Orădeanul Thurzó Zoltán și-a propus să intre în Cartea Recordurilor cu „The longest marathon playing keyboard / piano by an individual” 2021 - Cel mai lung maraton de cântat la clape/ pian de către o persoană”. Țelul pianistului este să depășească recordul actual, de 127 de ore, obținut în urmă cu șase ani de un indian.

Pianistul orădean Thurzó Zoltán vrea să depășească recordul actual, ridicându-l la un nivel mai înalt, și anume: 130 de ore.

În perioada 30 noiembrie-5 decembrie 2021, orădeanul Thurzó Zoltán va încerca să depășească recordul Guinness World Records privind „Cel mai lung maraton de cântat la clape/ pian de către o persoană”.

Strategia lui este ca, timp de două zile și jumătate, să cânte în continuu, pentru a acumula 300 de minute. Totul se va petrece contratimp, artistul va dormi pe scenă, unde i se va monta un pat.

După acest eveniment, artistul intenționează să realizeze încă șase manifestări de acest gen, organizate anual, toate având în centrul lor pianul.

Intervalul 30 noiembrie-5 decembrie a fost solicitat de muzician încă din 5 ianuarie 2021, la Guinness World Records, care are sediul la Londra.

„Rezervarea a fost făcută la timpul potrivit, astfel încât această manifestare se va desfășura anul acesta, la noi, la Oradea, și nu pe vreun alt continent”, a anunțat Thurzo Zoltan, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, menționând că aprobarea de la Guinness World Records a sosit pe 27 aprilie.

Pianistul se antrenează de mai bine de trei ani și jumătate, nu doar pentru acest GWR, ci și pentru celelalte încercări.

„Toate aceste provocări necesită pregătiri intense și antrenamente serioase, atât la nivel fizic, cât și mental”, le-a mărturisit artistul jurnaliștilor.

În urmă cu aproape doi ani, Kinga Sebestyen a pus România în Cartea Recordurilor, după ce peste 1500 de persoane au participat în municipiul de pe Crișul Repede la cea mai mare oră de Kangoo Jumps din istorie.

„The longest marathon playing keyboard / piano by an individual”  2021 (Cel mai lung maraton de cântat la clape/ pian de către o persoană) a fost obținut în perioada 11-17 octombrie 2015, de Mrityunjay Sharma, în New Delhi, India, care a cântat 127 de ore 8 minute și 38 de secunde. Thurzó Zoltán vrea să depășească recordul actual, ridicîndu-l la un nivel mai înalt: 130 de ore.

Un maraton de acest gen implică rezistență foarte mare și un repertoriu foarte amplu, după cum a mărturisit pianistul. Tot acest demers se va desfășura la Universitatea Partium, sub umbrela Asociației Culturală Classic Arts a pianistului.

„Această încercare implică și o echipă de 20 de persoane. În decurs de patru ore, se vor schimba toți cei care vor lucra în jurul meu. Nicio secundă nu poate să lipsească, iar evenimentul se va filma cu patru camere”, a mai spus orădeanul.

Thurzo și-a propus să înființeze un muzeu al istoriei muzicii în orașul nostru (cu manuscrise, fotografii etc.), care să fie accesibile tuturor.

„Pentru aceasta am nevoie de o clădire, pe care am văzut-o deja, în valoare de jumătate de milion de euro. Echipamentul muzeului ar costa 150.000 de euro, iar eu, din concertele mele, nu pot să acumulez o asemenea sumă, pentru a înființa muzeul. Fac asta în memoria bunicului meu, Thurzo Sandor”, a precizat pianistul.

Thurzó Zoltán și-a propus să arate lumii că la Oradea se pot face lucruri serioase și să atragă privirea lumii internaționale spre orașul nostru.

„În data de 30 noiembrie, la ora 8.00, va începe acest program de depășire a recordului, iar în data de 5 decembrie, sâmbăta seara, la ora 11.00, vom termina. În total, sunt 139 de ore. După fiecare oră de cântat, primesc cinci minute din partea Guinness, pe care pot să le acumulez cum doresc: fie merg la toaletă, fie acumulez aceste minute pentru a putea dormi. Nu va fi ușor, având în vedere că un observator independent mă va cronometra în permanență”, a adăugat acesta.

Pianistul a precizat că această încercare nu ar fi putut avea loc fără sprijinul sponsorilor, costurile ridicându-se la 15.000 de euro. Numai diploma cu analiza documentației costă aproape 2.000 de euro.

„Invit firmele și pe toți cei care doresc să fie prezenți la această încercare, pentru că pot oferi o publicitate nu numai națională, ci și internațională”, a mai punctat artistul.

Orădenii vor putea fi martorii direcți ai încercării pianistului de a depăși recordul mondial de la Universitatea Partium, întrucât concertele vor fi deschise publicului.

În acest demers, Thurzó nu beneficiază de sprijin din partea autorităților.

„Am solicitat sprijin din partea Primăriei Oradea, însă ceea ce a oferit municipalitatea este nesemnificativ... Așadar, merg înainte fără sprijinul Primăriei Oradea. Am depus și la Consiliul Județean Bihor proiect de finanțare. Evident, că fiecare instituție a spus că va sponsoriza și va ajuta financiar, lucru care ar ajuta orașul să devină mai cunoscut peste hotare”, a concluzionat pianistul.

Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea pe 13 ianuarie 1983. A început studiile muzicale la cinci ani, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) a apărut în primul concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca elev al compozitoarei și profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes la secția de pian a Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de Lucia Pârvănescu și Nicoleta Badea-Ficuţ. În 2006 a obținut diplomă de pianist, profesor de pian ca student al Nicoletei Badea-Ficuţ. În timpul studenției a avut ocazia să lucrze cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.