, călătoria magică se încheie când Maria se trezeşte din vis. Ea ştie însă de acum că spărgătorul de nuci, lângă care a adormit, este darul cel mai frumos pe care-l putea primi de la unchiul Drosselmeyer.
Balerinii clujeni s-au bucurat de aplauze îndelungi și de un public sensibil și primitor. De altfel, pasiunea orădenilor pentru spectacolele de balet și operă a devenit recunoscută de profesioniștii din toate colțurile țării și de peste hotare, iar Oradea devine astfel un reper important pe harta spectacolelor itinerante din România.