20 de copii, spectactori fideli ai trupei Arcadia, au primit, ieri, un cadou din partea Teatrului Regina Maria. Regizorul ceh Luis Montoto le-a oferit un atelier de creaţie cu păpuşi, gratuit, primilor 20 înscrişi. Singura condiţie de participare a fost aceea ca micuţii să aibă cel puţin 10 ani.

Cum era de aşteptat, locurile la acest workshop s-au epuizat în primele ore de la mediatizare, iar copiii au sosit în Teatrul Arcadia dornici să-şi exploreze latura creativă. Regizorul Luis Montoto i-a aşteptat cu păpuşi şi decoruri atent gândite şi cu câteva tematici generale pe care cei mici să poată crea scenete. Atelierul s-a desfăşurat în cadrul proiectului Itinerances, proiect internaţional în care Teatrul Regina Maria, prin trupa Arcadia, a fost coordonator şi a avut drept parteneri trupe de teatru din Cehia, Franţa şi Belgia. Proiectul a presupus o serie de ateliere pentru actorii şi scenografii trupei Arcadia, realizarea unui spectacol cu imagini 3D şi păpuşi, realizarea unui turneu internaţional cu acest spectacol, dar şi realizarea unor ateliere de creaţie pentru copii, inclusiv pentru cei care provin din medii defavorizate. Atelierele se vor desfăşura în şcolile orădene, începând din această săptămână, dar şi în câteva localităţi din judeţ. La iniţiativa directorului artistic Florian Silaghi, însă, regizorul a fost de acord să mai organizeze un astfel de worskhop, duminică, 18 ianuarie, şi pentru spectatorii teatrului.

„Ideea proiectului Itinerances a fost să scoată în evidenţă valorile europene, cu accent pe drepturile omului", a spus, pentru cotidianul Crişana, Luis Montoto. Unul dintre aceste drepturi este cel la libera exprimare. Iar regizorul a transpus această idee în ateliere sale. România este cea de-a treia ţară în care Luis Montoto susţine workshop-uri de creaţie cu păpuşi, după Cehia şi Franţa, iar Oradea este al doilea oraş, după Arad.

„Alegem penrtu aceste ateliere copii mai mari de 10 ani pentru că aceştia au deja ideea lor despre societate şi identifică problemele din jur", a mai spus regizorul.

Pentru dezvoltarea personalităţii

Aceştia primesc teme generale, similare cu cele pe care le trăiesc zilnic, iar păpuşile şi decorurile sunt pe măsură. Păpuşile reprezintă părinţi, elevi, profesori, iar decorurile parcul, camera, sala de clasă. Copiii îşi pot alege liber o situaţie, trăită sau nu, pe care vor să o scoată în evidenţă şi învaţă să o pună în scenă prin intermediul păpuşii. Astfel, cum spune Montoto, ei învaţă să se exprime creativ şi deprind noţiuni care stau la baza păpuşăriei şi pe care le pot aplica ulterior acasă. Învaţă să-şi contureze şi să-şi susţină puncte de vedere, să se descopere, să se înţeleagă şi să lucreze în echipă.

„Pentru copiii care vin din medii defavorizate, fie că e vorba de sărăcie sau de boală, păpuşa devine terapeut. Ei au ocazia de a se descărca emoţional, de a-şi spune problemele prin intermediul păpuşii. În plus, pentru ei e şi un mod distractiv de a-şi petrece timpul, la care, altfel, nu au acces", a mai subliniat regizorul.

Fie că este vorba despre rolul terapeutic sau cel creativ al păpuşii, copiii orădeni au astfel ocazia de a-şi dezvolta personalitatea. De altfel, proiectul „Itinerances" a avut un impact pozitiv şi a deschis noi orizonturi, la toate nivelele.

„Teatrul Regina Maria, reprezentat de trupa Arcadia în cadrul Itinerances, este la prima coordonare a unui proiect european de asemenea anvergură", a spus directorul artistic al trupei Arcadia, Florian Silaghi. Acesta a mai precizat că întregul personal implicat a făcut un important pas înainte, la nivel profesional. Astfel, cei implicaţi au aflat cum se construiesc măşti gigantice pentru spectacole, cum se realizează decoruri 3 D pe calculator sau cum se mânuiesc marionetele cu fire (tehnică folosită la puţine teatre din România). În plus, actorii au văzut ce înseamnă să joci într-o limbă străină (cehă şi franceză), iar instituţia a câştigat o vizibilitate mai mare prin intermediul turneului internaţional de amploare realizat cu spectacolul „O mie şi una de frontiere".