Cartea românească ne ajută să ne cunoaștem istoria României, marile personalități care au apărat Țara, care au dat strălucire limbii române.

Prin carte afli despre marile personalități cultural-științifice ale lumii printre care și mulți români care au contribuit la progresul omenirii, cartea te poate ajuta să crești și să rămâi român, prin carte românii din afara granițelor au aflat că sunt români, dar au aflat în special că pot cunoaște istoria noastră, dăinuirea poporului român în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, iar în ultimele decenii, prin descoperirile arheologice au aflat un lucru foarte important, fundamental, recunoscut de tot mai mulți oameni de știință și anume că civilizația europeană s-a dezvoltat de-a lungul timpului în jurul Munților Carpați și de-a lungul marelui fluviu, Dunărea.

Iată motive suficiente pentru care "Vatra Românească" - Filiala Bihor de mai mulți ani adună cărți pe care le trimite românilor din Basarabia, Maramureșul istoric, Ungaria, Serbia. În ultimii ani în județul Bihor vin acasă în fiecare an elevi și cadre didactice aduși de președintele Asociației "Morărița", Tiberiu Morar, care au în suflet sentimentul Neamului din care fac parte, lui nu-i e teamă să fie patriot, ba are mândria de a aparține unuia dintre popoarele lumii ce poate sta orcând în "piața demnității umane", un popor ce în istoria sa nu a atacat o altă țară, și-a apărat doar fruntariile, „sărăcia, și nevoile, și neamul".

Auzind că românii din dreapta Tisei, din Maramureșul istoric sunt în Oradea, l-am contactat pe prietenul nostru Tiberiu Morar, rugându-l ca împreună cu oaspeții lui și ai noștri să ne facă o vizită la sediul "Vetrei Românești", Filiala Bihor. Domnul Tiberiu Morar s-a bucurat pentru invitație și a venit la sediul nostru pe strada Patrioților. În momentul de față sediul este un depozit de cărți adunate pentru a înființa două biblioteci cu carte românească în Republica Moldova. În fruntea delegației se află, ca întotdeauna, bunul român, doctorul Ion M. Botoș. După o scurtă alocuțiune de bun venit i-am invitat pe românii din Maramureșul istoric să-și aleagă din miile de cărți câte două cărți, pe care le doresc.Câteva minute românii din Maramureșul istoric nu au mai văzut pe nimeni în jur, doar cărțile din fața lor. După ce și-au ales fiecare câte două cărți, s-au uitat la noi, expresia fețelor lor ne spunea cum că ar fi dorit să-și aleagă mai multe cărți. Simțind dorința lor, eu și Ioan Chivari i-am invitat să-și aleagă mai multe cărți, fapt care s-a și întâmplat. Am numit acest eveniment "bucuria cărții", a cărții românești donate românilor de peste graniță care duc dorul de țară și de cartea românească.

Cartea a avut și va avea întotdeauna o importanță colosală. Dornici de înălțarea neamului prin carte în 1852 Avram Iancu împreună cu Simion Balint și Axente Sever  au donat bani pentru înființarea unei "asociații literare române" pentru românii ardeleni. Întărirea solidarității românilor prin cultură, progresul și luminarea românilor au fost întreținute prin apărarea, cultivarea limbii române, înființarea de biblioteci de interes național. Astăzi putem afirma cu mândrie despre eforturile făcute de mari intelectuali români din Ardeal pentru înființarea unor asociațiuni precum ASTRA (1861), fondarea și editarea revistei "Transilvania" (1868) ce urmărea îmbunătățirea învățământului în limba română, asociațiuni ce au pregătit înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Acest frumos moment care ne-a bucurat pe toți s-a întâmplat datorită dumneavoastră, dragi români din Bihor, generoși, care ați înțeles că poporul român nu e doar cel de acasă, dintre granițe, ci e și cel din afara Țării, din vecinătatea frontierelor, dar și din pretutindenea unde se vorbește limba română. România este chemată să ajute frații de peste graniță să crească români și în veci să rămână români, generația de azi și de mâine are datoria sfântă de a aduce acasă Basarabia, vrednicia românească să dăinuie în vecie, apărând fruntariile Daciei, apărăm neamul românesc. Întâlnirile cu frații de dincolo de granițe sunt câștiguri naționale și care se cuvin a fi cultivate, în felul acesta vom putea învinge pas cu pas nedreptățile și dificultățile puse în fața noastră, a românilor, de forțe potrivnice Unirii, vor fi o hrană sufletească pentru români, aceste manifestări mențin idealurile solidarității naționale, duhul Unirii de la Alba Iulia. Asemenea întâlniri organizate de "Vatra Românească" precum și de Asociația "Morărița" emană acele raze de lumină care pot da sens idealurilor solidarității naționale, pot netezi drumul spre Unire. Intelectuali precum Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Aurelian Silvestru fac parte din acei români care dau mersul spre evenimentele care aduc Basarabia spre țară.

De la început până la sfârșit, spunea marele A.D.Xenopol, datoria elementului bun este lupta în contra răului. Acești mari intelectuali români sunt partea aleasă a națiunii, suflete nobile, înțelepte ale românilor care pot satisface speranțele românilor, este condiția esențială a unui popor ce poate arunca "raze de strălucire asupra unei nopți ce poate fi de durată dacă nu ne trezim".

Tot Xenopol spunea: "Când un popor coboară în cumpăna lumii poartă el însuși vina acelei degradări" și că "Dacă slăbim în afară, înseamnă că suntem slabi înlăuntru".

Răul de afară este întreținut de răul dinlăuntru, iar dezbinarea dinlăuntru este o slăbiciune a noastră, a tuturor de care am putea scăpa prin apel la conștiința individuală care o determină pe cea națională. Înălțarea sau decăderea unei țări depinde de elementul ce predomină, cel bun sal cel rău, în lupta permanentă cu întunericul care nu este departe. Cred că mai avem un drum lung de parcurs pentru a face diferență între bine și rău, atunci, doar atunci nu vom mai avea eșecuri naționale. Nu este prea greu să facem diferența între bine și rău, este vorba de un autocontrol, al gândurilor și trăirilor, iar fapta bună este singurul criteriu de a defini binele.

Putem merge pe calea binelui? Da, putem, dacă îi ascultăm pe cei ce știu! Și în România sunt mulți români care chiar știu ce trebuie să facem pentru a avea o cale bună.

Marșul tinerilor unioniști români din Chișinău, Iași, București mi-a produs o mare bucurie, dar mi se pare că România încă doarme.

Guvernanții se uită cu teamă ce va spune Europa. Văd o Românie timidă. Românilor parcă nu le vine să creadă că Basarabia ar putea veni acasă. Mă așteptam la o mare sărbătoare românească în Capitală, la o primire înălțătoare a tinerilor din Basarabia, la o sărbătoare grandioasă. Nu-i nicicând prea târziu, poate data viitoare.

Prof. Teodor David

Apel către bihoreni

Ne mai lipsesc 2.000 de cărți pentru a putea înființa două biblioteci în Republica Moldova. Obiectivul îl putem îndeplini numai cu ajutorul dumneavoastră. Vă mulțumesc.