Filarmonica de Stat Oradea a organizat, miercuri, o conferință de presă, la sediul instituției, pentru a prezenta invitații concertelor din 20 și 30 noiembrie. Printre aceștia se numără și clarinetistul Emil Vișenescu, unul dintre cei mai rafinați muzicieni români.

Concertul actual (înregistrat în data de 12 noiembrie), va fi difuzat vineri, 20 noiembrie, online, pe pagina facebook.com/fila.oradea și pe canalul youtube.com/user/FilaOradea

Este vorba despre un concert coral, susținut de Corul Filarmonicii orădene, sub bagheta dirijorului Lászlóffy Zsolt.

„Programul concertului reprezintă o selecţie de lucrări corale a cappella, cu tematică religioasă, de la Renaştere şi până în zilele noastre, neexcluzând însă lucrarea de inspiraţie poetică (Dante), scrisă pe voci egale (cor de femei), și semnată de Verdi. Ultima lucrare a programului, intitulată Advent Antiphons, heptapartită, compusă pentru dublu cor, constituie o expresie potrivită a perioadei actuale, plină de aşteptări”, a anunțat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii.

Corul Filarmonicii de Stat Oradea, înfiinţat în 1997 şi format sub bagheta maestrului Avram Geoldeş, a fost preluat în 2006 de dirijorul Lászlóffy Zsolt, care a adus cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție. Astfel, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, a cappella, spectacole de operă, turnee internaționale şi poate aborda orice epocă stilistică sau gen muzical specific.

 

Concert dedicat Zilei Naționale a României

Programul din 30 noiembrie (înregistrat în data de 19 noiembrie, 2020) va fi difuzat online luni, 30 noiembrie, pe pagina de Facebok a Filarmonicii, fiind dedicat Zilei Naționale a României și aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Din program vor face parte lucrările: Doina Rotaru - Ceasuri; Dan Dediu - Elegia minacciosa (con Gnossienne-Mandala) și Adrian Iorgulescu - Concert pentru clarinet, coarde şi percuție „Ipostaze 2”.

Conducerea muzicală a concertului aparţine maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de doctor habilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

 

Clarinetistul Emil Vișenescu

Solistul invitat, clarinetistul Emil Vișenescu, s-a născut în 10 martie, 1969, la Bucureşti. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică sub îndrumarea lui Ioan Cudalbu şi a lui Valeriu Bărbuceanu. Din 1993, este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian Octav Popa. În perioada 2000-2002, a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel, obținând diploma de solist. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului, prin acordarea mai multor premii. Emil Vişenescu este un artist activ al scenei naţionale şi internaţionale, susţinând o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri. Ca solist, a interpretat alături de prestigioase orchestre din ţară (Iași, Timișoara, Bacău, Ploiești, Brașov, Craiova, Satu-Mare, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgoviște, Giurgiu, Constanța) şi din străinătate (Biel, Berna, Dresda). Emil Vișenescu este clarinetistul căruia i-au fost dedicate mai multe lucrări pentru clarinet solo, concerte și lucrări concertante de către compozitori importanți precum Dan Dediu, Doina Rotaru, Adrian Iorgulescu, Carmen Cârneci, Diana Rotaru, Felicia Donceanu, Adrian Enescu, George Balint, Sabin Păuza. De 25 de ani, ca membru al trio-ului „Mosaic”, interpretează pe diverse scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia.

Emil Vişenescu a fost invitat ca membru al juriului concursurilor Marțian Negrea – Ploiești, Jeunesses Musicales – București și Gheorghe Dima - Cluj, a predat în cadrul Cursurilor Internaţionale de Vară de la Breaza, Sighișoara, Bistrița, Cisnădie și Brașov. În 2006, 2016 și 2018 a fost invitat să susţină recitaluri, workshop şi cursuri de specializare în clarinet de către Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim. În 2006 și 2014, Emil Vișenescu a fost solist al Orchestrei Naționale Radio din România, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană, Bucureşti. A făcut înregistrări pentru Radiodifuziunea Română și Televiziunea Română și a susținut recitaluri de clarinet ca invitat al festivalurilor SIMN și Meridian. Începând cu anul 2002, predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în anul 2011 a obținut titlul de doctor în muzică acordat de aceeași instituție. Emil Vișenescu și-a completat studiile cu cele post-doctorale și master în dirijat orchestră, urmate la clasa domnului prof. univ. dr. Dumitru Goia, de asemenea, la UNMB. În noua postură, a susținut concerte cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Pitești, Brașov, Ploiești, Craiova, Chișinău, cu orchestra Concerto a UNMB și cu orchestra de cameră Ionel Perlea, al cărei fondator este.