Ciutelec şi Popeşti - Manifestări comemorative Constantin Mălinaş
Programul va debuta la ora 10.00, la casa natală a prof. dr Constantin Mălinaş, cu slujba de sfinţire a plăcii comemorative, realizată de organizatori, urmată de momentul dezvelirii publice în prezenţa familiei: Laura Mălinaş, mama profesorului, copii Anca şi Titel, sora Otilia Ştefanovici. De la ora 11.00, în sala festivă a Şcolii din Popeşti, artiştii fotografi profesionişti Gheorghe Petrila şi Constantin Demeter vor vernisa expoziţia de fotografie „Pe urmele lui Constantin Mălinaş", în calitate de autori, în prezenţa elevilor liceeni şi a corpului profesoral al şcolii, precum şi a tuturor invitaţilor prezenţi. Între orele 11.30-13.30, se vor desfăşura lucrările Simpozionului public „Dăinuiri culturale judeţene", dedicat omagierii prof. dr. Constantin Mălinaş, fost profesor al Şcolii din Popeşti, cuprinzând prezentarea de materiale referitoare la viaţa şi activitatea profesorului Mălinaş, urmate de prezentarea şi lansarea primului număr pe anul 2012 al revistei Familia Română şi al gazetei Apşa din Maramureşul Istoric. Evenimentul omagierii publice a personalităţii culturale de excepţie a prof. dr. Constantin Mălinaş, la trecerea a doi ani în eternitate, rămas un corifeu şi ctitor cultural naţional, se va încheia cu programul artistic oferit de elevii şcolii din Popeşti, dar şi din alte şcoli ale judeţului.
La eveniment sunt invitate şcolile bihorene, instituţiile de cultură, pe care le-a slujit sau unde a lucrat, spre folosul comunităţii, cu dragoste, cu cinste şi omenie! Informaţii suplimentare despre organizarea manifestărilor se pot afla la tel. 0744/479.000 - Tiberiu Moraru.
Vă prezentăm mai jos câteva fragmente din materialele prezentate la simpozionul din 18 Noiembrie 2011: Demers onorant pe Valea Bistrei- Blazonul personalitãţii culturale, profesor dr. Constantin MÃLINAŞ - nume propus Şcolii din Popeşti
Gheorghe CIOBAI - Preot Biserica Albã din Marghita: ,,Profesorul dr. Constantin Mãlinaş a fost descendent dintr-o veche familie nobiliarã din Transilvania, aceea a Bruckentalilor de vest, cu o mare aplecare spre carte, respectând tradiţia culturalã a înaintaşilor şi în ton mereu cu preocupãrile culturale ale pãrinţilor şi fraţilor. Întreaga viaţã şi-a dedicat-o studiului aprofundat al vechilor valori culturale româneşti, în general şi bihorene in special. Preocupat de istoria iluminismului românesc din Transilvania şi corifeii acestuia, indiferent de strana din care proveneau, a fost fascinat de clasicii literaturii române şi universale cãrora le-a dedicat studii savante. Profesorul dr. Constantin Mãlinaş a rãmas cunoscut ca un bibliotecar de vocaţie, care a publicat numeroase cãrţi şi zeci de studii in domeniile bibliologiei şi biblioteconomiei. A fost de asmenea un expert atestat în domeniul manuscriselor şi al cãrţilor vechi. Acum când sãrbãtorim 151 de ani de la înfiinţarea ASTREI la Sibiu, vom aminti faptul cã bunicul sãu dupã mamã - Ioan Mierea, la data de 15 Septembrie 1921 a primit diploma de membru pe viaţã al Astrei, semnatã de preşedintele Andrei Bîrseanu, secretarul Romul Simu şi prevãzutã cu sigiliul oval. De menţionat faptul cã acesta este un document extrem de rar, dupã ştiinţa noastrã singurul gãsit pânã acum in Bihor."
Tiberiu MORARU - Preşedintele Asociaţiei culturale MORÃRIŢA: Colaborarea şi prietenia familiei profesorului MÃLINAŞ sunt repere generoase între douã hotare ale timpului. Amintirea clipelor frumoase când îi aşteptam pe domnul profesor însoţit de distinsa doamnã Elena, la o clãtitã ori plãcintã şi o canã cu vin bun de Popeşti, cu poveşti simple rostite molcom în graiul specific Vãii Bistrei, apoi deschiderea drumurilor dragi cãtre Maramureşul Istoric, mai târziu cãtre Baia Mare însoţiţi de feciorul meu Radu, astãzi le oprim în suişul dealului de odihnã al Mãnãştiurului în Cluj...Evocarea personalitãţii profesorului MÃLINAŞ la Popeşti, locul unde a ţinut catalogul generaţiilor liceenilor de faimã ai şcolii, poate însemna pecetea de valoare atribuitã şcolii din Popeşti, prin numele sãu ! Cu siguranţã, vor fi multe provocãrile legate de personalitatea multiculturalã a profesorului Mãlinaş, prin care şcoala din Popeşti va creşte! Spre folosul şi înţelepciunea elevilor, a dascãlilor şcolii, a întregii comunitãţi popãscane!
Crăciun PARASCA: - Un intelectual de marcă al Bihorului, Constantin Mălinaş s-a născut la 21 mai 1943, la Buzău, unde părinţii săi, Dumitru şi Laura, s-au refugiat temporar în urma Dictatului de la Viena, şi-a petrecut copilăria în satul Ciutelec, situat pe Valea Bistrei. A urmat şcoala primară în localităţile Bistra,Almaşu Mare şÎ Popeşti, frecventând apoi liceele,,Samuil Vulcan" din Beiuş şi ,,Emanuil Gojdu" din Oradea. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj -Napoca în anul 1967, după care a profesat la şcolile din Bogei, Ciutelec şi Liceul din Popşti. Între anii 1971-1978, este directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea, ca ziarist la redacţia culturală a cotidianului Crişana, consilier cultural la Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor şi din anul 2001, până la pensionare director al Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai" Oradea. Constantin Mălinaş a fost un luptător pe toată durata vieţii. Şi-a prelungit existenţa mărturisind şi scriind, până în ultimele clipe ale vieţii. Stau mărturie în acest sens, cărţile Eminescu în arta medaliei şi Dinastia unei familii de bibliotecari pe care nu a ajuns să le prezinte personal publicului. Pentru activitatea sa deosebită, a fost distins cu premii literare, medalii şi diplome de merit, iar noi, colegi, prieteni şi colaboratori, îi promitem o vie şi eternă recunoştinţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
Ion Botoş - Preşedintele Fundaţiei DACIA - Maramureşul Istoric -Ucraina, membru în colegiul de redacţie al revistei Familia Românã, redactor Radio România: Doresc sã vã salut în numele redactorului şef al revistei Familia Românã, dr. Teodor Ardelean. Ceea ce sa dovedit astãzi aici la dumneavoastrã, iniţiativa ca pe viitor aceastã instituţie de învãţãmânt sã poarte numele profesorului Constantin Mãlinaş, este un noroc foarte mare pe care poate nu îl puteţi înţelege acum. Odatã vã spun cã fondatorul revistei Familia Românã va rãmânea pentru totdeauna profesorul Mãlinaş. Este cea mai popularã şi mai popularizatã revistã din lume. Practic, este cunoscutã în toatã lumea unde trãiesc români. De asemenea, şcoala dumneavoastrã va avea acest model de popularizare, de comunicare cu românii din toatã lumea. Eu personal l-am cunoscut pe Constantin Mãlinaş-a fost unbun prieten al românilor din Ucraina, şi al familiei. Totodatã l-am recunoscut ca unul dintre cei mai mari români din aceastã ţarã. Sã mã credeţi cã eu cunosc foarte multe personalitãţi atât din ţarã cât şi dinafarã, dar aşa un suflet mare de român nu mai existã în România ! Aş dori sã vã transmit şi salutul Comunitãţii Româneşti din Ucraina, al preşedintelui ei, dr. Ioan Popescu. La întâlnirea de sãptãmâna trecutã cu ministrul de externe al României dl. Teodor Backonski la Kiev, a declarat cã România nu are pretenţii teritoriale faţã de Ucraina - acest lucru confirmã cã relaţiile noastre se vor înbunãtãţi. Eu provin dintr-o localitate numitã Apşa de Jos, una dintre vechile aşezãminte ale Maramureşului Istoric, unde trãiesc aproape zecemii de oameni, unde a exitat Mãnãstirea Peri, prima episcopie ortodoxã românã din ardeal, care avea jurisdicţie pânã aici la dumneavoastrã în Bihor, la Mãnãstirea Voivozi. Este unul dintre argumentele care ne-au determinat astazi sã propunem oficial Primãriei Popeşti şi Consiliului Local înfrãţirea satului Apşa de Jos cu satul Popeşti, a şcolii dumevoastrã, cu şcoala noastrã. Acest lucru şi spre cinstirea profesorului Mãlinaş!
L-am cunoscut pe d-l profesor dr CONSTANIN MĂLINAŞ, la o lansare de carte, mi-am dat seama, in urma intervveţiilor avute că este un om de cultură, un bun român şi atunci am inţeles de ce a fost şi bălăcărit de unii "jurnalişti" prin unele " jurnale", tipărite prin alte părţi ale lumii. Actualul regim, pt a se menţine la putere, făcând tot feluri de trădări ale românilor. FRUMOS GESTUL CELOR DE PE VALEA BISTREI CĂ SE GÂNDESC LA EL SI CĂ VOR ATRIBUI , NUMELE LUI LICEULUI DIN POPEŞTI.