Cascadă la Palatul Baroc
În sălile Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişului din Oradea, s-a deschis ieri o inedită expoziţie, intitulată "Cascada", care este rezultatul efortului artistic a 30 de membri ai Uniunii „Kapos Art", din Kaposvár - Ungaria, şi cuprinde lucrări realizate în tehnica tiparului digital. Evenimentul este organizat de Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor", în parteneriat cu Asociaţia din Ungaria, şi reprezintă a treia colaborare dintre cele două instituţii, ultima fiind expoziţia de pictură "Imagine fără imagine", organizată în anul 2009. Expoziţia a fost prezentată de dr. Aurel Chiriac, directorul Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor", Vörös András, preşedintele Uniunii „Kapos Art", şi de Halmos Klára, vicepreşedintele Uniunii „Kapos Art".
"Această expoziţie, cu titlu semnificativ, Cascada, se datorează bunei colaborări care există de atâţia ani între instituţia noastră şi Uniunea Kapos Art, din Ungaria, reprezentată în această zi de cei care au fost şi sunt sufletul acestei Asociaţii - Halmos Klára şi Vörös András. Alături de ei sunt membrii Asociaţiei, din care fac parte şi două orădence Rob Ibolya şi Hollo Kinga", a spus Aurel Chiriac, menţionând că prima colaborare între Muzeu şi Asociaţia din Ungaria datează din anul 1996. Prin urmare, numele Uniunii Artistice "Kapos Art" nu este necunoscut la Oradea. În anul 2004 a fost prezentată la Oradea a V-a expoziţie internaţională "Mail Art", iar în anul 2009 a fost organizată expoziţia comună româno-maghiară, la "Rovex", în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. Tema dominantă a prezentei expoziţiei este "Cascada". Lucrările au fost realizate, în mare parte, în tabăra de creaţie denumită "Fundaţia Taberei de Creaţie Internaţională din Barcs", care a fost înfiinţată de Uniunea Kapos Art. Imaginile proiectate pe calculator au fost printate pe material textil transparent. Dintre orădeni, sunt prezente în expoziţie cu lucrări artistele Hollo Kinga şi Rob Ibolya. Mesajul artiştilor maghiari a ajuns la cei prezenţi graţie traducerii făcute la vernisaj de Vasile Sarca, muzeograf, şi de Szilagyi Maria, conservator în cadrul Muzeului. Lucrările au făcut obiectul unei expoziţii deschise şi la Cluj-Napoca, în cadrul Muzeului de Artă.
Expoziţia de la Oradea rămâne deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul Baroc, B-dul Dacia nr. 1-3), în sălile Secţiei de artă, timp de aproximativ trei săptămâni. Aurel Chiriac a anunţat că următoarea expoziţie va avea loc în septembrie, până atunci invitându-i pe orădeni să viziteze atât expoziţiile deschise la Palatul Baroc, cât şi cele de la celelalte muzee din Oradea, cum ar fi expoziţia de costume populare de la Muzeul "Aurel Lazăr".
nu ne mai furati tara handicapati mintal ce sunteti voi bozgori imputiti afara din aceasta tara nu ne mai obligati sa invatam maghiara prostilor si incultilor