Poate cel mai frumos cadou artistic pe care îl vor primi orădenii la ediţia actuală a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, spectacolul de operă "Aida" se va juca în data de 26 septembrie. Este prima co-producţie a Teatrului "Regina Maria", alături de Vox Opera şi aduce în faţa publicului orădean nume sonore, solişti care au debutat pe marile scene ale Italiei şi şi-au câştigat recunoaşterea în întreaga lume.

Spectacolul de operă "Aida" (muzica de Giuseppe Verdi, libretul de Antonio Ghislanzoni) a avut premiera la Cairo în 24 decembrie 1871. Opera, o adevărată dramă romantică, a fost compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical de la Cairo şi este considerată nu doar una dintre cele mai importante opere ale lui Verdi, ci o culme a operei în general. Aşa cum explică preşedintele Agenţiei Vox Opera, Ioan Vrăsmaş, "Aida" a fost gândită de la bun început ca o operă monumentală, iar montarea ei la Oradea a fost un act de curaj din partea Teatrului "Regina Maria" şi a agenţiei atât în ce priveşte bugetul, cât şi impresionanta desfăşurare de resurse umane necesare. "Nu este un spectacol din care se vor câştiga bani", a explicat Ioan Vrăsmaş. Mai degrabă, această coproducţie poate fi privită ca un cadou oferit orădenilor în cadrul FITO, ţinând cont că preţurile biletelor pornesc de la 20 de lei (balcon) şi ajung la 60 de lei (lojă centrală). Nu e de mirare că spectacolul se va juca o singură dată, mai ales că distribuţia este copleşitoare prin sonoritatea numelor prezente.

Distribuţie de excepţie

Astfel, rolul titular, Aida, îi revine celebrei soprane Carmelia Apollonio, diva de prim rang a marilor scene internaţionale, figură emblematică a Teatro Alla Scala din Milano, care lucrat cu nume ca Ricardo Muti sau Franco Zefirelli. Rolul regelui etiopian îi revine nu mai puţin celebrului bariton Alfio Grasso, recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi solişti de operă ai lumii din ultimele două decenii. Partiturile sunt completate de nume mari, solişti de calibru, din Italia şi România cum sunt: tenorul Angelo Forte, mezzo-soprana Liliana Matei Ciuca sau basul Ioan Vrăsmaş. Şi pentru că vorbim de o operă monumentală, orădenii vor avea ocazia de a remarca ce înseamnă o desfăşurare de resurse umane pe scenă: un cor de 35 de persoane, o orchestră de 40-45 de persoane, la care se adaugă personajele principale şi secundare şi figuraţia. Regia spectacolului este semnată de Horia Ballint, unul dintre artiştii orădeni cu cea mai prestigioasă carieră internaţională din ultimii ani, care promite publicului un spectacol tradiţional de operă. Scenografia este semnată de Vioara Bara, care a pariat pe un decor minimalist pentru a degaja spaţiul scenic, în timp ce costumele sunt împrumutate de la teatrul din Constanţa. Spectacolul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Cristian Sandu, profesor al Academiei de Muzică din Cluj, supranumit El Mago în presa italiană pentru prestaţiile sale ireproşabile. Şi pentru ca reţeta să fie perfectă, corul şi orchestra reprezintă trei instituţii de prestigiu din Cluj, Opera de Stat, Opera Maghiară şi Filarmonica Transilvania, fiind aleşi pentru acest spectacol oameni care au mai participat la punerea în scenă a operei "Aida".

În întâmpinarea publicului

"Am decis să facem acest spectacol în primul rând pentru că în Oradea nu aevm o operă instituţionalizată, în schimb, apetitul orădenilor pentru operă este foarte mare", a precizat managerul Teatrului "Regina Maria", Daniel Vuclu. "Am vrut să realizăm, în sfârşit, un spectacol de operă profesionist, de la decor şi recuzită, la o distribuţie de excepţie. Astfel, în loc să vadă un spectacol încropit, publicul va vedea operă în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum există pe marile scene ale lumii", a mai spus managerul. Daniel Vulcu a mai menţionat că nu este exclusă o reprogramare a spectacolului în viitor. În plus, pentru că recuzita şi scenografia sunt făcute de Teatrul "Regina Maria" şi rămân în teatru, este posibil ca, pe viitor, spectacolul să fie "plimbat" şi în alte oraşe din România. Orădenii care vor să vadă opera "Aida" au ocazia vineri, 26 septembrie, de la orele 19.00. Biletele se pot cumpăra de la agenția teatrului și online de pe www.biletmaster.ro.