După un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată, Casa Darvas-La Roche și-a redeschis porțile, pentru a-și primi vizitatorii.

Deschiderea oficială trebuia să aibă loc pe terasa muzeului, însă timpul nu a ținut cu organizatorii.

„Salutări din Oradea” este titlul frumosului album dedicat urbei de pe Crișul repede, pe care cei care au trecut miercuri seara pragul Casei Darvas - La Roche l-au primit la intrare, în semn de invitație și cu toate măsurile de siguranță ce trebuie respectate, incluzând între coperți chiar și o mască de protecție cu însemnele imobilului. Autorul albumului, Sorin Mărgărit, a reușit să aducă pentru public imagini care nu s-au mai văzut.

„La finalul acestui proiect, avem cu toții motive să fim mândri că în orașul nostru, în urmă cu peste 100 de ani, s-a construit acest imobil atât de important, practic o bijuterie arhitecturală, în stilul caracteristic al epocii respective. Avem, apoi, prilejul să fim mândri, pentru că orașul nostru are acest imobil reabilitat la un nivel de calitate foarte bun, un imobil care va contribui la dezvoltarea vieții spirituale a orașului nostru”, a spus, printre altele, viceprimarul Mircea Mălan, în deschiderea evenimentului.

Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă care acum găzduiește Muzeul Art Nouveau, fiind pregătită să își primească vizitatorii orădeni și din întreaga lume.

 

„La Belle Époque”

Sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas-La Roche, situată pe strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expoziţii permanente dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque” - reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoraţii, documente), expoziţii temporare, una de la Muzeul parfumului din Bucureşti şi una dedicată artei vestimentare Art Nouveau (curator Iulia Gorneanu), proiecţii de tip video mapping în camera copilului, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă, teatru şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul Art Nouveau, din material de lemn de esență tare. 

„Reabilitarea acestui muzeu s-a făcut pe două paliere: o dată, interiorul și reabilitarea clădirii, de care s-au ocupat colegii noștri de la DMPFI (Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională) din cadrul Primăriei Oradea, coordonați de domnul viceprimar Mircea Mălan, și amenajarea muzeală din interior, de care s-a ocupat Muzeul Orașului Oradea. Îi mulțumesc doamnei Angela Lupșea, pentru tot efortul pe care l-a depus pentru această amenajare. Mai mult, toată amenajarea din acest muzeu s-a făcut sub atenta supraveghere a Castelului Peleș, reprezentat la eveniment de doamna Macrina Oproiu. Mulțumesc Comunității Evreiești, pentru că Darvas Imre a fost un reprezentant al acestei comunități... Mai avem în viitor în plan deschiderea Muzeului Francmasoneriei, astfel încât zestrea muzeală a orașului nostru va fi din ce în ce mai bogată”, a spus viceprimarul Florin Birta.

 

Locuința „La Belle Époque”

Vila Darvas-La Roche a fost construită în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (comercianți, industriași, bancheri, înalți funcționari) la Oradea între 1909-1912, care formau o pătură socială dinamică, înstărită și educată. După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianți și avocați, membrii elitei orașului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informații despre stilul lor de viață.

La parterul vilei, vizitatorii pot descoperi o sală de primire cu suveniruri, o cafenea, dar şi un panou interactiv cu 12 zone ilustrate care, odată atinse, declanşează o serie de animaţii video, însoţite de sunete. Toate aceste zone reprezintă detalii ce caracterizează perioada Art Nouveau din Oradea, inclusiv moda, decoraţiuni interioare şi un portret sculptat al lui Darvas Imre, proprietarul iniţial al casei.

„Muzeul Art Nouveau este găzduit în Casa Darvas-La Roche, emblematică pentru arhitectura Seccesion vienez. Casa prezintă ca expoziţie permanentă muzeală atitudinea Art Nouveau, societatea în schimbare. Am considerat că oamenii care văd palatele din Oradea trebuie să vadă şi cum erau interioarele de epocă. Comanditarii care locuiau în 1910 într-un astfel de palat aveau mobilierul pe care l-am pus noi în valoare, ne bucurăm că încă există”, a spus și Angela Lupşea, directorul Muzeului oraşului Oradea. 

La etajul întâi, vizitatorii pot admira interiorul camerelor, aşa cum erau acestea locuite la început de secol XX: sufrageria pentru primirea musafirilor la recepţii şi mese festive, salonul domnilor, salonul doamnelor, camera servitoarei, bucătăria, cămara şi baia.

Sufrageria servea și pentru primirea musafirilor mai aleși, cu ocazia unor recepții, mese festive. Mobilierul a fost realizat din lemn masiv, de esențe tari, de obicei, compus din elemente cu o tonalitate închisă, locul central fiind ocupat de masă.

Salonul doamnelor (salonul sau camera de recepție) era și locul vieții sociale, fiind mobilat cu cele mai elegante și scumpe corpuri de mobilier, având un regim special. Interiorul salonului doamnelor are un caracter eclectic. Este prezentă garnitura de salon biedermeier: o canapea cu o masă frumoasă cu picioare sculptate, cu două scaune tapițate, cu un material cu imprimeu floral.

Accesul în dormitor, cu mobilier din lemn de paltin vopsit alb, moştenit de la ultimul proprietar, este restricţionat de un glasvand, însă se poate observa stilul plăcut al mobilei, cu multe ornamente, în linii curbe şi aurite, patinat în tonuri fine. În dormitor s-a păstrat mobilierul familiei Simon, care a cumpărat vila în anii ’30.

„Faptul că o încăpere din acest muzeu va păstra numele familiei mele este pentru mine emoționant și deosebit de onorant, mulțumesc din suflet. A fi părtaș la un asemenea eveniment este un act istoric. Mă bucur că acest imobil nu a fost lăsat în paragină, ci a fost cumpărat de Primărie, că doamna directoare Lupșea, din prima clipă, a pus atâta suflet în amenajarea acestui spațiu. Sper să ne bucurăm de acest muzeu mulți ani la rând”, a spus Iudith Simon, moştenitoarea familiei care a deţinut casa.

Camera copilului situată la etajul I al vilei a fost transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se îmbină cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Acest tip de atracție nu se găsește momentan în nici un alt muzeu de pe teritoriul țării. Animația urmărește etapele unui vis, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit. Programul durează 10 minute, iar accesul este permis pentru maxim 5 persoane în același timp. Panoul de interactiv este situat în camera de așteptare, care, atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit. Prin intermediul lui vizitatorii sunt introduși în povestea casei.

Partener al Muzeului Orașului Oradea, privind amenajarea muzeală este Muzeul Național Peleș.

„Ce s-a obţinut aici este un muzeu extrem de modern, extrem de complex, care poate să concureze foarte bine cu muzee de profil din Europa, în special cele din peisajul din Budapesta şi din Viena”, a spus la evenimentul de inaugurare Macrina Oproiu, curator al Muzeului Naţional Peleş.

Vizitatorii pot descoperi povestea Casei Darvas – La Roche prin intermediul unor tablete. Povestea fiecărei încăperi este descrisa în trei limbi: română, engleză și maghiară.

Amenajarea muzeală a fost gândită special pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a experimenta fiecare colț al muzeului, prin activități diverse: de la fotografierea în camerele expoziționale în diferite ipostaze, servirea cafelei, relaxarea pe canapelele din saloane și până la probarea unor accesorii de epocă.

Muzeul pune la dispoziție și un spațiu special amenajat pentru primirea vizitatorilor, dotat cu locuri de așteptare, shop de suveniruri și corner foto.

„Nu în fiecare zi apare în Oradea ceva ce nu este nici în ţară şi nu ştiu dacă este în ţările din regiune. Astăzi, în Casa Darvas-La Roche, există, deja, în sfera culturală, nu doar orădeană, o perlă a culturii. Este o reparație morală, o reparație culturală, o reparație muzeistică, o reparație care, după toate normele occidentale, după toate normele nord-americane, s-a lucrat profesionist, și aveți aici, la Oradea, în acest an, 2020, acest muzeu, care este un organism viu. Cu siguranță, Casa Darvas-La Roche, va fi obiectivul zero în mediul cultural orădean”, a spus, în încheiere, Alexandru Chituţă, reprezentant al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.  

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea contractului de execuţie a fost 5,7 milioane lei cu TVA, executantul lucrărilor de restaurare fiind S.C. Constructorul Sălard.

 

Programul muzeului

Muzeul Art Nouveau este deschis începând de joi, 20 august, de marți până duminică (cu excepția sărbătorilor legale). În perioada 1 aprilie - 31 octombrie, muzeul este deschis între orele 10.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00), iar în perioada 1 noiembrie - 31 martie, muzeul este deschis între orele 09.00 – 17.00 (ultima intrare la ora 16.00). Programul proiecțiilor de tip video-mapping este de 10 minute, accesul la el se face pentru maxim 5 persoane.

Din cauza spațiului limitat și pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, intrarea în Casa Darvas-La Roche se face din oră în oră (la oră fixă), vizitele având o durată de 45 minute. Vizitarea etajului se realizează cu distanțare socială, fiind permis accesul a maxim 15 persoane în același timp.